Ce nume de botez auto mai preferă timișenii. De ce sunt disponibile variantele TM XX BOU, iar TM XX COW sunt inaccesibile. Ce alte numere sunt BLOCATE

inmatriculare

Peste 200.000 de autoturisme bat zilnic străzile și șoselele județului, parcul auto timișean, deja cel mai consistent din țară în afara municipiului București, sporind zilnic cu, uneori, zeci de mașini pe zi. Ce-i drept, cu excepția timbrului de mediu și a asigurării obligatorii, înscrierea în circulație a unui vehicul nu-ți golește de tot buzunarul, o taxă în valoare de 60 de lei, cea reprezentând contravaloarea certificatului de înmatriculare, de 37 de lei, și a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare, de 40 de lei, reprezentând, de cele mai multe ori, toți banii de care ai nevoie pentru a circula în legalitate cu mașina respectivă.

De multe ori însă, proprietarul autoturismului nu este mulțumit de combinația de litere care va servi de-acum înainte drept nume prietenei sale cu patru roți, ori vrea de la bun început niște plăcuțe personalizate. Și într-un caz, și în celălalt, doritorul este nevoit să scoată din buzunar un supliment de 45 de lei, impunere pe care o suportă cu dragă inimă.

„Dintre cei care ne calcă pragul dorind să-și înmatriculeze mașina, mai mult de jumătate solicită numere preferențiale și achită la ghișeu taxa suplimentară“, arată Dinu Leiba, comisar-șef în cadrul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Timiș.

Nu-i greu de ghicit că cererile pe care le primesc polițiștii serviciului comunitar din subordinea Prefecturii sunt dintre cele mai diverse, imaginația timișorenilor dovedindu-se foarte bogată. Ce-i drept, o mare parte dintre solicitanți optează pentru combinații care le evocă (pre)numele. Și cum dintr-o anumită înșiruire de litere nu sunt disponibile decât 99 de numere de înmatriculare, e aproape imposibil să mai găsiți plăcuțe cu „MAR“, „VAS“, „AND“, „NIC“, „ALX“ sau altele asemenea.

Alții adună în cele trei litere o întreagă familie, alegând fie inițiala soțului, soției și copilului, fie o triplă de genul BBB, CCC etc., reprezentând inițiala numelui de familie.

În unele situații însă, cererea nu le poate fi satisfăcută din cu totul alte considerente, căci nu orice număr e permis. Un regulament intern al Serviciului de înmatriculări interzice plăcuţele care conţin combinaţii cu tentă clar sexuală ori obscenă, după cum nu sunt admise nici numere care conțin grupul de litere WC.

Totodată, nu vă veți putea înmatricula mașina cu un număr care să sugereze trimiteri explicite la instituţiile statului, de genul GUV, SEN, DPT, SNT, SRI.

„Totuși, nu este cu totul exclus să întâlnești în trafic un vehicul înmatriculat cu SEX sau cu SRI. Explicația este că vehiculele respective au fost înscrise în circulație înainte ca aceste combinații să fie interzise“, arată Dinu Leiba.

În opinia poliţiştilor de la circulaţie, cei mai periculoşi sunt consideraţi în trafic cei care îşi înmatriculează maşinile cu numere asemănătoare celor ale unor instituţii ale statului, gen POL ori SEP. Unii îndrăgesc prea mult viteza și, în momentul în care sunt opriți, încearcă să sugereze că ar activa în instituțiile respective.

Amintind că regulamentul amintit mai sus nu permite nici numere care să înceapă cu literele I sau O, trebuie menționat că interdicțiile sfidează câteodată absurdul. Astfel, pe lista combinațiiilor nepermise figurează destul de nevinovatele ZOB sau ZOO, dar și JOS, în condițiile în care, culmea, SUS este permis!

Inadvertențele nu se opresc însă aici. Pentru orice doritor e disponibil numărul de înmatriculare BOU, în schimb varianta feminină în limba engleză, COW, este inaccesibil.

La index sunt puse și combinațiile DAI, PIX, TOV, ROM, ba chiar și POC. Cu BOC, însă, n-aveți nici o problemă la Serviciul de Înmatriculări Timiș, ba, se pare, nici măcar la instituția omoloagă din Cluj!

Goana după numere care ies din sfera banalului, dacă nu de-a dreptul fistichii, nu e de ieri, de azi. Să ne amintim că pe vremea vechiului sistem de înmatriculare, bazat doar pe cifre, şoferii se înghesuiau care mai de care pentru a pune mâna pe un număr „mic“, cât mai apropiat de începutul înmatriculărilor.

O plăcuţă de genul 1 TM 125, de exemplu, era un adevărat blazon, prin care se atestă vechimea şi pedigree-ul maşinii şi, implicit, al proprietarului.

Nici astăzi conducătorii auto nu doresc să iasă mai puţin în evidenţă, cu o fervoare pe care psihologii o cataloghează ca fiind, după caz, fie o incisivitate de tip juvenil, dublată de o anxietate specifică celui nedeplin realizat ori fără condiţii materiale deosebite, fie un gen de exbiţionism stradal, o metodă de a ieşi în evidenţă cu orice preţ, altfel decât pe calea obişnuită, a valorii impuse de societate. Şi unii, şi ceilalţi scot din buzunar, vorba românului, cât nu face, pentru a-şi comanda de pe internet plăcuţe personalizate, gen „BARON“, „BOIER“, „ADRIAN“ sau altele asemenea.

O practică cât se poate de gravă, spun poliţiştii, interzisă de lege, cei depistaţi în trafic cu un vehicul ce poartă numere de înmatriculare diferite de reglementările STAS-ului acceptat expunându-se la reţinerea talonului maşinii şi la plata unei amenzi de 300 de lei.

Culmea e că administratorii site-urilor care vând plăcuţe „speciale“ îi avertizează pe cumpărători că acestea nu sunt legale şi că nu ar trebui montate pe maşini, degrevându-se astfel de orice responsabilitate. Se pare însă că oferta este mult prea atractivă pentru şoferii care îşi doresc un număr de „şmecher“.

Orice comandă poate fi onorată, clientul având posibilitatea de a alege dimensiunea, culoarea, fontul şi chiar codul de ţară. În trafic însă, faptul că aceste numere sar în ochi nu le prea prieşte posesorilor. De la începutul lui 2016 au fost amendaţi deja, pentru acest gen de abateri, aproximativ 270 de şoferi, statisticile arătând că aproape 3.000 de sancţiuni sunt aplicate anual celor care îşi montează pe maşini numere de înmatriculare personalizate, achiziţionate de pe internet.

Poliţiştii atrag, de altfel, atenţia că singura instituţie abilitată să confecţioneze plăcuţele cu numerele de înmatriculare este Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, prin atelierele din fiecare judeţ şi din Capitală, forma, dimensiunile, combinaţiile alfa-numerice şi condiţiile de calitate fiind stabilite printr-un standard de stat.

Foto: mygarage.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Ce nume de botez auto mai preferă timișenii. De ce sunt disponibile variantele TM XX BOU, iar TM XX COW sunt inaccesibile. Ce alte numere sunt BLOCATE

  1. de kkt! intr-o tara civilizata iti poti face placutele de alta culoare (galben spre exemplu – Franta) si mai mult, ai posibilitatea de personalizare fara exceptii – parca conteaza ca un bizon isi alege BOU la numar … Iar daca vreun manelist vrea sa-i scrie la numar „Adriean” nu vad care ar fi problema – o taxa la fel de „smechera” de 2-3000 de euro si poti sa-ti scrie ce vrei la numar … mare filozovie – fireste, FARA OBSCENITATI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *