Două comune ”dispar” anual în judeţul Timiș

chimioterapie

Maladia secolului face ravagii în județul Timiș. ”Înregistrăm 2.500 de cazuri noi de cancer pe an. În privința deceselor, cifrele ajung la 3.000-4.000 de oameni. E mult! Câte două comune dispar anual!”, a precizat Ștefan Curescu, medic-șef al Clinicii de Oncologie medicală din cadrul Spitalului Municipal Timișoara.

Potrivit acestuia, la ora actuală, în Timiș, figurează peste 18.000 de persoane afectate de această maladie, fiecare dintre acestea sperând să apuce ziua de mâine.

În 2015, au fost înregistrate 8.790 de decese în județul nostru, aproape jumătate dintre acestea fiind cauzate de necruțătoarea boală. ”Toți murim prin stop cardiac, pentru că se oprește activitatea inimii. Adevărata cauză a decesului este însă cancerul și nu o boală cardiovasculară”, consideră medicul timișorean.

Numărul bolnavilor crește de la un an la altul

Conform datelor statistice, la nivelul județului Timiș, în anul 2013 s-au înregistrat 2.269 de cazuri noi. Un an mai târziu, 2.310 timișeni primeau sumbrul diagnostic, iar, în 2015, un număr similar. În 2016, la finalul primului semestru, fuseseră diagnosticate cu aproximativ 25 la sută mai multe cazuri decât în aceeași perioadă a anului precedent. De asemenea, numărul pacienților oncologici, aflați în evidența specialiștilor, era de 18.284. ”Cancerul e o boală cronică, niciodată nu poți spune că e rezolvat”, a precizat Ștefan Curescu.

Ca tipologie, pe plan local, în anul 2014, primele trei locuri au fost ocupate de: cancerul de sân, colorectal și col uterin. În ceea ce privește distribuția pe sexe, bărbații au fost cel mai mult afectați de cancerul colorectal, prostată și cancerul de piele. La femei, pe primele trei locuri s-au aflat cancerul de sân, de col uterin și colorectal.

Bănățenii, uciși de mâncare și de fumuri

În prezent, în spitalele timișorene, cei mai mulți pacienți s-au îmbolnăvit de cancer din cauza mâncării.

”Din datele pe care eu le am, în Timiș, cancerul gastric ocupă un loc fruntaș, la fel și cel de colon, afecțiunile fiind mai frecvente în Banat decât în restul țării. Boala afectează mai mult bărbații. Este posibil să fie vorba și de o încărcare genetică dar, în principal, vina o poartă obiceiurile alimentare. Factorii de risc sunt afumăturile și mâncarea procesată și cea condimentată.

La acestea se adaugă infecția cu Helicobacter pylori, alcoolul și fumatul. Ultimul pacient cu cancer gastric pe care l-am operat, în urmă cu trei săptămâni, avea 67 de ani și fuma de la șase ani. Aceast tip de boală prezintă forme foarte agresive. Dacă intervenția chirurgicală are loc în stadii incipiente se pot obține rezultate, altfel depinde de cât de extins e, dacă a metastazat… În multe cazuri boala e asimptomatică, alteori apar dureri gastrice”, a precizat Octavian Mazilu, medic-șef al Clinicii de Chirurgie oncologică a Spitalului Municipal Timișoara.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Timiș, cancerul e una dintre principalele cauze de mortalitate la nivel mondial. Cele mai letale localizări sunt pulmonare (1,59 milioane decese), hepatice (745.000), gastrice (723.000), colorectale (694.000), mamare (521.000) şi esofagiane (400.000 decese), cu diferenţe semnificative între femei și bărbaţi. În următorii zece ani, se estimează că decesele cauzate de această boală vor crește la peste 14 milioane pe an.

În fiecare an, pe 4 februarie, în întreaga lume sunt omagiați pacienții care au pierdut lupta cu această cruntă maladie, dar și victoriile celor care au câștigat o bătălie…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *