Deconturi paranormale. Un medic din Timiș a lucrat non-stop 41 de zile într-o lună

medic 9

Ministerul Sănătății a descoperit, în urma unui control, un medic care lucrează la nu mai puțin de șapte centre de permanență!

Persoana este un medic de familie din județul Timiș, numele său nefiind divulgat de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș, aceștia invocând Legea pentru protecţia datelor cu caracter personal.

CITEȘTE ȘI: Casă oferită gratis, plus 5 hectare de teren. Proprietarii caută o familie nevoiaşă

Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că se vor lua măsuri în cazul medicului timișean care lucrează în acelaşi timp în şapte centre de permanență.

Peste 10.000 de euro lunar doar din gărzi

Din situația deconturilor efectuate pentru luna mai de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiș, cea mai mare sumă obținută din prestarea de gărzi în centrele de permanență – 47.742 de lei (peste 10.000 de euro într-o singură lună doar din gărzi, la care se adaugă și banii câștigați în timpul programului de lucru în cabinetul individual!) – le-a obținut o persoană care a lucrat la mai multe unități din Timișoara, precum și la Giarmata, Orțișoara, Satchinez și Gelu.

CITEȘTE ȘI: Românii care călătoresc cu mașina în Grecia, în pericol. Codul Rutier a devenit extrem de drastic. Se rețin permisul, talonul și plăcuțele

Cum medicii sunt plătiţi cu 40 de lei pe oră atunci când sunt de gardă (dacă aceasta nu se desfășoară în propriul cabinet), indiferent dacă au sau nu pacienți, rezultă că persoana respectivă a totalizat în jur de o mie de ore într-o singură lună, adică a fost de gardă, non-stop, 41 de zile în luna mai! Dacă mai punem la socoteală zilele lucrate în cabinet şi zilele libere obligatorii, luna calendaristică se dilată substanţial!

Ce zic colegii…

Potrivit colegilor de breaslă ai performantului medic timișean, un doctor nu poate presta mai mult de șase-șapte gărzi pe lună fără să-și neglijeze propriul cabinet și pacienții înscriși pe listă (o consultaţie de medicină generală durează în jur de 20 de minute).

CITEȘTE ȘI. Conflict sângeros! Tânăr de 20 de ani înjunghiat mortal

Conform informațiilor făcute publice de DSP, în judeţul Timiş sunt organizate centre de permanenţă fixe conform legii nr. 263/2004 şi ordinului MS nr. 697/2011, care asigură continuitatea asistenţei medicale primare în regim de gardă în afara programului de lucru al cabinetelor de medicină de familie.

În zilele lucrătoare, programul de activitate este între orele 20 şi 8 (excepţie făcând Centrul de permanenţă Mașloc, cu program 15-8). În zilele de sâmbătă, duminică, sărbători legale şi zile declarate libere de guvern, garda durează 24 de ore.

Controalele au început în Timiș

Ministerul Sănătății a demarat evaluarea centrelor de permanență, primul județ vizat fiind Timiș, care are cele mai multe unități de acest fel.

În întreaga țară sunt, în prezent, 352 de centre de permanență, unul din șapte aflându-se în Timiș. Vorbim de un județ cu infrastructură rutieră mai bine pusă la punct față de altele, cu un relief plan, cu excedent de medici de familie raportat la populație și cu unități sanitare cu nivel ridicat al performanței – Timișoara fiind un centru universitar important în domeniu – fapt ce nu explică existența a nu mai puţin de… 48 de centre de permanență.

Singura justificare logică ar fi cea a beneficiilor financiare, întrucât, din cauza numărului mare de medici, fiecare are un număr mai mic de pacienți pe listă și, ca atare, venituri mai mici față de colegii din alte județe.

În Capitala Banatului sunt nu mai puțin de 17 astfel de unități sanitare, în timp ce București, Cluj-Napoca, Iași și Craiova au, fiecare, doar câte două. De asemenea, Lugojul surclasează la rândul său marile orașe, având patru centre de permanență.

”450.000 de euro pe lună pentru nişte centre”

„Corpul de control a evaluat 48 de centre de permanenţă din judeţul Timiş, care are cele mai multe centre, urmează evaluarea centrelor din Bihor, apoi Satu Mare.

Pot să vă spun că în judeţul Timiş există 17 centre de permanenţă în oraşul Timişoara, grupate după criterii doar de Direcţia de Sănătate Publică Timiş ştiute, există medic care lucrează în acelaşi timp în şapte centre (!) şi bineînţeles că voi fi nevoită să iau măsuri.

Având în vedere că finanţarea centrelor în acest moment este în regulă, adică a crescut de la 12 la 40 de lei (ora – n.r.), judeţul Timiş decontează şi în acest moment 450.000 de euro pe lună pentru nişte centre care… hai să spunem… unele sunt eficiente, altele nu…”, a susţinut Sorina Pintea.

Ministrul a precizat că va evalua situaţia şi din judeţele care nu au niciun centru de permanenţă sau pe cele cu unul singur. Potrivit acesteia, săptămâna trecută, în şedinţa de guvern, a fost promovată, printr-o ordonanţă de urgenţă, posibilitatea desfiinţării centrelor. În județul Timiș, prestează gărzi în astfel de unități aproximativ 200 de persoane (medici și asistente).

Realizări și nu prea

Centrele de permanență din județul Timiș nu au avut prea mare adresabilitate, anul trecut, în rândul oamenilor.

Astfel, potrivit reprezentanților DSP Timiș, anul trecut au funcționat 47 de centre de permanenţă, la care s-au prezentat 60.186 de pacienţi, dintre care 58.236 au fost consultaţi în regim de gardă la sediu şi 220 în afara centrului de permanenţă.

„Entități golite de conținut”

Comparativ, media prezentărilor doar în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Timișoara se ridică anual la 70.000 de pacienți. ”În momentul de față, aceste centre sunt niște entități golite de conținut.

În ultimii cinci ani, am înregistrat, anual, o creștere de câteva procente a numărului de prezentări în urgență. La UPU de la Spitalul Județean avem anual 70.000 de pacienți, la Spitalul Municipal, aproape 25.000, iar la Municipal Lugoj, circa 15.000.

Asta înseamnă că în doar trei unități de primiri urgențe au fost văzuți, într-un an, un număr dublu de bolnavi față de centrele de permanență.

Un procent de zece la sută din cazurile înregistrate în 24 de ore ar putea fi rezolvate în centrele de permanență.

Pacienții vin la noi pentru că centrele de permanență nu oferă evaluare paraclinică: pot efectua, în cel mai bun caz, un set minim de analize, dar nu au posibilitatea de a face RMN, radiografie sau alte investigații așa cum există posibilitatea la spital.

Sunt și unități care își fac treaba, dar sunt și unele doar cu numele”, a declarat Mihai Grecu, medic-șef la UPU din cadrul Spitalului Județean Timișoara.

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “Deconturi paranormale. Un medic din Timiș a lucrat non-stop 41 de zile într-o lună

  1. Care este problema , în România orice este posibil , respectivul sau respectivă au multe putere de munca , ar putea si mai mult , sa ajunga la 51 de zile intr o lună, trebuie numai putin sa se incordeze.

  2. un cetatean, un doctor, o persoana ssmdp !!! Ba soro Dana Istrat da cu nume si prenume, cine este iundividul, ,, beneficiaza de prezumtia de nevinovatie,, atunci lasa dracului aticolul ca inseamna ca este doar gargara

  3. Medicul respectiv este dintre cei pe care-i plimba Dragnea cu autobuzul sa voteze in diverse localitati. Intre perioadele electorale, ce sa faca saracul, se muta dintr-un cabinet medical in altul. Un fel de antrenament, sau gest reflex, cum vreti sa-i ziceti.

  4. CENTRELE DE PERMANENTA NU SUNT CENTRE MEDICALE SI SUNT CENTRE ELECTORALE.
    REPREZINTA REALIZARI ALE PRIMARILOR.
    CINE GARANTEAZA CA IN CENTRELE DE PERMANENTA NU SE REALIZEAZA CONSULTATIE LA REGISTRU ?
    PENTRU A FUNCTIONA UN CENTRU DE PERMANENTA TREBUIE SA AIBA MINIM 150 DE CONSULTATII.
    PRIN EXISTENTA CENTRELOR DE PERMANENTA CU CAT A SCAZUT NUMARUL DE APELURI LA 112?

    375 CENTRE/TARA X 41000 LEI/CENTRU=15 375 000 LEI/LUNA X 12 LUNI =184 500 000 LEI/AN : 5 LEI/EU =36 900 000 EURO/AN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *