După ani îndelungați de demersuri, care durează din 2009 și s-au soldat cu mai multe procese în instanță, Primăria Timișoara a anunțat că preia cele șapte cinematografe din perioada comunistă, lăsate în paragină de Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor (RADEF). Este vorba despre cinematografele Timiș, Victoria, Arta (inclusiv grădina de vară), Dacia, Unirea, Fratelia și Freidorf. Pentru cel de-al optulea, Studio, procesul nu s-a încheiat încă.
„Se află în curs procesul de preluare a cinematografelor, urmează să adoptăm o hotărâre de consiliu local prin care să le trecem în patrimoniul municipalității. De asemenea, continuăm demersurile pentru cinematograful Studio. În ceea ce privește destinația acestor spații, unul va fi sediu pentru Casa de cultură a studenților, chiar dacă nu aparține de primărie, ci de Ministerul educației. Instituția a fost lăsată de izbeliște, așa că o vom sprijini.
Un alt spațiu va fi pus la dispoziția cineaștilor timișoreni, pentru a înființa o cinematecă. Am în vedere noțiunea în cel mai plin și mai profund sens al termenului, pentru că, la ora actuală, nu putem face față cinematografelor moderne din malluri. În rest, nu am stabilit destinația cinematografelor, dar să nu-și imagineze cineva că vom transforma cinematografele în supermarketuri.
În principiu, cetățenii din cartierele în care se află spațiile vor putea desfășura acolo activități culturale sau la granița cu acest domeniu, dedicate tinerilor sau vârstnicilor”, a explicat primarul Timișoarei.
În privința sediilor unde sunt spații închiriate, Nicolae Robu consideră că trebuie studiate cu atenție contractele încheiate, iar dacă în ele este prevăzută clauza de forță majoră, schimbarea proprietarului constituie o asemenea situație, astfel încât imobilele ar putea fi eliberate.