Dublă sărbătoare pentru bulgarii din Banat, la Timişoara

bulgari banat

Un eveniment cu dublă semnificaţie pentru o comunitate care de aproape trei veacuri trăieşte pe plaiuri bănăţene a fost marcat festiv, joi seara, la Timişoara, de Consulatul Onorific al Bulgariei.

Recenta Zi Naţională a Bulgariei, 3 Martie, alături de împlinirea a trei decenii de activitate a Uniunii Bulgare din Banat au reunit membri ai comunităţii, oficialităţi şi reprezentanţi ai altor comunităţi etnice trăitoare în această parte de ţară în cadrul unui eveniment cultural.

Manifestarea a debutat cu lecturarea, de către consulul onorific Gheorghe Nacov, a cuvântului de salut transmis de Excelenţa Sa Todor Ivanov Churov, ambasadorul Republicii Bulgaria în România. Manifestarea a fost salutată, de asemenea, de reprezentanţii Prefecturii şi Consiliului Judeţean Timiş.

O expoziţie de fotografii cu port popular bulgar şi copii ale unor valoroase documente istorice legate de comunitate au putut fi admirate de cei prezenţi, care au asistat şi la prezentarea unei recente şi foarte bine documentate lucrări istorice despre bulgarii bănăţeni, material avându-i ca autori pe Ivan Bogdanov şi Ildikó Szőke, ambii cadre universitare la Politehnica timişoreană.

Potrivit datelor statistice, în România există peste 8.000 de bulgari, dintre care peste 6.000 trăiesc în Banat. Comunitatea bulgarilor bănăţeni are particularitatea cu totul specială că e de religie catolică, spre deosebire de majoritatea conaţionalilor ortodocşi.

Fugiţi de la sud de Dunăre după ce suferiseră prigoane sub stăpânirea otomană, dar şi eşecul unei răscoale, bulgarii catolici s-au aşezat în cele din urmă în Banat, în două etape. Mai exact, s-au s-au stabilit în Beşenova Veche (Stár Bišnov, după numele vechi, actualmente Dudeştii Vechi) în 1738 şi în Vinga, în 1741, cu încuviinţarea împărătesei Austriei, Maria Theresia.

În scurt timp, bulgarii catolici ai Banatului s-au îngrijit, pe lângă obşteasca viaţă economică, şi de educaţie şi cultură, întemeind şcoli, biserici şi fundaţii religioase.

Chiar şi în viaţa politică a acestei părţi de ţară bulgarii au avut de spus ceva, Carol Telbisz fiind, de pildă, una dintre cele mai remarcabile figuri ale acestui grup etnic, el fiind timp primar al Timişoarei timp de aproape trei decenii, mai exact între 1885 şi 1914.

Despre Ziua Naţională pe care bulgarii de pretutindeni şi-o sărbătoresc în 3 Martie, trebuie spus că aceasta marchează obţinerea independenţei faţă de imperiul otoman. Stăpânirea otomană a Bulgariei de azi s-a instalat, mai precis, la scurt timp după greaua înfrângere suferită de cruciaţi la Nicopole, în 1396, în faţa turcilor.

După aproape 500 de ani sub otomanim bulgarii şi-au câştigat independenţa în urma războiului ruso-turc (1877–1878), la care au luat parte şi trupele Principatului României. În urma înfrângerii Turciei, tratatul de pace semnat în 3 Martie 1878, la San Stefano, a consfinţit independenţa Bulgariei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *