Centrele de colectare a legumelor și fructelor încep să se „coacă” în grădina CJT

legume 4

Aflate pe lista de investiții din acest an a administrației județene din cel mai vestic județ al țării, înființarea centrelor de colectare a legumelor și fructelor a mai făcut ieri un pas înainte. La ora actuală, județul Timiș este recunoscut ca un mare și tradițional producător de legume și fructe, cu o repartiție diversificată a zonelor cultivatoare de legume și a plantațiilor de pomi fructiferi, răspândite pe toată suprafața. O problemă acută, care apasă pe umerii producătorilor agricoli de legume și fructe la această oră, o constituie lipsa spațiilor de depozitare, păstrare, sortare, etichetare și transport privind aceste produse. Totodată, sunt diminuate posibilitățile de valorificare în condiții avantajoase, având în vedere aspecte care țin de prețul de vânzare, timp, calitate, distanțe, cheltuieli de transport și reducerea pierderilor.

Pornind de la aceste considerații, necesitatea și oportunitatea unei astfel de investiții sunt fundamentate pe nevoia existentă la nivelul județului, dar și pe dorința autorității publice județene de a sprijini, în mod concret și real, dezvoltarea și valorificarea producției de legume și fructe, oferind un ajutor considerabil pentru producătorii de pe teritoriul județului. În cadrul programului strategic multianual de dezvoltare a județului Timiș, una dintre preocupările CJT o constituie sprijinirea și promovarea producătorilor agricoli, context în care, construirea unor centre moderne de preluare, sortare, păstrare și valorificare a producțiilor agricole de legume și fructe poate fi un ajutor mai mult decât bine-venit, atât pentru ceea ce înseamnă această producție în situația existentă, cât și în perspectiva intensificării și dezvoltării acesteia, prin mărirea suprafețelor cultivate cu legume și extinderea plantațiilor existente de pomi fructiferi, respectiv înființarea de plantații noi.

Pentru început, având în vedere complexitatea și diversitatea problemelor de care trebuie ținut cont în perspectiva realizării acestui obiectiv de investiții – Centre de colectare legume-fructe în județul Timiș, proiect-pilot – se impune, într-o primă fază, crearea unei imagini de ansamblu a sectorului de legume și fructe, prin colectarea și prelucrarea de date conforme cu situația reală a producătorilor de pe raza județului, sintetizate și prelucrate sub forma unui studiu de analiză și previziuni strategice privind viitorul acestui important sector de activitate.

Avem pământ fertil și producție

Studiul realizat până în prezent arată că noile centre de colectare sau depozite cu atmosferă controlată s-ar preta în bazinele legumicole Gottlob – Lovrin – Tomnatic, respectiv Belinț – Lugoj – Traian Vuia, precum și în cele din microzonele Jimbolia – Checea – Sânmihaiu Român și Ciacova – Giera – Gătaia. Pentru sectorul pomicol, zonele de referință cuprind bazinele de tradiție din zona de vest a județului (Sânnicolau Mare – Periam – Jimbolia), zona de nord-vest (Giarmata – Pișchia – Mașloc – Remetea Mică), zona de nord-est (Topolovăț – Hisiaș – Ghizela – Făget), zona de sud-est (Lugoj – Buziaș – Nițchidorf – Buziaș – V.V. Delamarina). De asemenea, acolo unde este cazul, s-ar impune reconversia terenurilor pentru înființarea unor plantații pomicole noi, cu specii de pomi fructiferi adecvate. În cadrul sectorului viticol, studiul recomandă înlocuirea plantațiilor îmbătrânite cu plantații noi, performante, comasarea și regruparea proprietăților în vederea creșterii gradului de mecanizare și folosirea de tehnologii noi.

Roadele se vând direct din câmp

Avantajul Timișului este că a rămas cel mai important județ agricol al țării, ca suprafață cultivată și volum de producție, cu peste 78.000 de exploatații pe o suprafață peste 660.000 de hectare, având soluri fertile și condiții naturale favorabile, cunoștințe profesionale și potențial de dezvoltare, tradiție în legumicultură, pomicultură, viticultură, combinate cu diversitatea fermelor. Din păcate, nu există spații de depozitare, ceea ce duce la valorificarea producției direct din câmp, cu consecințe asupra profitului obținut.

Se mai manifestă lipsa unui sistem de colectare și valorificare a produselor, nivelul redus al mecanizării fermelor corelat cu productivitatea scăzută, caracterul foarte fragmentat al proprietății agricole și slaba dezvoltare a pieței funciare. De asemenea, resursele financiare pentru dezvoltare și înzestrare tehnică sunt foarte limitate.

O concurență serioasă apare de la produsele similare venite din import, în timp ce, la noi, forța de muncă din mediul rural a plecat spre orașe sau în străinătate. Totuși, tendința de extindere a fermelor organice, diversificarea activităților (turism, produse specifice), dezvoltarea de organizații comune privind oferta și marketingul, posibilitatea de valorificare a fondurilor structurale ale UE, stimularea dezvoltării de afaceri noi și afaceri pe cont propriu, stimularea dezvoltării de culturi alternative și ecologice ar putea constitui tot atâtea oportunități pentru revitalizarea sectorului legumicol și pomicol din Timiș.

Deocamdată, ieri, consilierii județeni au aprobat demararea procedurii privind realizarea documentației tehnico – economice pentru obiectivul „Centre de colectare legume – fructe, proiect pilot”. Reamintim că în bugetul de investiții din acest an, CJT a prevăzut pentru acest proiect suma de 4,5 milioane de lei. Vom trăi, vom vedea și, poate, vom mânca legume bănățene neaoșe.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Centrele de colectare a legumelor și fructelor încep să se „coacă” în grădina CJT

  1. Pe astia din CJT ii doare fix in cur ca nu ai tu ca producator agricol unde sa iti vinzi marfa. Tu oricum nu contezi, se pot aduce tiruri intregi de marfa din alte tari.

  2. @Gunther : când vrei să începi o afacere, cel mai important lucru, e MARKETING-UL !!! Nu te apuci de ,,afaceri”, fără să studiezi piața ! Dovada : foarte multe firme, au dat faliment !!!

  3. Nu lipsa centrelor este problema ci lipsa cumpărătorilor, iar cumpărătorii nu vin pentru că „dincolo e mai ieftin”. La METRO lubenița se vinde cu 0,69 lei Kg. Țineți cont că METRO nu face evaziune și că acel preț include 9% TVA, 16% impozit pe profit, taxa de transport și marja de profit a firmei. În aceste condiții calculați cât plătește METRO producătorului! Alt exemplu: un răsad de varză este în prezent 0,3 – 0,5 lei iar la toamnă varza va fi cel mai probabil maxim 1 Leu. Arpagicul (sămânța de ceapă) a fost în primăvară peste 10 Lei/Kg iar la Selgros ceapa se vinde cu 0,89 Lei/Kg. Și exemplele pot continua. În aceste condiții singurii care profită sunt băieții cu gulere albe (gen fiul lui Dragnea care primește ajutor de stat de la ministrul Daia pentru ferma de porci din Teleorman).

  4. s0rin: Aveti perfecta drepatate, cu agricultura s-a ajuns in stadiul in care orice ai face tot nu nu mai reusesti sa iti acoperi cheltuielile. La ora actuala toate supermarketurile iti ofera pret sub costul tau de productie/kg. De profit nici nu se poate pune problema, si pentru psihicul unui om normal sa realizezi ca muncesti fara nicio rasplata e devastator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *