Ce nu ştiai despre Transalpina, locul magic din România. Secretele celei mai întalte şosele

transalpina 2

Peisajele sunt superbe pe Transalpina, iar șoseaua face ca orice șofer să se simtă ca într-un concurs de raliu. Cum a ajuns celebra șosea de la ”Poteca Dracului”, la ”Drumul Regelui”.

CITEȘTE ȘI: Adrian Streinu-Cercel, propunere surprinzătoare pentru limitarea transmiterii virusului SARS-CoV-2

Transalpina este cel mai spectaculos drum din europa de Est, iar acest lucru a fost confirmat de foarte mulți șoferi veniți din străinătate special pentru a se plimba cu mașina pe superbul traseu din România. Dar ce înălțime are Transalpina? Ei bine, este cel mai înalt drum din România, cel mai înalt punct fiind Pasul Urdele, aflat la 2.145 de metri altitudine.

Istoria Transalpina începe în urmă cu mai bine de 100 de ani. Drumul spectaculos din ziua de azi nu are aproape nicio legătură cu poteca pe care mergeau oile în urmă cu sute de ani, când ciobanii își treceau mioarele din Oltenia, în Transilvania.

Poteca era una foarte periculoasă și probabil că a făcut multe victime, iar de-aici și-a câștigat renumele de ”Poteca Dracului”. Cu timpul, se pare că familiile care foloseau cel mai mult poteca respectivă au pus mână de la mână și au pietruit Poteca, formând un drum mult mai accesibil.

O altă variantă este cea care circulă printre localnici și care spune că, de fapt, armata germană ar fi pietrui drumul, deoarece era unul foarte util din punct de vedere militar. Cert este faptul că între anii 1934-1939, drumul pietruit a prins forma pe care o vedem astăzi, iar reușita a fost considerată un avans tehnologic spectaculos, cu rol economic, strategic si militar foarte important.

Cel care a inaugurat Transalpina în 1939 a fost chiar Regele Carol al II-lea, împreună cu fiul său, Regele Mihai I. La volan a fost chiar Regele Carol, care a șofat o mașină de teren și așa s-a transformat ”Poteca Dracului”, în ”Drumul regelui”.

141 de km de poveste

Șoseaua șerpuiește pe o distanță de 141 de kilometri și trece prin următoarele localități: Sebeș – Petrești – Sebeșel – Săsciori – Laz – Căpâlna – Mărtinie – Șugag – lacul Tău – lacul Oașa – Obârșia Lotrului – Rânca – Novaci. Transalpina este cea mai înaltă șosea din România și de altfel din întregul lanț al Munților Carpați. Aceasta face legătura între regiunile istorice Oltenia și Transilvania, traversând Munții Parâng de la N la S și este paralelă cu Valea Oltului și Valea Jiului.

Nicolae Ceaușescu era un adevărat fan Transalpina, călătorind pe drumul șerpuit ori de câte ori avea ocazia. Drumul este închis în anotimpul de iarnă, deoarece străbate șase masive muntoase: Cindrel, Şureanu, Lotru, Parâng, Latoriţei și Căpăţânii, iar zăpada depusă în anotimpul rece depășește de multe ori chiar și patru metri înălțime. Se spune că cei care trec pe Transalpina nu vor uita toată viața peisajele văzute pe drumul magic din România.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *