Recuperarea, cea mai importantă etapă după implantul cohlear

janet lane

Clinica ORL din Timișoara a fost, la începutul săptămânii, gazda primului curs-workshop de reabilitare auditiv-verbală din orașul de pe Bega, la care au participat logopezi și psihopedagogi din județele Arad, Hunedoara, Gorj și Timiș.

În unitatea medicală timișoreană au fost tratați în ultimii ani, cu ajutorul implanturilor cohleare, după cum ne-a relatat prof. dr. Mărioara Poenaru, șeful clinicii, peste 150 de pacienți cu surditate severă.

Implantul cohlear (denumit și ureche bionică) este un dispozitiv biomedical implantabil, care înlocuiește auzul natural la persoanele suferinde de hipoacuzie severă sau profundă, inclusiv de pierdere totală a auzului. Cea mai mare parte a beneficiarilor acestor intervenții sunt copiii născuți cu deficiențe de auz, care pot fi operați la vârste cât mai mici, pentru a fi integrați ulterior, la șase-șapte ani, în școlile obișnuite.

Intervenția chirurgicală nu este, însă, suficientă, după cum a explicat Janet Lane, reprezentanta producătorului de implanturi și cea care a susținut cursul. Pentru copiii cu implant cohlear, logopezii trebuie să facă pași speciali în recuperare, care nu se învață la școală și care se adresează unei categorii aparte și tot mai numeroasă de pacienți.

Tocmai de aceea, la consultația premergătoare operației, părinții trebuie informați, pentru a ști la ce să se aștepte. Un logoped poate lucra cu un copil o oră săptămânal, dar părintele poate face terapie 24 de ore pe zi.

Practic, dacă un copil face un implant la vârsta de doi ani, mama (de cele mai multe ori) trebuie să repete cu el toate cuvintele pe care i le-a spus de când s-a născut, iar rezultatele sunt vizibile, de obicei, după șase-nouă luni. Întreaga perioadă de reabilitare a auzului durează, de regulă, doi-trei ani, iar ținta este integrarea copilului în sistemul de învățământ normal.

La Clinica ORL din Timișoara există întreaga dotare necesară atât implantului cohlear, cât și reabilitării ulterioare, în structură fiind și un logoped. Toate procedurile sunt gratuite, fiind suficient un bilet de trimitere.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *