Depesedizarea se face prin audit penelizat

depesedizarea

„Ce se întâmplă cu şefii instituţiilor deconcentrate?”- aceasta este întrebarea care circulă tot mai des în teritoriu, după schimbarea guvernului. Dacă e să ne raportăm la faptele din trecut, experienţa ne arată că majoritatea acestora au fost înlocuiţi pe criterii politice, partidul venit la guvernare instalându-şi persoane agreate.

Au mai rămas, e drept, câţiva neclintiţi, în baza unor relaţii strict personale, nu pe considerente politice. Şi de această dată, este de aşteptat să asistăm la schimbări masive, total justificate din punct de vedere politic. Numai că lucrurile nu sunt chiar atât de simple.

Pentru a securiza posturile, guvernele anterioare şi-au acoperit directorii cu criterii strict administrative, astfel încât aceştia să nu poată fi daţi uşor la o parte din motive politice. Practic, bazându-se pe drepturile de care se bucură funcţionarii publici, şefii din deconcentrate sunt aproape betonaţi pe funcţii şi este foarte dificilă îndepărtarea lor. Dar nu imposibilă. Metoda cea mai la îndemână pentru ca noul guvern să scape de ei este invocarea incompetenţei.

Pentru asta, însă, trebuie realizat un audit care să justifice acuzaţiile pentru care respectivii directori sunt trimişi la plimbare. Premierul Ludovic Orban a şi anunţat, deja, că vor fi realizate astfel de audituri în instituţiile publice. Nici aici, însă, nu e atât de simplu. Un audit serios durează luni bune, dacă se doreşte identificarea unor motive serioase pentru măsuri extreme.

Dacă se face „pe repede înainte”, sunt şanse mari pentru cei îndepărtaţi să-şi redobândească funcţiile în instanţă şi atunci auditul s-a făcut degeaba pentru cei interesaţi să schimbe directorii. Totuşi, simpla mediatizare a acestor audituri va crea ceva freamăt şi va ţine captivă atenţia publicului, foarte interesat atunci când se scapă, pe surse, informaţii în urma unor controale. Ele nu vor face bine PSD, ai căror directori nu vor fi prezentaţi deloc într-o lumină favorabilă de auditurile comandate de PNL. În acest caz, lovitura de imagine în plan politic s-ar putea să fie mai eficientă chiar decât schimbarea directorilor în sine.

„Uite ce au făcut ăştia de la PSD, nişte hoţi şi incompetenţi”, va fi mesajul transmis de PNL în urma controalelor, efectul fiind aşteptat la următoarele alegeri. Mai este, însă, o soluţie pentru rezolvarea problemei deconcentratelor: şefii acestora să se dezică de PSD şi să treacă de partea PNL, pentru că „nu se mai regăsesc” în vechiul partid. Aşa nu se mai cheltuie nici bani cu auditurile şi nici nu mai trebuie să asistăm la această mascaradă a controalelor în care trebuie obligatoriu să se descopere nereguli administrative pentru a se justifica numiri politice.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Depesedizarea se face prin audit penelizat

  1. Daca ne uitam la sefii din Primaria Timisoara, pusi de PNL acolo, nu vedem vreo deosebire fata de sefii pusi de PSD, sunt curios cum va actiona noul guvern in aceste cazuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *