Consiliul local al unei comune din Timiș, la un pas de dizolvare!

dumbravita primarie

Deveniți, aproape fără excepție, niște “tătuci” din cuvântul cărora, ca subaltern, nu ai voie să ieși, primarii comunelor românești își închipuie că pot face absolut tot ce le trece prin cap, fără să existe nici un fel de consecințe.

Este și cazul primarului PSD din Dumbrăvița, Victor Malac, care vrea să scape cu orice preț de secretarul comunei, domnișoara Diana Marinchi, un om cu peste zece ani de activitate în instituție, mai întâi ca jurist, din martie 2008 până în septembrie 2016, când devine funcționar public de conducere, secretar al comunei, în urma concursului susținut la sediul ANFP din București.

Tinichigiu auto la bază, primarul Malac are impresia că poate modela legea așa cum îndrepta, pe timpuri, tabla mașinilor, iar când un licențiat în științe juridice, așa cum este domnișoara Marinchi, îi explică, argumentat, că nu se poate ce vrea dumnealui, edilul vede negru în fața ochilor.

Șicanele la care tânăra funcționară este supusă de ceva vreme încoace au culminat cu o fază ce se dorea a fi o lovitură de maestru a primarului: convocați la două ședințe ordinare, în datele de 25 februarie și 7 martie 2019, consilierii locali (în număr de 11, respectiv 10, din totalul de 15) – instigați de domnul Malac – au solicitat amânarea ședințelor pentru că nu au fost convocați, conform Regulamentului consiliului local, în a treia zi de joi din lună.

Adică oamenii au venit la primărie, dar au refuzat să intre în ședință, să analizeze proiectele și să adopte hotărâri de consiliu local pentru că, vezi Doamne, nu era joi!

Iar pe chestia asta, dom’ primar s-a dus cu jalba în proțap, la Prefectura Timiș, ca s-o pârască pe tânăra secretară că nu-și face treaba…

Doar că toata tărășenia ar putea avea efect de bumerang, fiindcă Diana Marinchi nu s-a lăsat călcată în picioare și a ripostat cum scrie la carte: în 14 martie 2019, dumneaei a depus la Tribunalul Timiș – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal – o cerere de… dizolvare de drept a Consiliului Local al Comunei Dumbrăvița!

În cererea sa, domnișoara Marinchi a precizat că cele două convocatoare (din 20 februarie, respectiv 1 martie) prin care primarul Victor Malac a convocat ședințele ordinare ale consiliului local din 25 februarie și 7 martie au fost emise în termenul legal prevăzut de articolul 39, alineatul 1 din Legea 215/2001, respectiv cu cinci zile înainte de data desfășurării celor două ședințe.

Cu toate acestea, “consilierii locali, deși prezenți la ședință, nu au semnat convocatorul și nu au aprobat ordinea de zi, motivând la ambele ședințe faptul că nu au fost convocați în a treia zi de joi din lună, conform Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Local Dumbrăvița”.

Secretarul Diana Marinchi mai arată că onor consilierii și-au amintit brusc de detaliul cu ziua de joi, până acum ei neavând nici o problemă cu faptul că erau convocați în altă zi a săptămânii: “Menționez faptul că în cursul anului 2018 doar 2 ședințe ordinare s-au ținut în a treia zi de joi (…) celelalte ședințe ținându-se în zile de luni, marți, miercuri și joi – dar nu a treia zi de joi din lună –, așa cum rezultă cu multă evidență din graficul anexat.

Interesant este faptul că în decursul anului trecut consilierii locali nu au avut obiecțiuni cu privire la ziua desfășurării ședințelor de consiliu, fiind convocați în mod legal de către dl. primar Victor Malac, conform art. 39 din Legea nr. 215/2011”.

În documentul depus la instanță, domnișoara Marinchi mai arată că distinșii consilieri locali n-au sesizat că regulamentul lor nu are întâietate în fața legii:

“Chiar dacă ziua de desfășurare a ședinței ordinare a consiliului local a fost stabilită, prin Regulament, în a treia zi de joi din lună, convocarea făcută în termenul legal, cu respectarea art. 39 din Legea 215/2001, și pentru o altă zi din săptămână decât a treia zi de joi din lună, NU ECHIVALEAZĂ CU ANULAREA ȘEDINȚEI, cum în mod eronat au susținut consilierii locali (…)

Din punct de vedere juridic, Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului Local Dumbrăvița, aprobat printr-o hotărâre de consiliu, nu poate avea valoare juridică superioară unei legi organice, respectiv Legea 215/2001.

De asemenea, acest Regulament de organizare și funcționare a Consiliului Local Dumbrăvița nu prevede ca sancțiune anularea ședinței convocate în termenul legal, dacă nu s-a respectat a treia zi de joi din lună, pentru desfășurarea ședințelor ordinare ale consiliului local”.

Luând în considerare toate cele de mai sus, precum și dispozițiile legii în vigoare, Diana Marinchi își încheie astfel cererea adresată Tribunalului Timiș:

“În concluzie, având în vedere aceste aspecte, apreciez faptul că în această situație devin incidente prevederile articolului 55, alineatul 1 din Legea 215/2001 privind administrația publică locală și anume: Art. 55 (1) Consiliul local se dizolvă de drept sau prin referendum local. Consiliul local se dizolvă de drept: a) în cazul în care acesta nu se întrunește timp de două luni consecutiv, deși a fost convocat conform prevederilor legale.

Menționez faptul că subsemnata, în calitate de secretar al Comunei Dumbrăvița, am sesizat acest incident și Instituției Prefectului Județul Timiș, conform adresei cu nr. 8367/14.03.2019.

Pentru toate aceste argumente, solicit onoratei instanțe să admită cererea așa cum a fost formulată și, pe cale de consecință, să dispună dizolvarea de drept a Consiliului Local al Comunei Dumbrăvița”.

În ipoteza în care acest proces se va finaliza cu o hotărâre judecătorească definitivă prin care instanța va constata dizolvarea de drept a Consiliului Local Dumbrăvița, toți cei 15 consilieri locali (cinci de la PSD, patru de la PNL, trei de la UDMR, câte unul de la ALDE și PMP și un independent) își vor pierde această calitate și vor fi înlocuiți cu supleanții de pe lista partidelor pe care le reprezintă!

Așa pățești când mergi orbește pe mâna unuia care și-a luat bacalaureatul la 54 de ani…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

9 thoughts on “Consiliul local al unei comune din Timiș, la un pas de dizolvare!

  1. Doi papagali primarul si viceprimarul ! Toti il injura pe primar; viceprimarul e absent in fatza locuitorilor. E ocupat cu cotzcariile ! Sa se dizolve ca numai rahaturi au votat. De cand scrie prese de el si e tot primar .

  2. Același model îl găsiți și la Recaș. Doar să aveți disponibilitatea de a scrie. A început cu desființarea Poliției Locale, iar mai apoi a continuat cu funcțiile de conducere. Cei doi edili ai celor două comunități, cu funcții de conducere în PSD Timiș, oare de la cine iau lumină sau mai bine spus cine îi ține în beznă? Aceeași politică PSD-istă. Rușine să vă fie!!!

  3. Bravo d-na secretara. Daca ar fi si altii ca tine multe nereguli ar fi evitate in comunele unde primarii se cred mari si tari fara a tine cont de lege.

  4. Te doare mintea ce se intampla acolo la Dumbravita. Probabil ca este localitatea din Romania cu cea mai mare densitate de masoni pe km patrat. Adica multe interese care trec peste culorile politice ale penelistilor sau pesedistilor. e o mare fratie iar doamna o ingana deontologic si legal. nu e locul pt asta acolo, doamna.

  5. CE SA DIZOLVE? POATE UN ALGOCALMIN, CA PREA I S-A URCAT LA CAP „DOMNISOAREI”. Tineti minte: Primaria Dumbravita este cea mai tare din tara rromaneasca, Victor si Arpi sint cei mai de treaba functionarei din regiunea Banat. Asa ca mai taceti din gura si MARS LA MUNCA!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *