Crește numărul persoanelor înțepate de căpușe, la Timișoara. Aproape 20 de oameni au ajuns la spital doar în aprilie

Crește numărul persoanelor înțepate de căpușe, la Timișoara. Aproape 20 de oameni au ajuns la spital doar în aprilie

Se înmulțesc persoanele mușcate de căpușe, la Timișoara. Nu mai puțin de 17 oameni au ajuns, până miercuri, la „Babeș” doar în luna aprilie.

Vremea caldă a scos timișorenii afară din case, în natură, ceea ce a dus la apariția primelor cazuri de înțepături de căpușe.

Autoritățile încă nu au demarat acțiunile de dezinsecție, programate pentru zilele viitoare.

Cu fiecare zi, numărul pacienților crește, astfel că de la începutul lunii aprilie, 17 persoane au solicitat ajutor la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara pentru profilaxia bolii Lyme (borelioza).

Este vorba de persoane care au ieșit în parcuri și la Pădurea Verde.

Potrivit medicilor, dacă a fost îndepărtată căpușa în primele 24 de ore, pacienții pot sta liniștiți pentru că Borellia (bacteria care produce boala Lyme) nu trece în organism într-un timp atât de scurt.

În celelalte cazuri, medicii recomandă o terapie profilactică de trei zile cu antibiotic.

Dacă la nivelul înțepăturii apare o erupție care, ulterior, se extinde la nivelul întregului corp, pacienții trebuie să se prezinte de urgență la spital pentru a beneficia de tratament.

Peste 95 la sută dintre cazurile de boală Lyme sunt tratabile, iar cinci la sută se cronicizează dând artrite, miocardite sau neuroborelioză.

În contextul în care apar tot mai multe cazuri de înțepături, specialiștii solicită populației să acorde o atenție mărită atunci când frecventează zone verzi, chiar și îngrijite, păşuni, fâneţe, păduri, parcuri și zone unde sunt prin preajmă animale: câini și pisici.

Din luna aprilie până în septembrie, se manifestă focarele de boli asociate muşcăturii de căpușă.

Ca măsuri de protecție, medicii recomandă purtarea de pantaloni lungi, îmbrăcăminte de culoare deschisă pentru a vedea insecta, încălțăminte fără decupaje și evitarea contactului cu animalele.

Mai pot fi folosite și substanțele ce se aplică pe piele, prin pulverizare (spray) sau unguente, care prin mirosul lor îndepărtează insectele, inclusiv căpușele.

Însă cea mai eficientă metodă, este stropirea realizată la sol cu substanțe specifice pe suprafețe întinse de teren, realizată de primării.

CITEȘTE ȘI: Secvență din cotidianul timișean: polițiștii, de ajutor în orice situație

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *