Cel mai bun oraș din România este Oradea! Timișoara se află abia pe locul 10

Banat

În această primăvară, cititorii PressOne au putut nota orașul în care locuiesc în funcție de mai multe criterii: siguranță, spații verzi și de relaxare, costul vieții, curățenie, administrație, trafic, soluții de smart city și calitatea vieții. Intenția a fost de a vedea cum se raportează românii din orașele de peste 30.000 de locuitori la localitățile în care-și duc viața – ce anume iubesc la ele, ce detestă, care sunt punctele lor tari și punctele lor slabe.

Este prima ediție a unui sondaj sprijinit de Free Now pe care PressOne intenționează să-l reia și să-l crească în fiecare an, tocmai pentru a vedea cum evoluează în timp opinia cititorilor despre propriile orașe.

În această primă ediție sondajul a fost către 200.000 de cititori. S-au strâns aproape 9.000 de voturi în total, care au fost trecute printr-un riguros sistem de eliminare a voturilor multiple. Din cele aproape 6.000 de voturi validate a fost alcătuit, cu ajutorul sociologului Barbu Mateescu, un clasament în care au intrat orașele care au strâns cel puțin 60 de voturi (minimum unu la sută din total).

„Cele mai bune orașe din România” este un proiect susținut de Free Now, o aplicație de mobilitate urbană. Deocamdată, serviciile de ride hailing (servicii de transport cu autoturismul, plătite prin intermediul unei aplicații pe telefon) Free Now pot fi apelate în orașele București, Iași, Cluj‑Napoca, Brașov, Târgu‑Mureș, Arad, Timișoara, Ploiești, Oradea, Constanța, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Craiova, Tulcea, Vaslui, Bacău, Galați, Suceava, Baia Mare și Botoșani.

Cât de iubite sunt orașele din România?

În ce sens sunt aceste orașe „cele mai bune” din România? În sensul că sunt iubite, apreciate de locuitorii lor, chiar dacă nu sunt perfecte. Este un sondaj subiectiv, nu unul obiectiv – deci nu aflăm în mod obiectiv care este cel mai bun oraș din România (ar fi oricum un exercițiu supus, la rândul său, subiectivității), ci doar care este părerea generală a locuitorilor despre orașul în care trăiesc.
Percepția asupra propriului oraș contează foarte mult, pentru că este exact fundamentul pe care decizi dacă să rămâi în oraș (și automat să te implici în dezvoltarea sa) sau să pleci de acolo, eventual chiar din țară.

Gradul de implicare cu răspunsuri la sondaj a variat mult de la un oraș la altul, astfel încât orașele ale căror locuitori sunt dezamăgiți au primit nu doar note mai slabe, dar și mai puține voturi raportate la populație. E un cerc vicios: dacă nu te implici în comunitate, cum se pot schimba lucrurile în bine? Dimpotrivă, au fost orașe la care comunitatea s-a mobilizat, iar asta s-a văzut în clasamentul final.

Timișoara, în Top 10

A rezultat o listă cu primele zece orașe, pentru care cititorii au acordat note între 1 și 5 fiecărui aspect. Timișoara abia a reușit să intre în top 10, dar este peste Constanța și București, orașe care nu au reușit să prindă un loc în vârful clasamentului. Timișorenii apreciază în special siguranța, calitatea vieții și spațiile verzi oferite de oraș, dar nu sunt la fel de fericiți de administrație (2,53, cea mai mică notă din top 10), trafic sau curățenie (2,51, din nou cea mai mică notă din această listă).

Timișoara are un cost al vieții destul de ridicat (penultima notă din top 10), pe măsura dezvoltării sale economice. Obține antepenultima notă din top 10 și la calitatea vieții, ceea ce arată că mai sunt multe de rezolvat în acest oraș, chiar dacă a reușit să intre, la limită, între preferințele participanților la sondaj.

Faptul că este conectată la nivel de autostradă cu Vestul o va ajuta mult să se dezvolte în viitor, dar dacă administrația nu acordă atenție lucrurilor care-i supără pe timișoreni, Timișoara va pierde în lupta cu alte orașe din vestul țării.

Oradea ne-a dat clasă

Pe primul loc în top și considerat a fi cel mai bun oraș din România de locuitorii săi, Oradea se remarcă prin note foarte mari acordate la toate capitolele. Până la urmă, realitatea e simplă: cititorii din Oradea sunt foarte mulțumiți de orașul lor și îi dau note foarte mari la elemente-cheie: calitatea vieții, administrație și siguranță. Fără o administrație eficientă, orice oraș, oricât de mare ar fi potențialul său, își va dezamăgi locuitorii.

Notele mai mici au fost date traficului și costului vieții – două elemente care sunt punctate mereu mai slab la toate orașele mari din clasament. Dar Oradea are multe motive pentru care să ocupe primul loc: o comunitate foarte activă (nu e prima dată când orădenii se mobilizează pentru a-și vota orașul într-un sondaj), conexiuni bune și foarte bune cu Vestul, o mentalitate modernă a administrației și un ritm al vieții care a reușit cumva să împace dezvoltarea economică a orașului și păstrarea unei anume relaxări.

Conform sondajului, în top 10 urmează, după Oradea, dar înaintea Timișioarei, în ordine: Sibiu, Târgoviște, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Brașov, Baia Mare, Iași și Craiova.

Considerații sociologice

Există câteva corelații interesante în acest sondaj, conform sociologului Barbu Mateescu. „În genere, mărimea orașului este invers proporțională cu nota acordată în ceea ce privește spațiile verzi. În România n-am reușit încă să împăcăm capra dezvoltării cu varza parcurilor într-un mod comparabil cu ce vedem în Vest.

Există o corelație puternică între scorul total al unui oraș și cel privind calitatea vieții: dacă stai prost la acest ultim aspect, vei sta prost și în clasamentul general; dacă respondenții percep calitatea vieții ca fiind înaltă, și scorul total va fi unul consistent. Topul listei este în genere nesurprinzător, vorbim de poveștile de succes sesizate de presă, Banca Mondială, corporațiile din zona imobiliarelor etc.

Interesant de văzut ce se întâmplă la Târgoviște și la Râmnicu Vâlcea, două localități care în genere nu atrag atenția dar de care locuitorii din acest sondaj sunt foarte mulțumiți.

Cluj Napoca e pe ultimul loc în ceea ce privește evaluarea costului vieții (!). Iar București, orașul cu cel mai mare venit mediu net din țară, este penultimul (!), ceea ce arată că o bună parte din respondenți – în ambele orașe – nu mai pot ține pasul cu prețurile. Capitala beneficiază de o evaluare extrem de dură din partea locuitorilor în ceea ce privește traficul.

Dar nu doar aspectul acesta trage orașul în jos. El nu e în primele 10 dintre cele mai mari orașe decât în percepția privind siguranța publică, în toate celelalte aspecte fiind în jumătatea de jos a clasamentului sau pe ultimele locuri”, a explicat sociologul.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Cel mai bun oraș din România este Oradea! Timișoara se află abia pe locul 10

  1. Sincer, ma mir ca a intrat in top 10 Timisoara.
    LA cat de ponosit arata, drumuri distruse, cladiri care se darama, santiere interminabile, jeg si gunoaie……
    A ajuns Craiova inante de Timisoara in acest top….mulumim nemernicului de Robu!!

  2. O administratie inteigentă, cu privirea spre cetatanii urbei, cu viziune spre viitor, este demna de admirat. Acesata se vede in rezultate concrete.
    O administrație arogantă, opacă, este un dezastru.
    Timișoara are toate atuurile pentru a fi model urban.
    Inca nu are un cap potrivit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *