Deputat AUR de Timiș sancționat de Comisia Juridică a Camerei Deputaților

Deputat AUR de Timiș sancționat de Comisia Juridică a Camerei Deputaților

Deputat AUR de Timiș sancționat de Comisia Juridică a Camerei Deputaților

Deputatul de Timiș, Ciprian Titi Stoica, alături de colegii săi din grupul parlamentar AUR Sorin Muncaciu, Alin Coleşa, Ringo Dămureanu şi de deputatul neafiliat Dumitru Coarnă, au fost sancționați de Comisia Juridică a Camerei Deputaților, după ce aceștia au perturbat lucrările plenului din 10 mai şi ale şedinţei Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din 9 mai.

Injurii, transmisii pe Facebook și…sancțiuni

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, marţi, 16 mai 2023, sancţionarea mai multor deputaţi AUR şi a unui neafiliat, în urma unei sesizări depuse în acest sens de deputatul PSD Ciprian Şerban, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor. Deputaţii au decis totodată sancţionarea şi a deputatului AUR Lilian Scripnic, a declarat la finalul şedinţei preşedintele Comisiei juridice, Laura Vicol.

CITEȘTE ȘI: În premieră, un bănățean ia locul 2 la Campionatul Mondial de Construcție a Pantofului

“A fost votată în unanimitate propunerea de sancţionare a domnilor deputaţi din sesizarea făcută de domnul deputat Ciprian Şerban, listă la care s-a adăugat un alt coleg deputat din grupul AUR, domnul Lilian Scripnic, care, conform înregistrărilor din link-ul depus în materialul probator, a făcut aceleaşi fapte comise de ceilalţi deputaţi.

Sancţiunea propusă în unanimitate de către Comisia juridică, propunere de sancţionare care va pleca la Biroul permanent, şi Biroul permanent va considera dacă este bine sau nu să ţină cont de propunerea noastră, a fost sancţionarea cu 50% din indemnizaţie, pentru o perioadă de şase luni, şi reducerea timpului la pupitru în Camera Deputaţilor la 10 secunde pentru trei luni”, a precizat preşedintele Comisiei juridice.

Cei șase aleși au fost găsiți vinovați de încălcarea a două articole din Regulamentul Camerei Deputaților. Unul se referă la ”utilizarea violenței fizice constând în gesturi agresive ori a violenței verbale constând în țipete, injurii, amenințări, invective sau calomnie la adresa unui alt deputat sau a oricărei persoane prezente la activitățile parlamentare”, iar cel de-al doilea articol se referă la ”participarea la desfășurarea unui banner în sala de ședințe în plen sau în sălile comisiilor Camerei Deputaților, înregistrarea sau transmiterea în direct a ședințelor Camerei Deputaților, Biroului permanent, Comitetului liderilor grupurilor parlamentare sau comisiilor, utilizarea violenței fizice sau a violenței verbale constând în țipete, injurii, amenințări, invective sau calomnie la adresa unui alt deputat sau a oricărei persoane prezente la activitățile parlamentare”.

Sancțiunea presupune diminuarea indemnizației cu 50% pe o perioadă de 6 luni. Indemnizațiile lunare ale acestora variază între 10.951 de lei la 11.194 de lei, astfel că ei vor pierde aproximativ 5.500 de lei/lunar pentru următoarea jumătate de an. Cea de a doua sancțiune înseamnă reducerea duratei luării de cuvânt la 10 secunde/intervenție pe o perioadă de 3 luni în cadrul ședințelor Camerei Deputaților.

Încălcarea disciplinei, faza pe comisii

Decizia Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor vine după ce mai mulţi parlamentari AUR şi neafiliaţi au perturbat lucrările plenului din 10 mai şi ale şedinţei Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din 9 mai.

Preşedintele şedinţei de plen din 10 mai, Ciprian Şerban, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a făcut o solicitare disciplinară către Biroul permanent în legătură cu “evenimentele grave” care au avut loc în şedinţa respectivă, când “mai mulţi deputaţi au perturbat buna desfăşurare” a lucrărilor, aducând “prejudicii prestigiului şi imaginii Camerei Deputaţilor”.

“În calitate de preşedinte de şedinţă, solicit sesizarea Comisiei juridice asupra faptului că la începutul şedinţei de plen deputaţi ai grupului parlamentar AUR: Sorin Muncaciu, Alin Coleşa, Ringo Dămureanu, Ciprian Titi Stoica şi deputatul neafiliat Dumitru Coarnă au intervenit la prezidiu prin blocarea accesului preşedintelui şedinţei la microfon, precum şi prin ocuparea abuzivă a locului de secretar al şedinţei, încercând prin orice modalitate să împiedice desfăşurarea normală a lucrărilor parlamentare.

Deputaţii AUR au încercat întreruperea şedinţei şi transmiterea acesteia prin gesturi extreme, respectiv prin smulgerea cablurilor ecranelor şi microfoanelor din dotarea prezidiului.

Deşi i-am atenţionat verbal pe deputaţii în culpă şi i-am invitat la respectarea Regulamentului, acţiunile celor menţionaţi mai sus au continuat şi au fost de o gravă amplitudine, ducând în mod repetat la perturbarea lucrărilor”, se arată în sesizarea lui Ciprian Şerban.

Acesta susţine că deputaţii menţionaţi au încălcat Regulamentul prin transmiterea în direct a şedinţei pe reţelele de socializare precum şi prin “modul verbal de a comunica – ţipete, injurii, ameninţări, invective sau calomnii” la adresa sa sau a altor deputaţi prezenţi care încercau restabilirea ordinii şedinţei.

De asemenea, potrivit lui Şerban, deputaţii amintiţi au încălcat Regulamentul şi prin aducerea unor pancarte în cadrul dezbaterilor parlamentare.

O altă sesizare depusă luni la Biroul permanent şi trimisă către Comisia juridică spre analiză aparţine preşedintelui Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, Neculai Dunava, care cere măsuri disciplinare pentru deputaţii şi senatorii care au produs “un incident” în cadrul şedinţei comisiei din 9 mai.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *