Deficit uriaş de forţă de muncă într-o localitate din Timiş. Au fost aduşi muncitori din Serbia

radu asaftei

Deficit uriaş de forţă de muncă într-o localitate din Timiş. Sunt aduşi muncitori din Serbia. Se întâmplă în cel mai vestic oraș al țării, Sânnicolau Mare, despre care s-a tot vorbit, cu precădere în ultimii ani, de un deficit de lucrători în unitățile industriale.

Viceprimarul orașului, Radu Asaftei (foto), ca reprezentant al autorității locale, preocupate și ea de găsirea unor soluții pentru diminuarea acestui fenomen care frânează expansiunea economică, este de părere că o cauză trebuie căutată în sistemul actual de învățământ.

Edilul a declarat că, la Sânnicolau Mare, există cea mai veche școală de meseriași pentru agricultură din România și printre primele în Europa. Deși orașul se află într-o zonă cu activități agricole importante, după Revoluție, cererea pe piața muncii cu acest profil de învățământ profesional a dispărut aproape cu totul, unitatea școlară încercând să se adapteze, din punct de vedere al calificărilor, nevoii locale de meseriași.

Citeşte şi: Pe urmele şvabilor, în unul dintre cele mai frumoase oraşe din Banat

În aceste eforturi, s-au încercat fel de fel de specializări, altele decât cele agricole. Faptul că marii angajatori din oraș se confruntă conjunctural cu insuficiența personalului pentru a onora plusurile de comenzi în anumite perioade ale anului este real.

Ca o soluție pentru aceste situații, unitățile industriale au apelat la companiile care furnizează forță de muncă temporară ori au încercat să importe lucrători din zone cu șomaj de dincolo de graniță, din Serbia. De asemenea, la școala de meserii sunt susținute două clase, câte una de către fiecare dintre cei doi mari angajatori locali, în care sunt pregătiți muncitori calificați după nevoile acestor unități industriale.

„Am putea afirma că, din acest punct de vedere; s-a făcut un mic pas înainte”, a adăugat edilul.

Alte cauze ale fenomenului de deficit de forță de muncă trebuie căutate și în migrația în creștere, lucrătorii români preferând în număr tot mai mare un job mai bine plătit în țările UE. Același oficial a declarat că, la ora actuală, acest fenomen se manifestă chiar și în agricultură.

Cele patru-cinci mari unități agricole au și ele dificultăți în găsirea de personal calificat. Fenomenul, însă, pare să nu aibă soluții în cazul meseriilor care au dispărut cu totul. Asaftei a dat ca exemplu lipsa reparatorilor de orologii vechi, cum sunt cele ale bisericilor, în care timpul s-a oprit pe loc de prea multă vreme.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *