Diaspora se întoarce de sărbători. 68% dintre românii plecați peste hotare își doresc să revină. Noi măsuri anunțate de Rafila

Diaspora se întoarce de sărbători. 68% dintre românii plecați peste hotare își doresc să revină. Noi măsuri anunțate de Rafila

68% dintre cei plecați peste hotare intenționează să revină în România în următoarea perioadă. 44% dintre românii din Diaspora au cumpărat deja biletele de avion spre casă. Românii se tem mai mult de eventualele restricții decât de virus în sine.

Tot mai mulți români își fac planuri pentru a se întoarce acasă în perioada următoare. Condițiile relaxate de călătorie pentru turiștii care vin din Uniunea Europeană și dețin certificatul verde contribuie la reunirea famiilor ai căror membri sunt plecați peste hotare la muncă sau la studii. Astfel, conform unui studiu realizat de agenția de turism online Vola.ro, 68% dintre respondenți au în plan să vină acasă de sărbători, iar 44% și-au achiziționat deja și biletele pentru revederea cu cei dragi.

Totodată, dacă anterior pandemiei, peste 60% dintre români veneau acasă de cel puțin două ori pe an, de obicei de sărbători și în sezonul estival, în 2021 lucrurile au stat diferit, circa 40% dintre participanții la studiu mărturisind că au avut ocazia să ajungă în țară doar o dată, iar 16% chiar nu au călătorit deloc în România anul acesta.

Posibilele restricții de circulație și schimbările neașteptate i-au ținut pe românii din străinătate departe de familie în ultimele 18 luni. 60% dintre ei chiar și-au anulat cel puțin o dată planurile de călătorie din motive ce țin de pandemie.

37% dintre respondenți au mărturisit că restricțiile impuse de autorități i-au ținut departe de cei dragi de acasă în ultima perioadă, iar alți 22% au declarat că imprevizibilitatea călătoriilor i-a făcut să fie reticenți în a mai face deplasări spre România.

Românii din diaspora se tem de eventualele schimbări apărute peste noapte

Aproape 60% dintre românii din diaspora se tem de eventualele schimbări apărute peste noapte și de carantină. Un studiu anterior confirmă că temerile românilor sunt temeinice, întrucât unul din trei zboruri a suferit modificări de orar sau chiar anulări în ultimul an, călătorii afectați fiind nevoiți să aștepte și până la 60 de zile pentru rambursare din partea companiilor aeriene. Circa 60% dintre turiști chiar și-au anulat cel puțin o dată planurile de călătorie din motive ce au legătură cu pandemia, cum ar fi introducerea unor noi restricții care i-au împiedicat să călătorească, ori de îmbolnăviri în familie.

CITEŞTE ŞI: S-a împlinit visul lui Robu, deşi Fritz s-a cocoţat iarăşi pe poziţia de iniţiator al unui proiect scris de alţii

Pe fondul unei cereri mai reduse pentru zboruri, dar și lipsei de personal sau permanentelor schimbări cu privire al regulile de călătorie, companiile aeriene s-au văzut nevoite să anuleze o parte dintre zborurile anunțate în sezonul de toamna-iarna, iar spre anumite destinații chiar să majoreze tarifele pentru a putea acoperi pierderile fără precedent suferite în perioada de lockdown. Astfel, aproximativ un sfert dintre românii care au participat la studiu au declarat că principalul motiv pentru care nu au mai venit în țară în ultima perioadă prețul biletelor de avion sau lipsa opțiunilor convenabile de zbor spre România.

Noi măsuri anunțate de Rafila. Cum vor intra românii în țară

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță noi măsuri despre modul în care vor intra românii aflați peste hotare în țară.

Rafila spune că la întâlnirea convocată vineri de premierul Nicolae Ciucă cu autoritățile sanitare s-a discutat situația cetățenilor români infectați cu noua tulpină – Omicron.

„Din fericire, situația este bună, dar o concluzie evidentă a fost că vaccinarea persoanelor rămâne cea mai bună formă de protecție împotriva bolii și a complicațiilor și a decesului. Din acest motiv recomandăm cu tărie în continuare vaccinarea”, a spus Rafila.

Măsurile care urmează să fie adoptate în perioada imediat următoare se referă la limitarea răspândirii noii tulpini. Românii și alți cetățeni care vin din țări terțe, adică din afara Uniunii Europene, trebuie să prezinte un test RT-PCR făcut cu 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină timp de 10 zile.

CITEŞTE ŞI: Ruben Lațcău, trimis la plimbare de Poliție. Viceprimarul Timişoarei, pasibil de o nouă pedeapsă pentru manipularea ilegală a unor date personale

Persoanele care vin din alte țări, dar din spațiul Uniunii Europene, vor continua să prezinte certificatul verde care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei.

Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală care călătoresc din alte state membre ale UE aflate în zona roșie urmează să fie carantinate timp de 10 zile. Dacă persoanele nevaccinate nu prezintă un test realizat cu 72 de ore înainte de călătorie, vor intra în carantină timp de 14 zile, conform Mediafax.

Foto: Republica


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns