Cea mai bogată țară din Europa ridică restricțiile pe piața muncii pentru români, în 2019. Salariul mediu ajunge la 6.000 euro

elvetia

Românii vor putea lucra fără restricții în Elveția, începând de anul viitor. Restricțiile pe piața muncii pentru români și bulgari au fost ridicate complet în 2016, dar reintroduse, din cauza afluxului mare de lucrători din cele două țări pe piața muncii.

CITEŞTE ŞI: Atenţionare ANM valabilă în ajunul Crăciunului: Ninsori la munte, ploi şi vânt în sud-vestul, centrul şi estul ţării

Aflat în vizită în România în luna noiembrie, preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Alain Berset, a afirmat că, după luna mai 2019, nu va mai exista nicio restricţie pe piaţa muncii din Elveţia pentru cetăţenii români.

„În momentul în care România s-a alăturat UE a integrat şi sistemul de liberă circulaţie a persoanelor şi Elveţia are de mult timp un acord privind libera circulaţie a persoanelor.

În momentul aderării, a trebuit să luăm hotărârea de a lărgi această liberă circulaţie şi la cetăţenii români, lucru pe care l-am făcut, dar în ţara noastră era nevoie de un vot popular, pentru că suntem o democraţie directă şi iată că votul a fost pozitiv pentru a lărgi acest drept de liberă circulaţie între ţările noastre. În acest cadru şi în cadrul dezbaterilor care au avut loc, discuţia s-a purtat şi pe tema modului în care această liberă circulaţie avea să fie pusă în aplicare la modul practic, astfel încât tranziţia să se facă în modul cât mai lin posibil.

CITEŞTE ŞI: Bugetarii primesc, de la 1 ianuarie 2019, anual, două salarii minime ca indemnizaţie de hrană

Asta explică clauzele acelea care ne-au permis ca în primii ani să avem o selecţie asupra acestui proces, clauzele care au tradus în practică angajamentul nostru politic. (…) În luna mai a anului viitor, ajungem la finele acestui proces, dată de la care nu va mai exista nicio diferenţă şi nicio restricţie”, explica atunci Berset, la întâlnirea cu președintele Klaus Iohannis.

În luna aprilie a acestui an, Consiliul federal elveţian a decis să prelungească clauza de salvgardare aplicabilă cetăţenilor români şi bulgari, prevăzută în Protocolul II al Acordului UE – Elveţia privind libera circulaţie a persoanelor.

CITEŞTE ŞI: Copiii Revoluţiei. Victoria Chiticariu a văzut lumina zilei pe 20 decembrie 1989, la Timișoara, iar nașterea ei a fost anunțată în balconul Operei

Este a doua oară când Elveția impune restricții pentru muncitorii din cele două țări, după ridicarea lor completă în 2016, acestea fiind reintroduse în 2017, din cauza imigrației mari din cele două țări.

Conform Acordului din 1999 dintre Confederația Elvețiană și Uniunea Europeană privind libera circulație a persoanelor (ALCP), aplicabil și României și Bulgariei de la 1 iunie 2009, accesul cetățenilor români și bulgari pe piața muncii elvețiene s-a făcut în limita unor cote stabilite pe o perioada de 7 ani.

CITEŞTE ŞI: Timişeanul care e pe cale să trateze cea mai grea boală a omenirii – cancerul

Anul trecut, când a reintrodus restricțiile pe piața muncii, partea elvețiană a arătat că măsura nu singularizează România și Bulgaria, ea fiind aplicată și în 2012 pentru statele membre nou intrate în UE și în 2013 pentru celelalte state membre UE.

Potrivit datelor comunicate de către autoritățile elvețiene la acea vreme, în perioada iunie 2016 – mai 2017 au fost acordate aproximativ 3.900 permise de ședere de tip „B” pentru cetățenii români și bulgari, cifra care depășește pragul mediu al ultimilor 3 ani, de 1.024 de permise.

CITEŞTE ŞI: Cutremur în judeţul Timiş

Potrivit statisticilor, salariul mediu în Elveția este in jur de 5.500 – 6.000 de euro, în funcție de industrie. Cele mai mari venituri le au angajații din industria farmaceutică – 10.000 de franci elvețieni pe lună, urmată de asigurări, industria IT și servicii financiare, domenii în care se câștigă peste 9.000 de franci pe lună.

La polul opus, sunt salariile din serviciile HR – 4.000 de franci pe lună, HoReCa – 4.300 de franci pe lună și retail – 4.700 de franci pe lună. În construcții se câștigă în jur de 5.500 de franci pe lună, iar o asistentă poate primi între 4.000 și 6.000 de franci.

Deși salariile pot părea mari, este important de subliniat și faptul că Elveția are unul dintre cele mai ridicate costuri ale vieții din Europa.

În 2014, elvețienii au respins prin referendum un salariu minim la nivel național, care, dacă se adopta, ar fi fost cel mai mare din lume – 22 de euro/oră. În lipsa unui salariu la nivel național, veniturile angajaților se negociază între patronate și sindicate la nivel de ramură, conform incont.stirileprotv.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Cea mai bogată țară din Europa ridică restricțiile pe piața muncii pentru români, în 2019. Salariul mediu ajunge la 6.000 euro

  1. Înainte de a promite așa salarii, informații oamenii bine. Este greu să găsești un loc de muncă, dacă nu știi limba germană, franceză ori italiană, depinde de zona. Fără pile și relații nu te descurci de loc. Explicați oamenilor cât de mari sunt chiriile, asigurarea de sanatate trebuie plătită imediat ce te-ai mutat în Elveția, ea depinde de canton și nu se trage din salar. Firma Novartis concedeaza peste 2000 de oameni. Voi credeți că mergi în Elveția și aici vă așteaptă câini cu colaci în coadă

  2. Buna seara ,
    sintem cuprinsi spiritual inca de Sfintul Craciun
    Craciun fericit si un an plin de bucurii.
    Am studiat in Londra si m am calificat ca si assistent .medical specializat In psihiatrie Mental Health Nurse. Vorbesc doar engleza .
    Puteti sa mi dati ceva informatii in legatura despre cei care doar engleza vorbesc si daca pot sa practice?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *