“Cuburile” electorale din Timișoara ale USR, pericol public pentru pietoni și mașini
Vântul ușor din 27 martie 2024, din jurul prânzului, a făcut ca mai multe dintre cuburile expozoare, cu reclame electorale ale USR și al candidaților Fritz și Drulă, să fie luate de vânt. Mai mulți trecători s-au plâns că erau să fie loviți de acestea.
Două cazuri concrete sunt chiar în Piața Operei și pe bulevardul Gheorghe Lazăr. În mod normal, aceste cuburi sau corturi trebuie ancorate de obiecte fixe din jur sau ancorate la sol, lucru imposibil din cauză că sunt fie pe trotuare de asfalt, fie pe pavaj, cum e cazul celor din piețele Operei sau Libertății.
“Cortul lui Fritz, pericol pentru timisoreni! Doar o minune a facut ca copilul meu de 5 ani să nu fie strivit de acest cort, cat de inconstient e acest primar?? Oare ce se intamplă la o furtună dacă la o adiere mai serioasă de vânt a fost luat pe sus?? Dominic, ai distrus un oraș, vrei să ne omori și pe noi??”, a comentat pe pagina de Facebook „Like Timisoara”, o persoană a cărei copil era să fie lovit de cubul dărâmat din Piața Operei.
În fotografia cu cubul din Piața Operei se poate observa o improvizație din cioturi de dale de beton, puse tocmai pentru a asigura stabilitatea structurii metalice. Care, în ciuda construcției, nu se autosusține, așa cum cere legea, în cazul unui vânt de intensitate medie.
În cazul cubului de pe Gheorghe Lazăr se poate observa că aici meșterii nu s-au mai obosit să pună nici măcar niște pietre care să susțină scheletul metalic.
Aceste cuburi sunt încadrate prin Legea 185/2013 privind amplasarea şi autorizarea mijloacelor de publicitate, la categoria “structură de publicitate autoportantă – cadru suport amplasat la sol, fără fundaţie sau alt sistem de fixare, stabilizat prin propria greutate, pe care sunt dispuse feţe realizate din materiale uşoare de tip mesh, plasă fină, pânză şi altele asemenea, pe care se află imprimate reclame şi mesaje publicitare”.
O lacună a legii este că nu sunt prevăzute expres mijloace temporare de fixare sau ancorare a acestora. Prin urmare nu există nici sancțiuni.
Ceea ce este grav e lipsa obligativității fixării acestora dar și eventuale sancțiuni, în caz că aceste structuri cedează sau se răstoarnă și rănesc persoane aflate lângă ele sau în trecere, ori mașini parcate lângă ele. La nivel local, regulamentele de publicitate sunt pliate pe legea amintită, astfel că nici aici nu apar niciun fel de prevederi.
Ca atare, dacă o astfel de structură rănește o persoană, aceasta nu poate decât să se spere la o rănire cât mai ușoară, după care să se adreseze poliției, care va decide asupra cauzelor. Ca vinovat ar trebui să fie atât firma care a cerut autorizația temporară la primărie, cât și autoritatea care a autorizat structura autoportantă de publicitate, Primăria Timișoara, în cazul de față.
CITEȘTE ȘI: Condicile de prezență cu semnătura falsificată a unui medic din Timișoara sunt ținute în sertar de managerul spitalului și de șefii din primărie
Doar că, în lipsa legislației, totul ar rămâne în ceață, din punct de vedere al răspunderii legale. Ceea ce rămâne cu siguranță este vătămarea corporală sau sperietura celor afectați sau loviți. Cărora nu le rămâne decât să se consoleze cu proverbul din bătrâni “Prinde orbul scoate-i ochii!”.
Fritz este un pericol toxic pentru Tm.