Pandemia de COVID-19 provoacă dileme juriștilor. Un bărbat acuzat de furt calificat, după ce a sustras un telefon dintr-un magazin, în care a intrat, așa cum îi cere acum legea, cu mască sanitară, vrea să beneficieze acum de o reducere de pedeapsă.
Legea în vigoare spune că cine fură mascat riscă până la cinci ani de închisoare, în timp ce hoțul cu fața descoperită primește cel mult trei ani. Curtea Supremă a fost sesizată pentru a rezolva această dilemă după ce bărbatul a cerut reîncadrarea acuzațiilor.
Hoții înregistrați pe camerele de supraveghere dintr-o farmacie în timp ce amenință angajați pentru a lua banii din casa de marcat purtau mască chiurgicală și mănuși de protecție. Exact cum prevede legea pentru a evita răspândirea bolii COVID-19. Apoi, câteva luni mai târziu, același mod de operare, de această dată în Brăila.
Un bărbat care și-a acoperit fața tot cu o mască de protecție și mănuși a furat câteva mii de euro dintr-o bancă. Duși în fața instanței, unii autori spun că ei nu ar trebui judecați aspru pentru că și-au acoperit fața obligați de legea dată în pandemie:
Cristian Ene – avocat: Înalta Curte a fost sesizată pentru dezlegarea unei situații de drept: Pentru a clarifica dacă o persoană care a săvârșit un furt va fi condamnat pentru furt calificat, o pedeapsă de la 1 la 5 ani, sau furt simplu care înseamnă amendă sau de la 6 luni la 3 ani în situația în care, în mod obligatoriu, a purtat masca pe perioada pandemiei.
Dilema a apărut la Curtea de Apel București după ce un bărbat condamnat în primă instanță pentru furt calificat cere încadrarea faptei. El este acuzat că a furat un telefon dintr-un magazin din Capitală anul trecut, când era obligatorie masca de protecție în spațiile închise.
Prostu,daca faci un furt fara sa ai masca primesti 3 ani iar daca ai avut masca ca si in cazul asta pedeapsa este 10 ani