Din toamnă, unii elevi timişeni ar putea beneficia de after school gratuit

after school 1

De-a lungul timpului, mulți dintre politicienii care s-au perindat la conducerea țării au promis că vor căuta soluții pentru programul ”Școala după școală”, astfel încât părinții copiilor care urmează cursuri gimnaziale să nu mai trebuiască să suporte integral costurile acestuia.

Anii au trecut, la fel și promisiunile. Totuși, recent, a fost lansat în dezbatere publică un proiect de lege care ar putea fi finanțat din fonduri europene, după cum susțin oficialii din Guvernul Orban, privind programul „Şcoală după şcoală”.

Programul-pilot ar putea fi finanțat cu circa 20 de milioane de euro, susțin oficialii, și ar urma să fie implementat din luna septembrie, odată cu începerea noului an școlar.

Beneficiarii, însă, vor fi doar elevii care provin din zone defavorizate și familii dezavantajate, respectiv aceia care sunt expuși riscului de abandon școlar.

Problema gestionării timpului de după școală al elevilor din clasele primare mai ales este aproape dramatică în context sociologic. Fiind la vârste la care nu pot fi lăsați singuri, acești copii au nevoie de un adult care să îi supravegheze și să îi îndrume la efectuarea lecțiilor.

Raportarea la generația ”cu cheia la gât” nu se mai regăsește în contextual actual, date fiind schimbările majore pe plan social petrecute în acest răstimp: risc mai mare de accidente din cauza numărului foarte mare de autoturisme care se deplasează pe șosele, risc sporit de acte de violență pe străzi, tentația televizorului/calculatorului, risc de accidente casnice etc.).

Or, în condițiile în care nu toți părinții își permit să lucreze doar câteva ore pe zi, în intervalul orar în care sunt cursuri, nu toți au un venit care să le permită susținerea financiară a unei bone sau a ”after-school-ului”, și nu toți copiii au bunici dispuși să îi ia după ore, urmarea este lesne de înțeles: copiii sunt retrași de la școală sau părinții fie renunță la serviciu.

Pentru societate, finanțarea programului ”școală după școală„ ar avea beneficii mari. Educația unui copil înseamnă o scădere a ratei șomajului, dar și a investițiilor în sănătate. Pe de altă parte, părinții și-ar putea continua activitatea în câmpul muncii, contribuind, astfel, la plata pensiilor și a celorlalte contribuții sociale.

Cum anume vor fi selectați copiii care vor beneficia de acest program-pilot rămâne, deocamdată, o enigmă, având în vedere că nu doar în zonele defavorizate din mediul rural (așa cum se țintește în situația de față) întâlnim cazuri care s-ar putea înscrie în ceea ce numim ”familii dezavantajate”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *