Control al Gărzii de mediu la Piața Mărăști

pista marasti

Garda Națională de Mediu – Comisaratul județean Timiș a efectuat un control al lucrărilor de reamenajare a Pieței Mărăști, în urma căruia a constatat că Primăria Timișoara a demarat proiectul care prevede reamenajarea geometriei intersecției giratorii, precum și a bretelelor de acces, prin amenajarea câte unei noi benzi de circulație (intersecție – str. Calea Aradului – str. Oituz).

S-a demolat o parte a tronsonului pistei de biciclete pe tronson Calea Aradului și s-au efectuat excavații și extrageri de arbori. Pentru realizarea proiectului se deține decizia etapei de încadrare nr.145/25.05.2017 finală la data de 08.06.2017, emisă de Agenția de Protecția Mediului Timiș în cadrul procedurii de emitere a acordului de mediu.

CITEȘTE ȘI: Scene demne de film. O doctoriță a urmărit o ambulanță și a încercat să spargă bariera de la intrarea în spital

Acesta prevede desfințarea/reducerea unei suprafețe de 556 mp de spații verzi (320 mp aliniament, 236 mp girație), fără compensarea spațiului verde, cu excepția transplantării unui număr de opt arbori (replantarea acestora fiind propusă în spațiul liber dintre gardul Grădinii Botanice și limita trotuarului existent).

CITEȘTE ȘI: Cartea de vizită a unei localităţi

Întrucât proiectul propus nu este declarat de utilitate publică conform prevederilor legale în vigoare, ci Primăria Timișoara invocă HCL nr.177/07.04.2015 privind declararea terenurilor aparținând municipiului ca fiind de interes public local, comisarii Gărzii de mediu au dispus ca măsură interzicerea desființării spațiilor verzi (aliniament și girație), fără asigurarea respectării prevederilor legale. Se va notifica APM Timiș cu privire la situația constatată și soluția identificată pentru menținerea spațiilor verzi sau compensarea acestora, după caz, conform legii, în vederea revizuirii deciziei etapei de încadrare nr. 145/25.05.2017.

Garda de mediu menționează că municipiul Timișoara deține în prezent o suprafață de 15,73 mp de spațiu verde pe locuitor față de suprafața minimă de 26 mp/locuitor cerută de Legea mediului. Conform prevederilor art. 70 lit. f) din OUG 195/2005, pentru asigurarea unui mediu de viaţă sănătos, autorităţile administraţiei publice locale, au următoarele obligaţii: „să adopte elemente arhitecturale adecvate, să optimizeze densitatea de locuire, concomitent cu menţinerea, întreţinerea şi dezvoltarea spaţiilor verzi, a parcurilor, a aliniamentelor de arbori şi a perdelelor de protecţie stradală, a amenajamentelor peisagistice cu funcţie ecologică, estetică şi recreativă, în conformitate cu planurile de urbanism şi amenajarea teritoriului″, iar conform prevederilor art. 90 lit. g) din OUG nr.195/2005, autoritățile administrației publice locale „conservă și protejează spațiile verzi urbane și/sau rurale, astfel încât să se asigure suprafața optimă stabilită de reglementările în vigoare, în localitățile în care nu există posibilitatea asigurării acesteia, conservarea spațiilor verzi existente este prioritară”.

Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Timiș a avertizat, din nou, reprezentanții legali ai municipalității cu privire la importanța menținerii spațiilor verzi existente în Timișoara, în condițiile în care această suprafață este sub minimul stabilit de lege, urmând ca, în caz de nerespectare, să suporte rigorile legii.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *