Ce poate ascunde lipsa de aer. Explicațiile unui medic timișorean

Ce poate ascunde lipsa de aer. Explicațiile unui medic timișorean

Ce poate ascunde lipsa de aer. Explicațiile unui medic timișorean.

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Timișoara atrag atenția asupra unei afecțiuni severe, pneumotoraxul, ce presupune o acumulare de aer nefirească în spațiul pleural.

„Spațiul pleural este reprezentat de două foițe, cea viscerală, care acoperă plămânul, și foița parietala, care acoperă peretele toracic în interior.

Între cele două foițe se află o cantitate mică fiziologică de lichid.

Din cauza unor factori interni, de exemplu afecțiuni pulmonare, pleurale, mediastinale, sau factori externi, traumatisme toracice, între cele două foițe apare o cantitate de aer, mai mică sau mai mare, care poate produce tulburări respiratorii și, implicit, cardiovasculare, cu un impact major asupra pacientului.

De obicei, că simptomatologie, pacienții prezintă dispnee (lipsa de aer) și un junghi pe partea toracică”, explică dr. Alin Ciprian Nicola, medic primar chirurgie toracică.

Potrivit acestuia, tratamentul pneumotoraxului poate fi: conservator, constând în repaus fizic, oxigenoterapie, în cazurile în care cantitatea de aer interpusă între cele două foițe pleurale este mică, sau chirurgical, iar în acest caz afecțiunea se rezolva, de regulă, printr-o mică intervenție (anestezie locală, incizie de aproximativ 1-1,5 cm, pe linia axilară medie, spațiul 5 intercostal, cu introducerea unui tub de drenaj pleural).

„Pacientul trebuie să fie sub supraveghere medicală continuă, să i se administreze  tratament medicamentos (antanalgice și antibiotice) și să fie supus unui control radiologic, între 3 și 5 zile.

Dacă nici după această intervenție pneumotoraxul nu dispare, este necesară o operație care implică anestezie generală, toracotomie, pătrunderea în cavitatea pleurala, evaluarea și rezolvarea leziunilor care au dus la apariția pneumotoraxului.

CITEȘTE ȘI: Bărbat dus la Psihiatrie în Timişoara, după ce a ameninţat cu arma o vecină

Intervențiile chirurgicale care necesită adormirea pacientului, anestezie generală cu intubație oro-traheala, se pot face, de obicei, toracoscopic sau prin toracotomie clasică, dacă complexitatea afecțiunilor este mai amplă.

Este important că pneumotoraxul să fie evaluat și tratat prompt altfel poate duce la complicații grave, cum ar fi insuficiența respiratorie și deteriorarea plămânilor.

Majoritatea cazurilor de pneumotorax se vindecă cu succes, iar pacienții pot reveni la activitățile lor obișnuite”, precizează dr. Alin Ciprian Nicola.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *