Cuburile stradale de campanie pun în pericol pietonii, bicicliștii și traficul auto (foto/video)

Cuburile stradale de campanie pun în pericol pietonii, bicicliștii și traficul auto

Cuburile stradale de campanie pun în pericol pietonii, bicicliștii și traficul auto

Încă de la mijlocul lunii februarie 2024, pe străzile Timișoarei au apărut niște cuburi din prelată plastică, cu schelet metalic, folosite pe post de afișaj electoral. Doar că, la cea mai mică adiere de vânt, acestea se mișcă sau se rostogolesc, punând în pericol siguranța și chiar viața pietonilor, a bicicliștilor și a mașinilor, implicit a tot ceea ce înseamnă trafic auto sau pedestru.

După vântul iscat de furtuna din 16 aprilie, au apărut imagini video cu astfel de cuburi cu reclame electorale ale lui Dominic Fritz și Cătălin Drulă, rostogolindu-se violent pe trotuar și de acolo pe carosabil, peste și printre mașini, iar apoi pe trotuarul de pe sensul opus.

Norocul a fost că nimeni nu a fost rănit pe trotuare și pe trecere nu erau pietoni, iar mașinile staționau la semafor. În aceeași zi, un alt cub cu cei doi candidați se rostogolea necontrolat prin mijlocul Pieței Unirii.

Pe 27 martie, Renașterea bănățeană a atras atenția asupra pericolului reprezentat de cuburile de reclama electorală, când unul dintre cele cu fotografia primarului Dominic Fritz era să lovească un copil, chiar în Piața Operei, tot în urma unei dislocări accidentale, produsă de vânt.

Atunci relatam că aceste cuburi nu sunt ancorate și nu au nici contragreutăți, iar din poze se vedeau doar niște bucăți de bordură și pietre aruncate pe marginea de jos a cadrului metalic, pe post de “suport fundație”. Vântul ușor din 27 martie 2024, din jurul prânzului, a făcut ca mai multe dintre cuburile expozoare, cu reclame electorale ale USR și al candidaților Fritz și Drulă, să fie luate de vânt.

Mai mulți trecători s-au plâns că erau să fie loviți de acestea. Două cazuri concrete sunt chiar în Piața Operei și pe bulevardul Gheorghe Lazăr. (“Cuburile” electorale din Timișoara ale USR, pericol public pentru pietoni și mașini (video)).

Primul incident de acest gen, de care s-a aflat oficial la Primăria Timișoara, a avut loc însă pe data de 2 aprilie. Bineînțeles că cei din “primăria de sticlă” au ținut totul sub tăcere.

Doar că am reușit să aflăm că în ziua menționată un astfel de cub, de data aceasta cu figura lui Vlad Gheorghe, europarlamentarul exclus din USR, a lovit o mașină aparținând chiar statului român, mai exact Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Timiș.

Partea bună este că nicio persoană nu a fost rănită. Mașina însă a fost serios avariată: părți ale caroseriei, precum plafonul, portbagajul, fusta spate, dar și stopul dreapta spate și parbrizul mașinii – pagube totale evaluate la aproximativ 5000 de lei.

Cuburile stradale de campanie pun în pericol pietonii, bicicliștii și traficul auto (foto/video)

Cei de la OPC au trimis o notificare către Primăria Timișoara solicitând informații despre entitatea juridică sau persoana care deține cuburile din plastic cu schelet metalic sau care au fost autorizate să le amplaseze pe domeniul public.

Culmea ironiei din partea primăriei a fost răspunsul: nicio firmă de publicitate stradală sau persoană care activează în domeniu.

Primăria a furnizat către OPC Timiș datele oficiale de contact ale persoanei de pe cuburile de reclama electorală, adică ale europarlamentarului Vlad Gheorghe.

Ca și cum acesta nu ar fi fost beneficiar, ci ar fi cel care a cerut (sau nu – sic!) aviz sau autorizație de la Primăria Timișoara. În plus, datele oficiale ale europarlamentarului sunt publice și se găsesc chiar pe website-ul oficial al Parlamentului European. Pe scurt, bătaie de joc.

Ce ascunde însă această comunicare la mișto? Faptul că Primăria Timișoara nu are un regulament de publicitate stradală care să prevadă norme și reguli pentru aceste cuburi și nici o comisie cu competențe asupra acestor construcții temporare.

În mod normal, aceste cuburi sau corturi trebuie ancorate de obiecte fixe din jur sau ancorate la sol, lucru imposibil din cauză că sunt fie pe trotuare de asfalt, fie pe pavaj, cum e cazul celor din piețele Operei sau Libertății.

Așa că firma care se ocupă de cuburile USR s-a șmecherit după incidentele din 16 aprilie și le-a montat, cu mici ancore, pe spațiul verde, lucru care însă este interzis.

Doar că Poliția Locală nu vede și nu aude decât ce doresc stăpânii orașului. Un exemplu este cubul electoral al USR din intersecția dintre strada Gheorghe Lazăr și Calea Circumvalațiunii.

În lipsa unui regulament clar al primăriei, agențiile profită și de lacunele legislative. Aceste cuburi sunt încadrate prin Legea 185/2013 privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate, la categoria “structură de publicitate autoportantă – cadru suport amplasat la sol, fără fundaţie sau alt sistem de fixare, stabilizat prin propria greutate, pe care sunt dispuse feţe realizate din materiale uşoare de tip mesh, plasă fină, pânză şi altele asemenea, pe care se află imprimate reclame şi mesaje publicitare”.

O lacună a legii este că nu sunt prevăzute expres mijloace temporare de fixare sau ancorare a acestora. Prin urmare nu există nici sancțiuni. Ceea ce este grav e lipsa obligativității fixării acestora dar și eventuale sancțiuni, în caz că aceste structuri cedează sau se răstoarnă și rănesc persoane aflate lângă ele sau în trecere, ori mașini parcate lângă ele. La nivel local, regulamentele de publicitate sunt pliate pe legea amintită, astfel că nici aici nu apar niciun fel de prevederi.

Ca atare, dacă o astfel de structură rănește o persoană, aceasta nu poate decât să se spere la o rănire cât mai ușoară, după care să se adreseze poliției, care va decide asupra cauzelor.

Ca vinovat ar trebui să fie atât firma care a cerut autorizația temporară la primărie, cât și autoritatea care a autorizat structura autoportantă de publicitate, Primăria Timișoara, în cazul de față.

Doar că, în lipsa legislației, totul ar rămâne în ceață, din punct de vedere al răspunderii legale. Ceea ce rămâne cu siguranță este vătămarea corporală sau sperietura celor afectați sau loviți sau daunele materiale pentru care nu răspunde nimeni.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Cuburile stradale de campanie pun în pericol pietonii, bicicliștii și traficul auto (foto/video)

  1. „semneaza pentru confiscarea averilor nejustificate”???? ala e cu toate tiglele pe casa sau i le-a luat vantul cum i-a luat si cubul electoral??? ne intoarcem la legea ilicitului din ’68? si cica de ce sunt neomarxisti🤪. bine, ei nu sunt neaparat neomarxisti, majoritatea sunt doar niste jmekeri populisti, cum au facut si cu mizeria de „fara penali in functii publice”. au prostit ei cu asa monstruozitati oameni de la care ai avea pretentii dupa numarul de ani de studii, dar nici studiile superioare nu mai dovedesc o maturitate macar cat altadata facea bacalaureatul numit examen de maturitate. atat poate usere, prezumtia de vinovatie. asta inteleg ei prin to(n)ti pentru justitie, toate aberatiile totalitariste, justitie facuta de procurori, justitie selectiva care lor sa nu li se aplice, prezumtie de vinovatie/inversarea sarcinii probei…

    Constitutia Romaniei(daca mai inseamna ceva pentru cineva si daca mai pricepe cineva de ce e asa si nu varianta comunista)

    art 44 (8) Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă.

    desi la rata de analfabetism functional din Ro dupa 33 de ani de „reforme” in educatie din care 10 ani de Fomanie Educata, nu stiu cat inteleg textul, zau!

    #🤪

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *