Depozite clandestine de deşeuri, descoperite în vestul țării. Au fost aduse din Italia cu acte false

deseuri

Comisarii de mediu au aplicat o nouă amendă de 60.000 lei şi au mai înaintat o plângere penală în cazul depozitelor clandestine de deşeuri descoperite în Ineu şi Vadu Crişului.

Potrivit şefului Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor, comisarii au finalizat cercetările la depozitul din satul Vadu Crişului şi au transmis cea de-a doua sesizare penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor împotriva firmei care a semnat contracte cu furnizorii gunoaielor din Italia şi le-au introdus în România cu acte false, în care au menţionat că le duc la ardere sau reciclat.

„Este doar o etapă finalizată. Noi continuăm cercetările”, a declarat şeful Gărzii de Mediu Bihor, care bănuieşte că în judeţ mai există astfel de depozite clandestine.

Sancţiunea este a doua, după cea de 60.000 lei dispusă săptămâna trecută unei alte firme româneşti care a introdus în România deşeuri pe care apoi le-a abandonat pe terenul şi grajdurile unui fost CAP din satul Ineu de Criş.

După cum BIHOREANUL a arătat, până acum, în cele două localităţi au fost descoperite peste 700 de tone de deșeuri, toate nepericuloase, fiind vorba de resturi textile, hârtii, piele şi cauciucuri.

„Aceste deşeuri au intrat prin fals, uz de fals în România. În acte s-a menţionat că trebuiau să tranziteze România ori să ajungă la instalaţii de valorificare (incineratoare şi instalaţii care prelucrează deşeurile şi le fac materie primă). În loc de asta, au ajuns în depozite clandestine”, a declarat Togor.

După finalizarea investigaţiilor, comisarii Gărzii de Mediu Bihor vor dispune procedura de „take back”. Concret, comisarii vor lua legătura cu autorităţile din Italia, ţara de origine a deşeurilor şi, în funcţie de decizia comună, vor returna întreaga cantitate de deşeuri ori le vor valorifica pe cheltuiala italienilor. “La rândul lor, autorităţile din ţara de origine se vor îndrepta împotriva firmelor de unde au fost preluate”, a explicat şeful Gărzii de Mediu Bihor.

Cazul este şi în atenţia Direcţiei Regionale Antifraudă Oradea.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *