Liderul de sindicat ajuns director cu patalama al Muzeului Național de Artă Timișoara (MNArt), restauratorul Filip Petcu (foto), își trece astăzi în palmares o contraperformanță managerială greu de egalat. Ne referim, desigur, la neparticiparea acestei instituții la evenimentul cultural european Noaptea Muzeelor, cu puțin timp înainte ca Timișoara să își intre în rolul de Capitală Europeană a Culturii!
O scurtă prezentare a evenimentului din această noapte, culeasă de pe site-ul noapteamuzeelor.org: “Inițiată de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a 18-a ediție.
Muzee și instituții culturale din zeci de tări europene și nu numai își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte. Anul acesta, evenimentul este sărbătorit în toată Europa, în data de 14 mai (…) În România, evenimentul este organizat de către Rețeaua Națională a Muzeelor din Romania, membru al celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor – Network of European Museum Organisations (NEMO)”.
O absență stupefiantă
De pe același site am aflat că în nu mai puțin de 87 de localități din România se organizează în această seară evenimente sub egida Nopții Muzeelor. La Timișoara, așa cum deja se știe, sunt programate astăzi, până dincolo de miezul nopții, evenimente la Calpe Gallery, Muzeul Național al Banatului, Muzeul Satului Bănățean și Nokia.
În mod stupefiant, de pe lista și-așa scurtă a locațiilor din Timișoara în care se desfășoară evenimente în această Noapte a Muzeelor, lipsește, cum spuneam, Muzeul Național de Artă. Aici, programul este unul obișnuit, între orele 13 și 21, oră la care în Palatul Baroc se vor trage obloanele, în timp ce în alte instituții de cultură similare, activitatea va fi în toi.
Aplaudacii de serviciu sunt la datorie
Ca o paranteză: pe pagina de Facebook a muzeului, posibilii vizitatori sunt induși în eroare, fiindcă acolo orarul de iarnă a rămas neschimbat: 10-18. Dacă n-a avut timp să schimbe orarul, în schimb, administratorul paginii de Facebook a MNArT n-a pierdut prilejul de a aplauda postările managerului Petcu făcute pe propria sa pagină de socializare. Pupincurism la nivel de artă…
Nici o explicație oficială
L-am sunat pe managerul Filip Petcu, pentru a ne oferi un punct de vedere cu privire la neparticiparea MNArT la Noaptea Muzeelor, însă domnul restaurator ne-a închis telefonul. I-am trimis și un mesaj pe WhatsApp, omul l-a citit, dar rezultatul a fost același: tăcere profundă.
Pe surse, am aflat că, la finalul anului trecut, la etajul I al muzeului, în zona galeriei Corneliu Baba, a avut loc un scurtcircuit la nivelul peretelui, care s-a aprins pe o porțiune mică și a ars mocnit, însă totul s-a terminat cu bine. Conform acelorași surse, instalația electrică n-a fost schimbată, astfel că este posibil ca muzeul să nu fi primit avizele necesare pentru organizarea unor evenimente cu participarea unui număr mai mare de vizitatori decât în mod obișnuit.
Dacă acesta este motivul, se pune întrebarea de ce nu s-au întreprins măsurile necesare pentru ca instituția să poată participa la Noaptea Muzeelor, însă, așa cum am arătat mai sus, persoana care ar trebui să răspundă tace.
Scriam mai sus că lista locațiilor din Timișoara incluse în Noaptea Muzeelor este una scurtă, de doar patru locații. Spre comparație, în orașul cu care Timișoara s-a duelat, în 2016, pentru câștigarea titlului de Capitală Europeană a Culturii, Cluj-Napoca, în această Noapte a Muzeelor sunt programate evenimente în nu mai puțin de 16 locații! Orice alte comentarii sunt inutile.
ne~am dus expres aseara acolo in Pta. Unirii, cu toata familia ca sa constatam cu stupoare, ca ERA INCHIS, NU ERA NICI PORTARUL…
Păcat!!! Atunci când era în program, Muzeul de artă a fost cel mai vizitat. Și chiar aveai ce să vezi sau să asculți!