Domul din Piaţa Unirii va fi supus unei ample acţiuni de restaurare

A început votul în Competiția Destinația Anului 2023. Timişoara concurează la categoria "Orașe care inspiră"

Domul Romano-Catolic din Piața Unirii, cea mai importantă clădire barocă din Timișoara, va fi supusă unor ample și complexe lucrări de reabilitare interioară și exterioară, care-i vor reda strălucirea inițială, vor deschide cu câteva tonuri nuanțele picturilor și pe cea a fațadei, vor îmbrăca statuile de lemn în foiță de aur și vor remedia efectele timpului asupra elegantului monument istoric din inima orașului.

CITEŞTE ŞI: Tragedie fără margini în familia unui polițist. Mama și sora sa, găsite fără suflare în propria lor locuință

Întregul proiect este unul de anvergură, cu o durată de implementare de 39 de luni, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, iar valoarea totală a contractelor se ridică la suma de 16.460.849 lei fără TVA, din care 16.118.710 lei fonduri europene și 342.139 lei contribuția Episcopiei Romano-Catolice din Timișoara.

Câteva echipe de muncitori se află deja în biserică, ocupându-se de golirea navei, iar o parte dintre statuile sfinților au fost coborâte de la locurile lor. Băncile urmează să fie scoase, iar toate operele de artă mutate în sacristia mare și în cea mică, de unde vor lua drumul atelierelor specializate în restaurare. Numai orga va rămâne la locul ei, în balconul corului, însă va fi supusă unor intervenții de protecție și conservare pe toată durata muncii de șantier.
simbol baroc
„Proiectul are două componente mari şi va fi pus în operă începând de acum, după o serie de studii şi expertize de ordin geotehnic, de umiditate, topografic şi referitoare la zugrăveala murală, la altarele din lemn, la vitralii, mobilier, dar şi chimice şi biologice. Pe partea aristică se va lucra la zugrăveala interioară, căreia i se vor reda culorile de acum 280 de ani, se va restaura stucatura şi stucomarmura, se vor acoperi statuile de lemn cu o foiţă de aur speciale, iar vitraliile vor fi şi ele restaurate.

CITEŞTE ŞI: Un şofer şi-a pierdut viaţa după ce a lovit mai mulţi copaci, cu o viteză foarte mare

Mobilierul şi stranele vor fi, la rândul lor, reabilitate şi vor deveni mai comode. Practic, tot ceea ce înseamnă piatră şi lemn va suporta modificări”, ne-a informat Karina Cistelecan, managerul de proiect. Tot de la ea am aflat că se vor înlocui instalațiile termice, electrice şi sanitare, vor fi restaurate elementele din piatră și metal, se va interveni asupra șarpantei, dar şi în cripta lăcaşului de cult, a cărei pardoseală originară, de cărămidă, va fi readusă la vedere după îndepărtarea şapei inestetice turnate peste ea cu câteva decenii în urmă.

De asemenea, se vor demonta, bucată cu bucată, plăcile de piatră care podesc interiorul bisericii (pe suprafaţa interioară a nartexului, naosului, transeptului şi prezbiteriului), cele uzate urmând să fie înlocuite cu altele noi, provenind de la aceeaşi carieră ca precedentele, cele originare. Noua pardoseală va fi postată pe un suport rigid amplasat peste un strat de pietriş de râu compactat. Se va decoperta local tencuiala interioară de la baza pereților, pe înălțimea pe care aceştia sunt afectaţi de umiditate, se vor curăţa rosturile, se vor fixa în zidărie capetele grinzilor din lemn care sprijină obloanele de la ferestrele turnurilor, cu cărămidă şi mortar de var, se vor reface decoraţiunile de faţadă aflate în stare de degradare, cu materiale similare, în tehnica tradiţională, se vor injecta fisurile din pereţii din zidărie ai turnurilor cu materiale compatibile pentru restaurarea zidăriilor vechi din cărămidă, se va demonta sistemul actual de încălzire a navei bisericii şi se va realiza unul de ultimă generaţie, performant, înglobat în pardoseală.

CITEŞTE ŞI: Patroana restaurantului Trio din Giroc, victimă a accidentului rutier produs de Dorel Săndesc, a murit

Printre lucrările care se vor mai face se numără și reabilitarea instalaţiilor interioare sanitare şi de încălzire, înlocuirea în totalitate a instalaţiei electrice interioare de iluminat şi prize, realizarea instalaţiilor de curenţi slabi: detecţie şi semnalizare incendiu, antiefracţie, sistem sonorizare şi supraveghere video, realizarea unui sistem de stingere a incendiilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare şi specificul de monument istoric al imobilului, realizarea sistemului de iluminat arhitectural interior și exterior, reparații orologiu, realizarea unor intervenţii mai ample la nivelul şarpantei.

Nu va fi uitat nici exteriorul Domului. Se va realiza un trotuar în jurul edificiului (mai puţin în dreptul faţadei principale), vor fi refăcute soclul gardului şi panourile de fontă, două dintre ele, aflate într-o stare avansată de degradare, urmând să fie înlocuire complet. „Se va interveni asupra acoperişului, la partea de tablă şi la cea de ţiglă, se vor schimba jgheaburile şi burlanele, iar zidurile exterioare ale Catedralei Romano-Catolice vor fi retencuite şi zugrăvite într-o nuanţă mai luminoasă decât cea de acum, care să aibă în vedere faptul că, iniţial culoarea bisericii a fost un bej-crem”, a mai adăugat Karina Cistelecan.

CITEŞTE ŞI: Un pub cu specific poştal, la Timişoara

Părintele Nicolae Lauş, directorul Cancelariei Episcopale, a subliniat că întregul proiect este unul de importanţă majoră atât pentru Dieceza Romano-Catolică de Timişoara, cât şi pentru oraşul a cărui istorie va fi, astfel onorată. Prelatul a amintit că piatra de temelie a Domului a fost pusă în 1736, la comanda Împăratului Carol al VI-lea şi că lucrările de construcţie au continuat şi pe vremea Împărătesei Maria Theresia, fiind întrerupte pentru o perioadă destul de lungă, în timpul epidemiei de ciumă.

„Biserica a fost sfinţită între anii 1770-1772, iar prima liturghie a fost celebrată aici în 1754”, a mai precizat clericul. Pe durata acţiunilor de restaurare, Catedrala Romano-Catolică din Piaţa Unirii va fi închisă, serviciile religioase urmând să se oficieze la Biserica „Sfânta Ecaterina” de pe strada János Bolyai din cartierul Cetate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *