
Vineri, 23 februarie, la ora 18, la Librăria „Cartea de nisip” va avea loc dubla lansare a cărților „Arta paricidului la români” și „O istorie secretă a literaturii române. Ediția a doua, revăzută și adăugită”, scrise de criticul și istoricul literar Cornel Ungureanu (foto). Alături de autor, publicul îi va putea întâlni pe Mircea Mihăieş şi Alexandru Orăviţan.
„Nu ne-am propus să analizăm rapida modernizare a scrisului românesc prin aceste nume, deşi e limpede că acestea sunt numele care dau un anume ritm transformării scrisului românesc în secolul XX. Opera, dar şi biografiile acestor autori trebuie încă descoperite, deşi fac parte dintr-o istorie secretă a literaturii române. Arta paricidului la români era un capitol din Istoria secretă a literaturii române, adăugită, aici, cu paginile inaugurale despre Tudor Arghezi şi cele… finale despre Eugen Ionescu. Capitolul Arta paricidului la români trebuia să fie o cercetare mai întinsă despre cultura şi civilizaţia românească. N-am îndrăznit să o fac. Poate că o vor face alţii, ca o avertizare”, mărturiseşte Cornel Ungureanu, explicându-şi demersul de a crea o nouă carte prin dezvoltarea unei secţiuni din „O istorie secretă…”, acum prezentă într-o ediţie refăcută şi adăugită.
„Prin recondiționare avizată a unei științe-cadru fertile, dar cu dosar prost până de curând (geopolitică), și a unor concepte de tectonică regională (de la Haushoffer la de Martone, via Kundera, Ivar Ivansk, G. Konrad și Ion Conea) criticul încearcă să scoată la lumină <
Întreaga istorie modernă a literaturii române este <