Comunicat de presă – Grup de Acțiune Locală Banat-Vest

Comunicat de presă - Grup de Acțiune Locală Banat-Vest

Jimbolia, 08.10.2021

Asociația „Grup de Acțiune Locală Banat-Vest”, în parteneriat cu asociațiile internaționale: EGYUTTHATO KOZOSSEGEPITO EGYESULET (Ungaria), AYUNTAMIENTO DE MARACENA (Spania), ZDRUZENIE CENTAR ZA INICIJATIVI I AKCIJA GOSTIVAR (Macedonia de Nord) și Inclusion Go (Italia), are în implementare în perioada 01.05.2020-30.04.2022, proiectul intitulat „UNFOLLOW – online bullying” (2020-1-RO01-KA105-079093), finanțat prin programul european Erasmus+, Acțiunea Cheie 1, gestionat în România de către ANPCDEFP.

În calitate de lider, GAL Banat-Vest a organizat activitatea de bază a proiectului, care a constat în schimbul internațional de tineret, ce a fost organizat în comuna Brebu, județul Caraș-Severin, în perioada 22-30 septembrie 2021, unde timp de 9 zile, 48 de tineri participanți în proiect din țările partenere, respective: Ungaria, Spania, Macedonia de Nord, Italia și România (teritoriul Banat-Vest), au avut parte de o sesiune de formare, având ca principală temă „bullying-ul” din mediul online.

Proiectul a avut ca scop cunoașterea drepturilor omului, implicarea tinerilor și alfabetizarea lor digitală în vederea reducerii fenomenului de bullying online, a rasismului, discriminării și excluziunii sociale în interacțiunile lor online. Pentru ca acesta să fie atins, am folosi metodele de lucru specifice educației non-formale (campanii de sensibilizare, exerciții de gândire creativă și critică etc.), dar și metode social calitative ca etnometodolgia (de exemplu, înregistrări media, mărturii, observare socială) și analize ale conținutului unui discurs sau mesaj.

Obiectivele specifice ale proiectului au fost:

– Dezvoltarea toleranței și a înțelegerii pentru cei 48 de participanți, elevi de liceu, în vederea combaterii disciminării și exluziunii sociale, pe parcursul celor 7 zile ale schimbului;

– Dezvoltarea cunoștințelor în legatură cu metodele de hărțuire online (cyberbullying și cyber-hate) și amploarea acestui fenomen, în rândul celor 48 de participanti din 6 tari europene, pe parcursul celor 7 zile ale schimbului;

– Creșterea gradului de cunoaștere în rândul celor 48 de participanți în legatură cu siguranța în mediul online, pe parcursul celor 7 zile ale schimbului;

– Dezvoltarea cunoștințelor celor 48 de tineri despre drepturile omului și legătura acestora cu alfabetizarea media.

Despre:

Programul Erasmus+ îi ajută pe tineri să îşi dezvolte competenţe şi să îşi crească şansele de angajare, oferindu-le oportunitatea de a participa în proiecte europene de învăţare. Le oferă ocazia de a descoperi noi culturi şi de a simţi că aparţin Europei. Mai mult, organizaţiile implicate pot dezvolta abordări noi şi inovatoare pentru învăţare şi pot coopera cu organizaţii din alte ţări şi schimba bune practici.

Programul va oferi unui număr de peste 4 milioane de europeni posibilitatea de a studia, de a se forma, de a câștiga experiență profesională și de a participa la programe de voluntariat în alte țări. Totodată va finanța parteneriate transnaționale între diferite organizații și instituții de educație, formare și tineret, cu scopul de a coopera și de a construi punți între sistemul educațional și câmpul muncii prin care să faciliteze acoperirea deficitului de competențe necesare astăzi.

Asociaţia „GRUP DE ACŢIUNE LOCALĂ BANAT-VEST” (GAL Banat-Vest) este o persoană juridică de drept privat, cu scop nepatrimonial, independentă, apolitică, constituită cu scopul implementării LEADER din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) în teritoriul asociaţiei, respectiv orașul Jimbolia și comunele: Comloșu Mare, Lenauheim, Gottlob, Otelec, Uivar, Săcălaz, Cenei, Checea, Cărpiniș, Iecea Mare, județul Timiș.

Scopul asociaţiei îl reprezintă dezvoltarea zonei din care fac parte localităţile cuprinse în prezenta asociaţie prin elaborarea şi implementarea unei Strategii integrate de Dezvoltare Locală (SDL), prin gestionarea fondurilor europene nerambursabile în sensul creşterii competitivităţii economice şi administrative, a îmbunătăţirii mediului şi spaţiului rural, şi, implicit, a creşterii calităţii vieţii şi diversificării activităţilor economice din teritoriul reprezentat de asociație.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *