Doi timișoreni, candidați la funcții înalte, au picat testul sincerității de Ziua Îndrăgostiților

În condițiile în care locul de desfășurare a concursului pentru ocuparea funcției de director general al Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara a rămas cel inițial, la Instituția Prefectului… Arad, timișoreanul care a dezvăluit detalii din culise, Eugen Bucur (vezi articolul Un candidat la un post de director în primărie acuză o posibilă trucare a concursului), nu s-a mai prezentat la proba scrisă, ținută luni în orașul de pe Mureș, astfel că, în ziua respectivă, la ora 15,59, numele doamnei Rodica Surducan (actual director adjunct interimar), rămasă singura candidată, a fost afișat pe site-ul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP), ca fiind cel al fericitului admis, cu 78 de puncte, la proba următoare, cea a interviului.

CITEȘTE ȘI: Noul cod rutier intră în vigoare astăzi. Amenzi mai mari chiar şi de 10 ori

Proba interviului, de Ziua Îndrăgostiților

Bun, de regulă, în condițiile date, proba interviului pare floare la ureche, dar, totuși, ea trebuie dată și luată. Așadar, luni, după proba scrisă și afișarea punctajului, pe site-ul ANFP s-a anunțat și data la care se va desfășura proba interviului: joi, 14 februarie, ora 10, adică ieri dimineață.

La 50 de kilometri distanță

Până aici, totul în regulă, doar că, ieri, în jurul orei 10, o păsărică mi-a șoptit la ureche că doamna Surducan nu se afla la Arad, unde trebuia să susțină proba interviului, ci se afla la Prefectura Timiș, la o întâlnire de lucru cu subprefectul Daniel Franțescu și cu alți oficiali.

CITEȘTE ȘI: Piaţa imobiliară, în declin. Vânzările de case şi terenuri sunt în scădere

Ca atare, m-am deplasat la sediul prefecturii și am așteptat nerăbdător încheierea ședinței, curios să aflu chiar din gura doamnei Surducan de ce nu se afla la Arad, la proba interviului.

Cică interviul fuse și se duse…

Finalmente, distinsa doamnă și-a făcut apariția, așa că m-am prezentat – era prima noastră întâlnire live – și am întrebat-o cum de nu se află la Arad, așa cum se anunțase pe site-ul ANFP.

 

Unsă cu toate alifiile, Rodica Surducan nu s-a pierdut cu firea și, deși se vedea cu ochiul liber că am surprins-o neplăcut cu prezența mea acolo, mi-a explicat că interviul a avut loc… miercuri!

Pasămite, reprezentanții ANFP i-au sunat pe toți candidații și le-au solicitat să se prezinte cu o zi mai repede la Arad, pentru proba interviului! Interesant, foarte interesant…

Stânga-mprejur de teama pozelor

Doamna Surducan m-a sfătuit să solicit alte lămuriri reprezentanților ANFP, așa că i-am mulțumit și am coborât scările instituției, așteptând-o afară și pregătindu-mă să o fotografiez când iese din prefectură.

Când colo, ce să vezi: când m-a observat pregătit să o pozez, venerabila doamnă a făcut stânga-mprejur mai sprintenă decât o atletă aflată în competiție și s-a refugiat în clădire.

Decis să nu pierd șansa de a o fotografia și a avea astfel o probă a prezenței dumneaei în sediul Prefecturii Timiș la ora la care site-ul oficial al ANFP anunțase proba interviului de la Arad, m-am întors și eu în clădire, pe urmele candidatei…

O discuție (credem noi) lămuritoare

Exasperată că nu scapă de mine, s-a oprit pe un coridor și m-a rugat să avem o discuție, încercând să afle ce doresc de la dumneaei.

Mi-a reproșat cele scrise în precedentele două articole, mărturisindu-mi că se simte hărțuită (?!), precum și atitudinea din acel moment, adică încercarea de tip paparazzi de a o fotografia.

I-am explicat că eu nu hărțuiesc pe nimeni, ci scriu articole și că am insistat să îi fac o fotografie pentru a avea o probă că a fost prezentă în Prefectura Timiș și nu la Arad. Atât și nimic mai mult.

Și i-am mai spus doamnei Surducan că e posibil ca demersurile mele să o fi șocat, dacă dumneaei este obișnuită cu jurnaliștii obedienți, obișnuiți cu redarea comunicatelor de presă și-atât.

În fine, dorind să îmi arate că nu are nimic de ascuns, Rodica Surducan m-a invitat în afara clădirii pentru a-i face pozele solicitate, i-am mulțumit frumos, am fotografiat-o și am plecat.

Cei prinși cu musca pe căciulă reacționează identic

Apropo de hărțuire și de reacția celor prinși cu musca pe căciulă, cităm un fragment din dialogul purtat, zilele trecute, de reporterii ziarului “Libertatea” cu medicul fals depistat în București, “ginecologul” cu diploma de facultate trucată Raluca Daniel Bîrsan: “- Vi se pare bine ca cineva să lucreze într-un spital cu o diplomă falsă? – Repet… nu am lucrat. Este o diferenţă… între a lucra şi a observa. Dvs. mă hărţuiţi. Nu aveţi acest drept. Eu zic să nu vă mai agitaţi atât. Vă creşte tensiunea”. Exact asta îmi reproșa și doamna Rodica Surducan ieri dimineață, că mă agit și că o hărțuiesc. Mda, ce să zic, viața nu e făcută doar din lapte și miere, apar și momente din astea când ți-e lumea mai dragă…

Alt candidat departe de locul interviului

De la sediul Prefecturii Timiș, în cinci minute am ajuns la alt sediu, al altei instituții publice, Direcția de Evidență a Populației Timișoara, clădirea din spatele Poștei Mari.

Aici i-am solicitat o întrevedere directorului interimar Radu Bogdan Sperneac, aflat în exact aceeași postură ca doamna Rodica Surducan: candidat unic pentru funcția de director executiv, a susținut luni, la Prefectura Arad, proba scrisă, iar ieri, la ora 10, avea programată proba interviului, tot la Arad.

Dar și dumnealui se afla tot la Timișoara, în biroul dânsului, unde ne-a primit după ce a aflat că suntem în holul instituției.

Eu sunt mic, nu știu nimic

Spre deosebire de Rodica Surducan, mult mai tânăr și mai puțin versat, domnul Sperneac l-a luat pe “nu vreau” în brațe, refuzând să ne explice cum e cu proba interviului.

Fiindcă de la discuția cu doamna Surducan la prezența în biroul dumnealui au trecut doar câteva minute, domnul Sperneac n-a avut timp să-și sincronizeze varianta cu cea a colegei sale de suferință, astfel că a trebuit să îi smulgem cuvintele cu cleștele.

Dar a meritat, căci interlocutorul nostru a reușit până la urmă să se dea de gol. Cum? Citiți în continuare:

– A avut loc și proba interviului?

– Nu pot să vă dau detalii.

– De ce?

– Nu pot să vă dau detalii, urmăriți pe site-ul ANFP.

– Deci ce e pe site e singura informație valabilă…

– Sigur…

– Și dumneavoastră nu puteți să îmi dați un răspuns la întrebarea asta simplă?!

– Nu pot să comentez câtă vreme concursul e în desfășurare…

– Deci nu s-a terminat concursul?

– Nu vreau să comentez, nu vreau să mă bag, până nu se finalizează concursul.

– Nici măcar când are loc proba interviului nu puteți să-mi spuneți?

– Scrie pe site!

– Păi pe site scrie 14 februarie, adică astăzi, ora 10…

– Da… ora 10?!

– Da. Ați dat aici proba interviului?!

– Nu pot să vă dau detalii. Fără supărare, nu vreau să dau detalii. Cereți, vă rog, de la organizatori, de la ANFP, aceste detalii.

– Vă veți prezenta la proba interviului?

– Normal!

– În ce va consta proba interviului?

– De unde să știu eu?!

– Mi-ați spus să cer informații sursei oficiale, adică ANFP-ului, dar pe site-ul ANFP, scrie că astăzi la ora 10 are loc proba interviului, or dumneavoastră la ora 10 sunteți aici. Mi-e dificil să cred că puteți fi în două locuri în același timp, și la Timișoara, și la Arad. De asta vă rog să îmi spuneți când va avea loc interviul.

– Nu pot să vă dau detaliile astea, vă rog luați legătura cu ei, înțelegeți… (între timp a căutat pe telefonul mobil și mi l-a întins, deschis pe site-ul ANFP). Ia uitați ce scrie pe site…

– Rezultate probă interviu, admis cu 85 de puncte, afișat la ora 10,02. Păi mi-ați spus că veți merge la interviu, or aici aveți deja rezultatul?!

– N-am spus că voi merge, am spus să luați legătura cu ei, ca să vă lămurească (n.r. – așa cum ați observat mai sus, domnul Sperneac îmi spusese altceva: <<- Vă veți prezenta la proba interviului? – Normal! – În ce va consta proba interviului? – De unde să știu eu?>>).

– Dar dacă pe site-ul oficial scrie că proba interviului are loc în 14 februarie, la ora 10, totuși, cum ați putut să o dați deja și să fie afișat deja și rezultatul, la ora 10,02?

– Nu au corectat ei pe site.

– Ce să corecteze?

– Informația…

– Păi aici scrie că ați fost admis după proba interviului…

– Da… E o eroare…

– Ce este eronat? Că va avea loc interviul în 14 februarie?

– Exact.

– Deci să înțeleg că interviul a avut loc?

– Păi dacă am primit punctaj, înseamnă că a avut loc.

– Și când a avut loc?

– Nu vreau să vă dau detalii.

– Sunteți conștient că, fiindcă nu doriți să dați detalii, păstrați suspiciunile în legătură cu acest concurs?

– Foarte rău. Nu vreau să le păstrez, dar nu vreau să dau detalii, pentru că nu vreau să se denatureze informațiile ieșite din gura mea.

– Păi cum s-ar putea denatura informația că a avut loc interviul ieri sau alaltăieri?!

– Chiar nu vreau să dau eu detalii”.

Știu, dialogul e halucinant, e o mostră de “transparență” și “comunicare” în Timișoara anului 2019 cum rar mi-a fost dat să văd…

ANFP dixit: proba interviului s-a desfășurat ieri!

Am păstrat pentru final cireașa pe tort sau bomboana pe colivă, depinde din ce unghi de vedere privești. Și anume dialogul cu un consilier al Direcției Comunicare din cadrul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (deși eu m-am prezentat la telefon, interlocutoarea mea nu și-a spus numele), acolo unde am sunat într-un final, așa cum atât doamna Surducan, cât și domnul Sperneac mi-au recomandat cu atâta ardoare să o fac…

Luați-vă popcorn, vine momentul culminant:

– După cum am citit pe site-ul ANFP, proba scrisă la concursurile pentru ocuparea funcțiilor de director la Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, respectiv la Direcția de Evidență a Persoanelor Timișoara s-a ținut luni la Instituția Prefectului Arad, tot luni după-masă s-au afișat și rezultatele pe site-ul ANFP, făcându-se mențiunea că în 14 februarie, la ora 10, va avea loc proba interviului.

– Adică astăzi ar trebui să se țină proba interviului. Vă rog să stați o secundă să verific pe site aceste informații.

– Da, aștept.

– Da, văd că deja au avut loc interviurile, s-au afișat rezultatele la ora 10,02 și la ora 10,04.

– Deci să înțeleg că astăzi a avut loc proba interviului, conform graficului?

– Da, da, da.

– Deci luni a fost proba scrisă, iar astăzi cei doi candidați, Rodica Surducan și Bogdan Sperneac, s-au prezentat la Arad, pentru proba interviului și deja s-au afișat rezultatele.

– Da.

– Bun, dar dacă la ora 10 fix a început proba interviului, cum s-au afișat deja rezultatele la ora 10,02, respectiv 10,04?!

– Probabil s-a ținut mai devreme de ora 10. Poate s-a ținut chiar începând cu ora 8. Ora poate să nu fie respectată sută la sută. Dacă membrii comisiei hotărăsc ulterior că se pot întâlni la 8,30 și comunică acest lucru candidaților… Nu e bătută ora în cuie.

– Bine, am înțeles, ora nu e bătută în cuie, deci e posibil să fi fost astăzi, de la ora 8,30 sau 9, nu a fost în altă zi, nu?

– Categoric, categoric! Astăzi dimineață s-a ținut interviul (…) Nu este nici un dubiu în privința faptului că s-a ținut azi interviul, dar mai devreme, la 8,30 sau 9.

– Deci ziua e bătută în cuie, doar ora poate diferi…

– Da, ziua da, clar! (…) Mie mi-e ușor să vă lămuresc, fiindcă am participat la concursuri și în teritoriu și știu ce aspecte pot apărea.

– OK, deci, rezumând, se respectă ziua, dar nu se respectă neapărat ora.

– Da, există o permisivitate în ce privește ora, nu e bătută în cuie.

– Deci pot scrie în articol că proba interviului s-a ținut sigur azi…

– Categoric, indubitabil, nici un dubiu, categoric, da, da, da!

– E în regulă, mulțumesc!

– Cu plăcere, numai bine!”.

Câte capete, atâtea variante

Să recapitulăm așadar: pe site-ul ANFP scria că proba interviului se va ține în 14 februarie la ora 10, doamna Rodica Surducan susține că ea și ceilalți candidați au dat proba cu o zi mai devreme, miercuri, la solicitarea ANFP, domnul Sperneac spune inițial că va merge la proba interviului și că nu știe în ce va consta ea, după care retractează și pretinde că a fost deja, dar că nu vrea să dea alte detalii și îmi cere să mă adresez ANFP-ului, iar ANFP, printr-un funcționar al Direcției Comunicare, îmi certifică că, în mod “categoric, indubitabil”, proba interviului la ambele concursuri s-a desfășurat la Arad în ziua anunțată, adică joi, 14 februarie, dar cu o oră-două mai repede.

Doar că ieri, la orele respective, 8-9-10-11, ambii candidați se aflau bine mersi acasă, la Timișoara, fiecare cu treaba lui!

Adevărul din spatele gargarei

Sigur că, dacă puneam toate întrebările în scris și așteptam până când toți cei implicați își puneau la punct o variantă comună, nu mai apăreau toate aceste bâlbâieli și dat din colț în colț, iar realitatea ar fi fost, încă o dată, mistificată, trucată.

Așa, însă, „hărțuindu-i” – așa cum mă acuza că procedez doamna Surducan și cum, probabil, o fi gândit și domnul Sperneac, care nu înțelegea de ce nu-l las odată în pace -, nedându-le timp să se dezmeticească și bombardându-i cu întrebări, am reușit să vă prezentăm întregul tablou.

Asta este realitatea, astea sunt concursurile pe funcții publice, o păcăleală de proporții. Iar rezultatele le resimțim cu toții, în viața de zi cu zi.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

44 Comments
Vali 27 aprilie 2019
În cazul în care există suspiciuni de fraudare a unui examen nu ar trebui ca organele de cercetare penală (procuratură, investigații criminale) să se sesizeze/să fie sesizate asupra acestui aspect? Întreb și eu pentru un prieten!
aliza 18 februarie 2019
Ce nesimtire, nu sunt in stare sa faca macar act de prezenta. Batranica blonda isi doreste si scuze publice...ce tare, pai cum si-a permisul d-nul ziarist sa o prinda.
Raluca 15 februarie 2019
Câtă mizerie, cât tupeu, nici măcar nu au putut sa facă act de prezenta.... era prea mare deranjul. Sunt curioasa dacă va fi anulat concursul, sau dacă cei implicați vor fi trași la răspundere. Primarul ce face, l-am votat ca să închidă ochii la astfel de mizerii?
Pop C. Clotilde 15 februarie 2019
Domnule jurnalist, Aveti respectul meu si a multora pentru aceste dezvăluiri care fac deliciul DNA-ului când văd că unii se pretează la mizerii. Bravo! Rodica Surducan trăiește cu impresia ca e veșnică pe poziția de șef. Tuturor le e teamă de ea, ma refer la angajați. Si-a adus oamenii ei de la DGASPC in posturi cheie, respectiv servicii ca să nu comenteze nimic (vezi cazul șefului de azil de bătrâni adus de la Lugoj, astfel infiintand și post de șef adj. in conditiile in care acel centru are nevoie de personal). Multi nu vin ca sunt slab plătiți. Desigur, nu dansa face grila, ci legea, dar presează oamenii prin diverse mașinării. Dincolo de această stare care domnește acolo, multe sinecuri de prin PNL sunt angajate pe posturi unde nu se cere mult efort fizic, doar "calități ultra": obediența față de șef. Întrebați de ce această instituție are buget imens in conditiile in care datoriile depășesc cu mult peste puterea lor de a cheltui. Rodica Surducan este întruchiparea răului. Eu lucrez in instituție și face comisii peste comisii numa sa-si îndepărteze "dusmanii".
Dragoș Gigi 15 februarie 2019
Si mai ceva asa inainte de noapte bună Ca si in cazul,, articolului" faceți o confuzie crasă, sincer nu stiu care Corina va tulbură visele, dar eventual imi poti spune mai departe Corin....pardon domnu' Corin!
Dragoș Gigi 15 februarie 2019
Ale,, dumneavoastră" domnu ' ziarist! Pentru ca nu ne tragem de șireturi! Dar mai exact cu ce va ocupați dumneavoastră? Intreb si eu asa pentru un prieten!
Dragoș Gigi 15 februarie 2019
Domnu' ziarist...hai sa investigam si ora postarii mele ...nu e ceea adevărată...hmmmm....ce o fi asta??.....ANFP-ul e de vină sau Prefectura Arad!
Dragoș Gigi 15 februarie 2019
Domnu' ziarist de investigatii si instigatii , de ce ștergeri postari si comentarii care nu vă laudă pe dumneavoastră si pe candidatul absent si fără curaj,de a participa la un concurs ? Mai treceți asa la o cafea pe la jurnaliștii adevărați...asta dacă va primesc! Nu ștergeri comentariile care va demontează scenariile!
L307 15 februarie 2019
Cu toate ca ati scris multe articole, foarte bine documentate, si nu am nici o indoiala ca acestea sunt faptele, uitati ca nesimtirea merge mai departe. Chiar nu inteleg ce fel de stomac au acesti oameni.
Ghiocel 15 februarie 2019
Tot asa a fost reorganizata si Directia de asistenta sociala cind cele doua doamne directoare au fost mazilite de mister primar la comanda stimabilei Surdcan care isi dorea acest post din tinerete. Sa intelegem ca ANFP are legatura cu mirseviile care se intimpla in primaria Timisoara ?? Oare este normal sa dam jos din functii oameni competenti doar pentru a inscauna alti oameni fara experienta care vin la pachet cu cea care si a incuvintat singura scaunul care nu il merita. Felicitari Domnule Brindescu! Va rog sa cercetati in continuare ca veti afla si alte surprize in aceasta Directie din slujba oamenilor.
interviu 15 februarie 2019
Va rog cititi si dati-va cu parerea in mod obiectiv cu privire la informatiile aferente acestui concurs pentru ocuparea posturilor vacante de auditor din cadrul PMT. http://www.anfp.gov.ro/Concurs/129528 Interviul este programat la data de 14.02.2019 ora 10:00, iar PUNCTAJUL PRIMIT LA INTERVIU ESTE AFISAT LA DATA DE 14.02.2019, ORA 9:58. Ce am putea sa intelegem? Ca nici cele doua canditate nu s-au prezentat la interviu asa cum insinuati ca au facut cei doi candidati pe posturile de conducere? Deci toti candidatii din Timisoara au sarit peste proba interviului? Cam greu de crezut daca gandesti cat de cat rational. Faptul ca unul din canditati spune ca interviul a avut loc pe data de 13.02, iar alt candidat da-nu da informatii, nu inseamna neaparat ca mint. Purtatorul de cuvant, care nici macar nu s-a prezentat v-a oferit informatiile postate pe site, iar dumneavoastra le-ati luat de bune. De ce? Pentru ca ati pornit de la o premisa gresita. Acele informatii care dupa cum se poate vedea nu prea sunt in concordanta. Domnule Brindescu cand mai intocmiti “anchete” de acest gen ar fi indicat sa verificati cu mai multa precizie datele problemei. Faptul ca cei doi candidati erau la munca in Timisoara, la data de 14.02, ora anuntata a desfasurarii interviului spune ceva: SUNT RESPONSABILI SI DEDICATI MUNCII LOR.
Camelia Popescu 15 februarie 2019
Sä vedem acum reactia domnului Prededinte ANFP. Primäria Timisoara s-a fäcut de doi bani , oare Bucurestiul va tolera aces blamaj Public,, in Interesul oamenilor“???
NEGREI TIBERIU 15 februarie 2019
FELICITARI, DOMNULE CIPRIAN BRINDESCU, PENTRU EFORTUL DEPUS IN INVESTIGATIA DVS. CU PRIVIRE LA ORGANIZAREA ACESTOR CONCURSURI. ESTE INTERESANT DE AFLAT CARE ESTE PAREREA DOMNULUI PRIMAR NICOLAE ROBU, PRIMARUL MUNICIPIULUI TIMISOARA, DESPRE ACESTE DEZVALUIRI. ACESTE "ARANJAMENTE" AU LOC LA DOUA INSTITUTII CARE SE AFLA IN SUBORDINEA DOMNULUI PRIMAR. ATENTIE DOMNULE PRIMAR ... SE APROPIE ALEGERILE LOCALE ... !!!
Camelia Popescu 15 februarie 2019
Felicitäri Domnule Brindescu👍👍👍 Sunteti de Admirat in profesionalitatea cu care tratati acest caz , poate este un Start fffff bun la care cetätenii ar trebui sä reactioneze ptr. combaterea acestor ilegalitäti. Acum as dorii sä primesc un räspuns: Din ce parte pute? Am fost asaltatä pe Stiri.Timisoara; ,, Dräguto citeste legea si ai sä vezi din ce parte pute“ Probabil au räspuns acesti,, Domni, Doamne“ Recomand anularea acestiu concurs trucat dovedit. Säpati mai adinc deoarece eu consider cäci este,, Bomboana de pe colivä“ Cu Stimä, Camelia Popescu
Gigel 15 februarie 2019
Este ceva de care ar trebui sa ne miram , nu , absolut nimic , este ceea ce spune si vorba ,, trăim în România si asta ne ocupa tot timpul ,, , singura variantă, unica , cap compas spre vest , cît inca nu ne scot din UE , sa rămînă în tara bugetarii , pensionarii si elevii de scoala generala , tara aceasta este pierduta , pe veci , nu mai ade nici o sansa , absolut niciuna .
Ism 15 februarie 2019
Era ticalosilor s-a intors !
Soferu 15 februarie 2019
Liberalisme la cel mai inalt nivel. Astfel de articole imi demonstreaza ca PSD sau PNL reprezinta aceiasi mizerie.
Daniel Greu 15 februarie 2019
Mulțumim pentru aceste articole, ar fi de râs, dacă nu ar fi de plâns... Este exact ca in momentele vesele ale regretatului Toma Caragiu, “concursul se tine joi, da’ postul e ocupat de marți”.