Coşul minim de consum lunar, o bombă pentru sănătatea bănăţenilor! Ce spune reputatul medic Ioan Ometa

alimentatie 2

Costă, în total, aproximativ 1.000 de lei și cuprinde peste trei kilograme de făină, aproape șase de mălai, 32 de kilograme de pâine, circa 700 de grame de paste făinoase, un kilogram și jumătate de orez, alte două de fasole uscată.

Mai găsim în el mulți cartofi – vreo 13 kilograme , zarzavaturi și murături, mere, dar două kilograme și jumătate de mezeluri. Apoi carne de pasăre, aproape trei kilograme, de porc doar două și jumătate și de vită vreo 700 de grame, plus ulei vreo trei litri, aproape trei kilograme de zahăr, 700 de grame de untură și jumătate de kilograme de margarină.

Ar mai fi peștele, laptele și produsele lactate, ouăle, fructele și alte câteva produse, însă, în esență, alimentele de mai sus se regăsesc în cantitățile deja menționate în coşul minim de consum lunar al unei familii de români compuse din tată, mamă și un copil.

Considerat de guvernanţi suficient pentru un trai decent și luat recent în discuţie în urma propunerii a 20 de senatori şi deputaţi care au cerut corelarea trimestrială a salariului minim pe economie cu cheltuielile mensuale ale cetățenilor, coșul rămâne, din punctul de vedere al specialiștilor în domeniul nutriției, o adevărată bombă cu efect întârziat, dătătoare de obezitate, diabet, boli de inimă şi de ficat.

Zahăr, pâine, făină, ulei şi cartofi cu nemiluita

De altminteri, la o simplă trecere în revistă a conținutului lui, chiar și un consumator obișnuit, cât de cât atent la ceea ce mănâncă, va putea observa că în coșnița gândită de stat abundă făina, pâine zahărul, mălaiul, uleiul, cartofii și untura. Dacă, pe de o parte, acestea îngrașă, altele presupun, pe lângă riscul creșterii în greutate, cu afecțiunile aferente (de la diabet la afecțiuni cardiace și hepatice) încă și mai multe pericole.

Este vorba de margarină, de carnea de pui (cea mai ieftină în România, dar și cea mai încărcată cu hormoni) și de mezelurile în care E-urile, sarea și apa sunt mult mai prezente decât… carnea. Untul lipsește cu desăvârșire din coș, iar peștele figurează aici în doze de-a dreptul farmaceutice, puțin peste 250 de grame pe cap de român, într-o lună de trai.

Cu alte cuvinte, dacă veniturile curente nu ne ajută să cheltuim mai mulți bani pe hrană, să achiziționăm alimente bio, încă de găsit, dar mult mai scumpe, ne vom îndestula cu pâine și cartofi, iar sănătatea noastră va avea de suferit. Dacă vom dori să facem economii și vom cumpăra, bunăoară, carne de porc la conservă, vom constata că aceea care costă doar trei lei, disponibilă într-un celebru lanț de magazine de cartier din Timișoara, este de-a dreptul necomestibilă, chiar dacă prețul o face cu mult mai atrăgătoare decât al cărnii conservate produse de o firmă cu tradiție din inima Ardealului, de trei ori mai scumpă.

Tot cam de trei ori mai costisitoare va fi o pasăre de curte, hrănită cu porumb și cumpărată din piață, de la țărani, decât puiul la caserolă, cu pieptul gri și exagerat de umflat, pe care unii îl consumă frecvent, încredințați că se hrănesc sănătos.

Carnea şi dulciurile procesate, otravă pentru organism

ioan ometa„Mult mai recomandabilă este carnea şi chiar untura porcului pe care-l creşti în bătătură şi căruia ştii exact ce i-ai dat să mănânce decât puiul de crescătorie sau mezelurile de astăzi, care sunt adevărate otrăvuri. Acum 30-40 de ani, ca medic, puteai să recomanzi pacienţilor, ca regim alimentar uşor, parizerul şi cremwurstii. Pe vremea aceea o puteai face cu mâna pe inimă, căci aceste produse se făceau din carne bună, de mânzat. Astăzi, acelaşi regim ar putea omorî bolnavul.

De asemenea, tot ce se vinde la pachet, la pungă, la caserolă, semi- sau gata preparat e în măsură să ne afecteze sănătatea, la fel ca şi zahărul, dulciurile procesate sau orice brânză care are altă culoare decât albul. Greşesc cei care consideră că, dacă e scump şi gustos, caşcavalul e şi benefic.

Dacă vrei să ai grijă de tine, o să găteşti numai în bucătăria proprie, ca pe vremea bunicilor, dar vei evita cu orice preţ prăjelile de orice fel, apelând la fierbere, înăbuşire sau grătar. În plus, regula de bază trebuie să fie aceea a cumpătării. Ai voie să te delectezi când şi când şi cu ceva dulce, dar de preferinţă cu o prăjitură de casă, care n-a văzut margarina, şi nicidecum cu ciocolată sau altele asemenea”, spune dr. Ioan Ometa, cunoscutul medic timişorean specialist în acupunctură.

Secretul sănătăţii rămâne, până la urmă, cumpătarea

Secretul sănătăţii… nu există unul. Există norocul de a te naşte cu imunitate, care este fundamentul existenţei individului şi sursa tuturor energiilor, sau nenorocul de a veni pe lume fără acest bagaj pozitiv. Energia vitală este aceea cu care te naşti. Ea nu poate fi îmbunătăţită, crescută, ci doar menţinută printr-un regim de viaţă echilibrat din toate punctele de vedere: fizic, mental, alimentar.

E în natura lucrurilor ca această energie să se diminueze cu vârsta, până se va epuiza şi vei muri. Dacă ai şansa unei vitalităţi foarte bune, dar eşti un derbedeu care îţi baţi joc de tine însuţi, fumezi, bei, faci excese sexuale, mănânci anapoda şi aduni nopţi nedormite, o vei consuma până la 30 de ani, ajungând egalul unui octogenar. În medicina tradiţională chineză, printre organele extraordinare se numără vezica biliară, creierul, măduva spinării, arterele, venele, uterul, în vreme ce plămânii, ficatul şi cordul sunt considerate organe <<normale>>.

Fierea este importantă pentru că funcţiile ei sunt de mare însemnătate. Medicina chineză zice că ea este judecătorul care judecă, ia decizii şi condamnă. E o prostie să crezi că, dacă ţi-ai extirpat vezica la 20 de ani, au dispărut şi problemele. Ai în continuare căi biliare. În medicina alopată există o boală numită sindrom post-colecistomic, ce defineşte grupul de simptome care apar după cer s-a scos fierea, iar aceasta se manifestă uneori mai urât decât tulburarea biliară iniţială.

De ce sunt importante vezica biliară şi meridianul ei? Acesta din urmă începe la nivelul unghiului extern al ochiului, face bucle pe zona parieto-temporală şi merge în jos pe corp către degetul patru de la picior. Ei bine, acest meridian reglează ph-ul local pe unde trece. Spun întotdeauna celor care suferă cu <<bila>> să nu mănânce prăjeli, maioneză sau caşcaval, căci toate influenţează motilitatea vezicii şi a căilor biliare”, adaugă dr. Ioan Ometa.

Indiferent de coşul minim lunar şi conţinutul lui dictat de bugetul auster, dacă ne pasă de sănătatea noastră e de dorit să eliminăm ceea ce ne-ar putea dăuna. Câteodată, mai puţin înseamnă mai mult. Buna cumpănire în toate, inclusiv în alegerile noastre alimentare, ne poate fi un aliat de nădejde pentru o viaţă lungă, într-un trup plin de vigoare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Coşul minim de consum lunar, o bombă pentru sănătatea bănăţenilor! Ce spune reputatul medic Ioan Ometa

  1. Mie imi plac mult cremvurstii de ,, pui ,, si parizerul de ,, pui ,, , amîndouă produsele sînt foarte sănătoase, si cirnatii de ,, porc ,, , dar de departe cele mai sănătoase sînt iaurdurile de ,, fructe ,, , iar ,, smîntînă ,, , cea care este , așa , ca o budinca , este extraordinara , si ca sa revenim la cosul de alimente , scumpirile din ultima perioadă sînt de cel putin 30 , poate 35 la sută pe medie .

  2. Animalele hranite in gospidariile taranesti sunt tot otravite de cereale provenite de hapsinii agricultori care pun prea multe chimicale pe culturi sa iasa productia.Singurul porumb curat ar putea proveni din propria gradina,dar cine sa-l cultive daca toate femeile de la tara mai nou se ocupa de mahalaua faceboock.Cinste exceptiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *