Cula din Ciacova va fi redată circuitului turistic

cula

Declinul economic al oraşului Ciacova a început la scurt timp după venirea la putere a comuniştilor. Totuşi, unele întreprinderi au rezistat şi în anii socialismului.

Orăşelul în care încă din anul 1772 exista un oficiu poştal, în care în anul 1795 a fost înfiinţată prima şi cea mai veche farmacie din Banat, numită „La Sfânta Treime „, cu numele german” Zur Heiligen Dreifaltigkeit”, care în 1893 a fost conectat la reţeaua de căi ferate din România şi care încă din 1912 avea curent electric, produs de un generator, are o istorie mult mai îndelungată. Dovadă stă şi unul dintre monumentele emblematice ale Ciacovei, Turnul de apãrare pe care localnicii îl numesc „Cula”, mãrturie istoricã a acestei aºezãri.

Cetatea Ciacovei a fost amplasatã pe partea dreaptã a braţului Timişului, în timp ce aºezarea civilã se afla pe partea stângã. Turnul de apãrare, un puternic donjon înalt de 30 m, este un rest din aceastã cetate, demantelatã în 1701. Ziditã din cãrãmidã, pe patru nivele, Cula are plan dreptunghiular, cu contraforturi de colţ.

Prima menţiune despre cetate datează din deceniul al III-lea al secolului al XIV-lea, când se vorbeşte de „castrum Chaak”. Turnul se impune prin masivitatea construcţiei, având zidăria executată din cărămidă arsă, aşezată în straturi orizontale şi prinsă cu mortar de bună calitate.

Petru Filip, primarul Ciacovei, ne-a declarat că doreşte să reabiliteze şi să pună în valoare acest monument, pentru a-l introduce în circuitul turistic. Împreună cu o echipă de tineri arhitecţi din cadrul Facultăţii de Construcţii din Timişoara, a pus la cale un plan pentru a transforma vechiul turn de apărare într-un monument istoric vizitat de turişti, care să adăpostească şi o mulţime de expoziţii cu piese istorice inedite.

„Dorim să mai construim un nivel, chiar la demisol, pentru a oferi celor interesaţi de istoria localităţii cât mai multe informaţii”, a explicat edilul-şef al Ciacovei.

Singura problemă rămâne întocmirea unui proiect în vederea accesării unor fonduri europene, chiar dacă tinerii arhitecţi au întocmit câteva planuri destul de îndrăzneţe.

În ceea ce priveşte rezervorul de apă care se găseşte în turnul de apărare, acesta va fi demontat în curând, deoarece Aquatim a înlocuit conductele de apă din oraş, circa 80 la sută, iar noua staţie de tratare şi pompare va fi dată în folosinţă cât mai curând.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Cula din Ciacova va fi redată circuitului turistic

  1. Apoi mira-m-as io sa vina „turistii” la Ciacova sa vada turnul zis „Cula”, localitatea e in paragina si nu are nimic altceva de oferit. Vorba este doar sa atraga niste fonduri europene in speranta ca se vor putea realiza si alte ameliorari urgente. Ca sa fie clar „tutulor” de Ciacova n-a auzit nimeni, in afara de banateni, asa ca… slaba speranta. Asta ca sa ramanem realisti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *