Din ciclul “Cei patru apostoli erau trei: Luca și Matei”. Dominic Fritz îl umflă cu pompa pe noul director general de la Colterm

fritz si nanu captura foto

În cursul zilei de vineri, 29 ianuarie, un comunicat de presă remis de Colterm anunța rocada la vârful companiei de termoficare: Bogdan Nanu, proaspăt instalat director adjunct, a preluat funcția de director general, în locul lui Emil Șerpe, retrogradat director adjunct.

bogdan nanu plus

Bogdan Nanu este alegerea USR PLUS pentru șefia Coltermului

 

În comunicatul Colterm se mai spunea că “schimbarea are la bază și experiența vastă în domeniul financiar a d-lui Bogdan Nanu, cu atât mai mult cu cât în perioada următoare vor fi implementate la nivelul companiei de termoficare măsuri de reorganizare a societății, care vizează, în principal, restructurări de ordin economic, condiții în care expertiza acestuia va fi un garant pentru revigorarea Colterm SA”.

În aceiași termeni laudativi era prezentat domnul Nanu și de către Dominic Fritz, la momentul în care se anunțase instalarea acestuia în funcția de director adjunct la compania de termoficare, pentru ca, la conferința de presă din 27 ianuarie, domnul primar să supraliciteze și să le comunice timișorenilor că Bogdan Nanu “a fost, cred, la aproape toate marile companii de consultanță financiară”. Wow, chiar așa?! Nu, nu-i chiar așa.

În absența unui CV oficial, ne informăm cum putem

 N-am vrea să stricăm magia momentului și să minimalizăm într-un fel sau altul pasul important făcut de noua echipă de administrație a Timișoarei – o schimbare la Colterm chiar este necesară! -, dar am considerat că nu are cum dăuna dacă vom vedea ce se ascunde în spatele declarației entuziaste a primarului și care este cartea de vizită reală, nu imaginară, a omului adus să salveze compania de termoficare de la faliment.

bogdan nanu facultate 1

 

bogdan nanu studii linkedin

Anul absolvirii facultății este 1998 pe Facebook și 1999 pe LinkedIn

 

Născut în 1975, Bogdan Nanu a fost elev al unuia dintre liceele bune ale Timișoarei, “Nikolaus Lenau”, după care, în 1993, și-a început studiile la Universitatea Politehnică.

Într-un articol pe subiect, www.tion.ro menționează secția Inginerie economică, fără să se precizeze facultatea. Dar, pornind de la denumirea secției, aceasta nu poate fi alta decât Facultatea de Management în Producție și Transporturi, urmașă a Facultății de Mecanică Agricolă.

Dacă data începerii studiilor universitare pare certă, în schimb, cu privire la anul absolvirii, avem o nelămurire.

Astfel, pe ambele pagini personale de Facebook – apropo, domnul Nanu și-a actualizat profilul cu noul job aproape instantaneu cu numirea de vineri -, omul menționează că a terminat facultatea în 1998.

Pe profilul său de LinkedIn (actualizat și acesta la minut!), însă, la rubrica “Studii” apare că a urmat cursurile Universității Politehnica între 1993 și 1999. Este posibil ca pe profilul de pe LinkedIn să fi fost inclus și vreun master (tot în articolul de pe www.tion.ro apare menționat un master în “Management în Industrii și Afaceri”), dar atunci de ce să nu fi pomenit de acesta și în descrierea de pe Facebook?! În fine…

Precocitate în câmpul muncii

 Indiferent de data absolvirii, că o fi 1998, că o fi 1999 – ce mai contează un an la scara istoriei… -, constatăm că Bogdan Nanu pare să fi impresionat teribil în timpul facultății, din moment ce a fost recrutat de filiala din România a celebrei Price Waterhouse Coopers (una dintre cele mai mari patru firme de audit din lume, celebrul “Big Four”, alături de KPMG, Ernst & Young și Deloitte Touche Tohmatsu) în ianuarie 1997, când era încă student.

La PwC, Bogdan Nanu a lucrat ca auditor din ianuarie 1997 până în mai 2001, potrivit profilului de LinkedIn.

Urmează un gol de doi ani și jumătate în CV-ul postat de domnul Nanu pe respectivul site, pentru ca, din noiembrie 2003 până în zilele noastre, acesta să figureze drept partener în firma timișoreană de consultanță Associated Business Advisors (profit net în 2019 – 12.275 lei), de unde a fost racolat de primarul Dominic Fritz și propulsat în rolul de salvator al Coltermului. Așadar, care au fost “aproape toate marile companii de consultanță financiară” la care a lucrat Bogdan Nanu, în afara primului angajator al acestuia, PwC?

De la “chic” la chix

 Back-groundul profesional al domnului Bogdan Nanu nu cuprinde, însă, doar experiența de la PwC și ABA.

În anul 2003, domnul Nanu și-a înființat, împreună cu soția, propria firmă de consultanță pentru afaceri, Nanu & Nanu Consulting SRL (în Dumbrăvița, localitatea de domiciliu a noului director general de la Colterm), care pare să fi intrat însă în hibernare începând cu 2009. Profitul înregistrat în cei șase ani de activitate de firma cu un singur angajat a domnului Bogdan Nanu nu este unul spectaculos, care să inducă impresia că patronul ar fi vreun guru al consultanței: 2003 – profit de 13.115 lei, 2004 – pierdere de 3.082 lei, 2005 – profit de 37.057 lei, 2006 – profit de 221.822 lei, 2007 – pierdere de 12.210 lei, 2008 –  profit de 155.288 lei. Să se fi referit oare domnul primar și la firma Nanu & Nanu Consulting atunci când spunea că Bogdan Nanu a prestat la “aproape toate marile companii de consultanță financiară”? Ne îndoim.

De asemenea, prin Nanu & Nanu Consulting, Bogdan Nanu a devenit partener, iarăși alături de soția sa, în firma Le Bijou Chic SRL (situată tot în Dumbrăvița). Înființată în anul 2005 și având ca obiect de activitate comerțul cu amănuntul al ceasurilor și bijuteriilor, Le Bijou Chic n-a rezistat nici ea prea mult pe piață, în cei patru ani de activitate având următoarea linie de clasament: 2005 – pierdere de 1.641 de lei, 2006 – profit de 8.463 lei, 2007 – pierdere de 13.131 lei, 2008 – pierdere de 30.520 lei.

În ciuda consultanței asigurate, suntem convinși, la cele mai înalte standarde de către expertul casei, afacerea cu ceasuri și bijuterii “chic” a familiei Nanu a dat chix.

În sfârșit, în anul în care celelalte două firme ale domnului Bogdan Nanu și-au depus pentru ultima oară bilanțul, 2008, dumnealui apare în arhiva Ministerului Finanțelor ca asociat și administrator al unei firme nou înființate.

Este vorba despre un SRL din București cu un nume exotic, Adriatica Estates, având ca obiect de activitate cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii. Alături de Bogdan Nanu, în firmă figurează ca asociat juridic CEE Adriatic Estates B.V. din Naritaweg (Olanda). Habar n-avem care a fost rațiunea înființării acestei firme, din moment ce nu a avut nici un fel de activitate, nedepunând vreodată un bilanț contabil.

Mai ușor cu garanțiile…

 Una peste alta, cu plusuri și minusuri, cu lumini și umbre, experiența profesională a lui Bogdan Nanu – de apreciat că a activat doar “în privat” și nu a sărit dintr-o sinecură publică în alta! – pare una decentă și-atât.

Este foarte posibil ca Bogdan Nanu să se dovedească a fi omul potrivit la locul potrivit și să ducă la bun sfârșit misiunea de a salva Coltermul de la faliment, doar că preferăm precauția în locul exaltării.

Iar pe moment, supralicitarea primarului și mesajul diseminat în mass-media de comunicatul optimist al companiei – “expertiza acestuia va fi un garant pentru revigorarea Colterm SA” – ni se par doar tehnici de “public relations” și-atât.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

8 thoughts on “Din ciclul “Cei patru apostoli erau trei: Luca și Matei”. Dominic Fritz îl umflă cu pompa pe noul director general de la Colterm

  1. poate ca ne faleam mai tare daca s ar fi intors un nepot sau sranepot a sfabilor plecati de pe meleagurile noastre care au facut cinste acestei tari prin comportament disciplina si nu in ultimul rand munca ,dar se pare ca am ramas cu Verneri ,Fritzi si.. alti bautori de bere pe la Oktoberfesturi . Bine ar fi sa nu am dreptate ,da Doamne ca nu mai vreau sa ne intoarcem la anii cand eram sub ei

  2. Trebuie sa avem putinica rabdare. Tinarul director instalat are precedente paternale remarcabile si poate are pregatirea si ambitia sa-si dovedeasca priceperea,daca va fi si ajutat.Situatia Colterm este mai mult decat dificila. Bine ar fi sa fie bine,ca rau nu vrem la nimeni.

  3. ce ati votat sărakilor aia aveti.ce aveti cu coltermul a fost vaca de muls si a lui ciuhandu si a lui robu si are continuitate la fritz nu degeaba a cerut alergat la bucuresti după bani. mai au vreun ban din ce au primit de la guvern sau urmează o altă cerere.

  4. Numai castiga fritz cu banda lui din usr un nou mandat,ne am ars prea tare cu ei… fara penali in functii publice? Majorarea varstei de pensionare la magistrati?
    Berbeceanul ,prefectul capitalei,are o pensie de 7300 lei,mai primeste si salar ca prefect,total peste 17 mii lei.
    Nu inteleg,ca politist numai putea,dar ca prefect poate. S.a pensionst la 46 de ani berbeceanu?

  5. Krocooo! Pai Friz era fara salar! Fara venituri ! Fain, i-au dat timisorenii salar ca saracu nu avea nici un venit! Despre ce vorbim! Expertiza, zero! Ce sa aleaga, tot asa ca el, ce pretentii sa avem!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *