Ministrul justiției, în căutare de teren pentru arhive

tudorel toader

Tudorel Toader, ministrul justiției, a fost prezent joi la Timișoara pentru a rezolva unele probleme stringente ale sistemului, precum și pentru a se întâlni cu colegii de la Facultatea de drept. Primul obiectiv a fost găsirea unei suprafețe de teren adecvate pentru a construi – conform programului de guvernare, care prevede 15 astfel de obiective – un sediu pentru arhivele naționale, unde să fie depozitate actele din domeniul justiției.

Legislația prevede că toate documentele emise de judecătorii, tribunale, curți de apel, precum și de parchetele corespunzătoare trebuie păstrate în arhive pentru o perioadă de 90 de ani, în condiții corespunzătoare.

„Sediile actuale ocupă mult loc pentru arhivare, astfel că trebuie să construim unele noi, iar astfel va fi eliberat spațiul, fiind garantat și accesul la documente”, a declarat Tudorel Toader.

Ministrul a mai explicat că banii pentru noile sedii există, singura problemă fiind terenul. Cum Administrația Națională a Penitenciarelor face parte tot din Ministerul Justiției și are, de obicei, terenuri generoase la dispoziție, Tudorel Toader s-a întâlnit cu conducerea Penitenciarului Timișoara, pentru a analiza două variante de teren care ar putea fi utlizat pentru viitoarele arhive.

O suprafață se află la ieșirea din Timișoara spre Moșnița, iar alta în Buziaș, dar ministrul a înclinat spre prima opțiune, din cele zece hectare ale penitenciarului, aflate la ieșirea din oraș, putând fi ușor alocate 5-7.000 de metri pătrați.

Deciziile CCR, obligatorii pentru toți

Ministrul justiției a explicat, din nou, referitor la demiterea șefei DNA de președintele României, că deciziile Curții Constituționale sunt obligatorii erga omnes (pentru toată lumea, fără excepție), imediat după publicarea în Monitorul Oficial.

În ceea ce privește decizia lui Klaus Iohannis, Tudorel Toader nu crede că președintele va da „un exemplu de nerespectare a legii fundamentale”, în caz contrar, fiind pasibil de sancțiuni care nu se înscriu în rândul celor clasice, ci în al celor cu impact electoral.

Oficialul a explicat, de asemenea, diferențele dintre procurori și judecători, chiar dacă ambele categorii se situează în rândul magistraților, drepturile conferite de Constituția României ministrului justiției (singurul membru al guvernului menționat în legea fundamentală), precum și alte detalii de natură juridică.

Foto: CONSTANTIN DUMA


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Ministrul justiției, în căutare de teren pentru arhive

  1. Cara-te la teleormanul ala imputit si fa acolo arhiva,poate gasesti si dovezi ale hotilor si talharilor pe care ii iubesti!!!Hai,sictir!!!

  2. un nume predestinat ,intradevar esti de toata jena,cum iti permiti sa vorbesti asa de un Profesor universitar de cariera si multa practica-n Justitie ,tu cate clase ai ??????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *