Criza de medicamente se accentuează

Farmaciștii intră în grevă japoneză pe termen nedeterminat

De câteva luni, farmaciile independente primesc același răspuns din partea distribuitorilor legat de medicamentele care lipsesc, inclusiv Euthyrox: produsele nu sunt disponibile. „Sperăm să reușim să alocăm farmaciei dumneavoastră două-trei cutii” este răspunsul cel mai des primit de farmacii, chiar dacă acestea au realizat solicitări zilnice privind medicamentele necesare pacienților. Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica (AFIE) a trimis o adresă către autorități pentru a aduce clarificări în ceea ce privește  aprovizionarea farmaciilor cu medicamente.

CITEȘTE ȘI: „Facerea trotuarelor” din Timișoara, condamnată cu vehemență

În contextul în care a fost semnalată public, de către pacienți și inclusiv de AFIE, lipsa de pe piață a mai multor produse pentru pacienții cu boli cronice, printre care și Euthyrox, autoritățile au transmis un comunicat în care se precizează că „nu toate farmaciile iau pre-comenzi de la pacienți pentru medicamentele pe care nu le au pe stoc”, „astfel încât să fie comunicate distribuitorilor comenzi ferme de aprovizionare, în acord cu necesitatea pacienților.”

Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica ia atitudine în faţa acestor declaraţii şi aduce o serie de argumente care demonstrează faptul că farmaciile fac demersuri pentru a avea medicamentele necesare și solicitate de către pacienți. În primul rând, farmaciile au transmis solicitări către distribuitorii angro privind toate medicamentele necesare pacienților din comunitățile în care își desfășoară activitatea. Orice modalitate prin care aceste solicitări au fost transmise către distribuitorii angro cu care farmacia se află în relație contractuală, atât timp cât este o modalitate de realizare curentă a comenzilor către acel distribuitor angro și agreată de către acesta (platformă online sau aplicație, linie telefonică destinată comenzilor, etc.), reprezintă o solicitare directă a farmaciei către respectivul distribuitor angro.

„Activitatea principală a oricărei farmacii este de a asigura asistența farmaceutică a populației, prin aprovizionarea cu medicamente în funcție de solicitări și eliberarea acestora către pacienți. Pe lângă acestea, farmacia este și o societate comercială care eliberează și vinde medicamente, pentru a putea suporta costurile necesare desfășurării activității. Faptul că autoritățile încearcă să transmită că farmaciile nu se aprovizionează corespunzător cu medicamente intră în directă contradicție cu obiectul de activitate al farmaciei”, a declarat farmacista Sânziana Mardale, președinta Asociaţiei Farmaciilor Independente Ethica. AFIE a realizat în luna februarie, la nivelul grupului Ethica, o analiză la care au răspuns 52 de farmacii comunitare independente, din 16 județe la nivel național. Aufost raportate 187 de medicamente pentru care farmaciile comunitare au realizat demersuri de aprovizionare către distribuitorii angro cu care se află în relații comerciale.

Farmaciile au primit fie un răspuns negativ din partea acestora (medicamentele nu se află în stoc), fie nu au primit niciun răspuns, fie au fost aprovizionate cu o cantitate mult mai mică față de cea solicitată conform prescripției medicale primite de la pacient. „Farmaciile comunitare sunt cele care suportă cu adevărat efectul problemelor care apar legat de lipsa medicamentelor de pe piață. Nu suntem noi în măsură să specificăm unde anume pe lanțul de aprovizionare apar aceste probleme, suntem siguri însă că trebuie să se intervină cu măsuri mai clare. Din păcate, pacienții uneori pun pe seama farmaciilor aceste probleme, chiar dacă acestea fac eforturi zilnice pentru a găsi medicamentele de care acești pacienți au nevoie. Farmacia nu poate să suplinească nici producția unui medicament, nici distribuirea sa, nici semnarea unui act normativ”, a adăugat Sânziana Mardale. Mai mult, atunci când farmaciile au transmis mai departe problemele cu care se confruntă în aprovizionare, autoritățile nu au oferit nicio soluție, precizând faptul că acestea nu au în atribuție aprovizionarea farmaciilor cu medicamente, fiind aspecte comerciale care se bazează strict pe relațiile contractuale dintre farmacie și distribuitorii angro parteneri. „Farmaciile independente își doresc să fie parteneri de discuție ai autorităților, pentru a găsi împreună soluții la problemele care apar, astfel încât să fie protejată sănătatea pacienților. Din păcate, deși am semnalat din timp problemele de pe piața farmaceutică, nici Ministerul Sănătății, nici Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale nu ne-au transmis vreun răspuns sau vreo solicitare de a purta un dialog. Noi considerăm că doar printr-o atitudine constructivă putem aduce cu adevărat beneficii sistemului – așteptăm de la autorități măsuri concrete, adoptarea unor acte normative și dialog continuu cu asociația, și nu o pasare a responsabilității. Este momentul să căutăm cu adevărat soluții!”, a mai specificat președinta AFIE.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *