Criza forţei de muncă, tot mai accentuată în Timiş. Se recrutează personal din Oltenia, estul ţării şi chiar din Serbia

În Bulgaria şi România, costul orar al forței de muncă e de 3-4 ori mai mic decât în Italia

Dacă nu cu mulţi ani în urmă, multă lume se plângea că nu găseşte un loc de muncă, lucrurile nu mai stau deloc aşa.

Dimpotrivă, asistăm la o răsturnare spectaculoasă pe piaţa muncii, în sensul în care angajatorii sunt acum cei care au probleme în a găsi personal cu care să-şi desfăşoare activitatea în cele mai bune condiţii.

CITEŞTE ŞI: Atenţie timişeni! Hoţii au o nouă metodă de a pune mâna pe lucrurile voastre

Situaţia durează chiar de ceva vreme şi nu sunt semnale imediate că vom asista la o reechilibrare care să reducă simţilor criza forţei de muncă, în ciuda efoturilor companiilor şi autorităţilor de a găsi soluţii potrivite.

1.327 de locuri de muncă

În judeţul Timiş, în această lună au fost anunţate 1327 de locuri de muncă disponibile, de la 93 de agenţi economici, în creştere cu aproape zece la sută faţă de lunile trecute.

Se caută angajaţi pentru diverse domenii de activitate, însă există unele în care criza forţei de muncă este mai accentuată. Foarte multe cereri sunt în industria de automotive, de operatori reţele.

Angajatorii mai caută lucrători comerciali, casiere, ingineri în electrotehnică, mecanică sau sisteme informatice, lăcătuşi, montatori, dar şi muncitori necalificaţi.

Personal din Oltenia şi din estul ţării

Deja, de o bună bucată de vreme, nu se mai găseşte personal în judeţul Timiş sau în zona Banatului, aşa că multe firme au început să recruteze personal din alte părţi ale ţării.

CITEŞTE ŞI: Reacţie după accidentul de pe autostrada Arad-Timişoara: „Trăiesc într-o ţară de proşti”

Cele mai multe descinderi s-au făcut din judeţele Olteniei, acestea fiind mai apropiate de Timişoara, dar se remarcă o afluenţă tot mai mare şi din judeţele din estul ţării, după cum a declarat Simona Potâng, directoarea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Timiş.

Angajaţi din Serbia

Mai mult decât atât, se încearcă aducerea de angajaţi din Serbia, conform prevederilor din legislaţia muncii.

Sunt unele dificultăţi legate de formalităţile privind obţinerea permisului de muncă, cetăţenii din ţara vecină având regimul celor din ţările care nu fac parte din Uniunea Europeană şi pentru care legislaţia este mai strictă.

Tocmai pentru a permite cât multor persoane din Serbia să poată lucra în România, se lucrează la o modificare a legislaţiei în domeniu, în sensul eliminării unor proceduri.

Stimulente pentru angajatori şi pentru angajaţi

În ceea ce priveşte forţa de muncă internă, demersurile autorităţilor sunt mult mai vizibile şi se speră ca ele să îşi arate utilitatea cât mai repede.

Astfel, se acordă subvenţii pentru angajatorii care atrag forţă de muncă din alte judeţe, dar şi prime de mobilitate pentru cei care vin din alte judeţe şi îşi găsesc un loc de muncă în Timişoara.

CITEŞTE ŞI: Genocidul servit zilnic la farfurie românilor. Câtă carne conţine un kilogram de carne

Sumele acordate sunt din ce în ce mai mari, tocmai în ideea de a încerca să se acopere măcar o parte din deficitul de forţă de muncă existent.

Au crescut chiriile

Această criză este remarcată şi de omul obişnuit, care are mai mult de aşteptat la coadă la supermarket, la bancă sau atunci când are nevoie de efectuarea unor servicii, pentru care nu există personal.

Pe de altă parte, se constată că se dezvoltă o serie de sectoare conexe, cel mai spectaculos fiind cel imobiliar, unde închirierea unei garsoniere a ajuns la 200 de euro pe lună.

FOTO: ziarulargesenilor.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *