„Copilăria în Gulag”, reflectată în imagini documentare

„Copilăria în Gulag”, reflectată în imagini documentare

„Copilăria în Gulag”, reflectată în imagini documentare

Expoziția „Copilăria în Gulag” prezintă imagini foto-documentare care reflectă viața copiilor basarabeni condamnați la deportare, foamete, rusificare, îndoctrinare și excizare forțată din propriile familii în baza politicilor represive ale regimului totalitar-comunist în RSS Moldovenească, perioada 1940-1941 și 1944-1953.

Doar în cadrul deportărilor staliniste din anii 1941, 1949 și 1951 din RSS Moldovenească au fost deportați circa 20.000 de copii, cea mai mare parte fiind cuprinși de al doilea val de deportare din 5-6 iulie 1949 (11.899 de copii).

CITEȘTE ȘI: 56 de parlamentari se tem că mai multe zile libere pentru angajații din privat ar afecta firmele. Ce propuneri au

Unii copiii au murit în drum spre locul exilului, alții au venit pe lume chiar în trenul cu deportați. La fel, un număr dramatic de copii au murit din cauza foametei organizate, condițiilor vitrege din instituțiile de plasament pentru copiii „dușmanilor poporului”, iar o parte dintre ei s-au născut departe de casa părinților și a bunicilor – în așezările speciale sau în locurile de recluziune a mamelor lor.

Expoziţia reuneşte circa 180 de imagini foto-documentare, însoțite de memorii şi documente de arhivă valorificate din colecțiile Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Muzeului Ținutului Edineț, Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca, Arhiva INIS ProMemoria al USM, arhivele diferitor comunități ale memoriei din localitățile Republicii Moldova și, mai ales, arhivele de familie ale victimelor regimului totalitar-comunist din RSS Moldovenească.

Expoziţia „Copilăria în Gulag” a fost realizată cu suportul Programului „The Development Cooperation and Democracy Promotion Programme” al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania și este un omagiu adus tuturor copiilor care au trecut prin atrocitățile regimului totalitar-comunist din URSS.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Vernisarea expoziției va avea loc la sediul Memorialului Revoluției din Timișoara, de pe strada Oituz nr. 2B vineri, 21 aprilie, orele 14. Vor prezenta dr. Ludmila D Cojocaru și dr. Virgiliu Bîrlădeanu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *