Câți proprietari trebuie să voteze deciziile ce se iau în interiorul unei asociații din Timișoara

Reguli la bloc 2024! A devenit interzis din 1 februarie în toate aceste blocuri

Cotidianul Renașterea bănățeană împreună cu Federația Asociațiilor de Proprietari TESLA vin în sprijinul timișorenilor care se confruntă cu probleme și nelămuriri în imobilele în care trăiesc. Expertiza unor profesioniști în domeniu poate fi, în acest context, de mare ajutor.

Federația Asociațiilor de Proprietari TESLA este o organizație non-guvernamentală și apolitică ce apără interesele asociațiilor de proprietari din Timișoara. Scopul organizației este acela de a crește calitatea vieții timișorenilor în condominii.

Federația Asociațiilor de Proprietari TESLA a fost constituită din dorința de a dezvolta un habitat urban sigur, prosper, civilizat, predictibil și armonios în concordanță cu standardele de urbanizare cele mai avansate și civilizate. Iar acest lucru începe în imobilele în care trăim.

De aceea, într-un parteneriat cu Renașterea bănățeană, experții TESLA vor oferi, săptămânal, în fiecare zi de vineri, răspunsuri documentate și bazate pe legislație, la toate problemele care ne vor fi semnalate de cititorii publicației.

Așteptăm să ne contactați și să ne puneți întrebări folosind cele două adrese de e-mail disponibile: [email protected] și [email protected].

 

Câți proprietari trebuie să voteze deciziile ce se iau în interiorul unei asociații

 

Bunul mers al lucrurilor într-o asociație de proprietari ține, dincolo de înțelegerea și armonia dintre vecini, de adoptarea unor hotărâri care să aducă  beneficii viețuirii în condominiu. Pentru că există vecini, logica bunului simț se aplică mereu, dar  aceasta nu poate fi mai presus de litera legii.

Există o serie de decizii care se pot lua în condominium doar cu votul a minim 50%+1 din numărul proprietarilor, membrii ai asociației de proprietari. Pentru că cititorii noștri ne-au întrebat când se aplică acest algoritm, am luat legătura cu specialiștii TESLA.

„Există mai mult de 10 situații în care deciziile în interiorul unei asociații de proprietari se iau dacă 50% +1 dintre proprietari sunt de acord. Deciziile se spun la vot, se votează și se numără voturile. Doar dacă minim jumătate din proprietari plus încă unul își dau votul, măsura poate fi aprobată, în conformitate cu legislația în vigoare”, arată pentru Renașterea Bănățeană, ing. ec. jr.  Marius Amzulescu, vicepreședintele Federației TESLA.

CITEȘTE ȘI: Cine va putea beneficia de ajutorul pentru încălzire, prin legea consumatorului vulnerabil

Vă prezentăm în cele ce urmează lista deciziilor dintr-o asociație de proprietari care se pot lua doar când există minim 50% +1 voturi din partea proprietarilor.

  • La înființarea asociației de proprietari
  • Alegerea comitetului executiv si a cenzorului
  • Aprobarea/modificarea/completarea statutului sau a acordului de asociere
  • Aprobarea regulamentului de condominium
  • Divizarea asociației de proprietari existente
  • Asocierea în federații sau alte uniuni
  • Participarea președintelui la cursuri de perfecționare acreditate conform legii
  • Aprobarea bugetului anual de venituri și cheltuieli
  • Aprobarea sistemului de penalizări aplicate restanțierilor
  • Aprobarea lucrărilor de reparații la părțile comune ale imobilului, exceptând hotărârile luate pentru stabilirea fondului de reabilitare și modernizare.
  • Formularea unei acțiuni în instanță împotriva datornicilor/furnizorilor, etc.
  • Exceptarea de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrică pentru funcționarea ascensorului pentru persoanele care locuiesc la subsol, demisol, parter, mezanin, precum și la etajul 1 din clădirile fără mezanin
  • Orice alte hotărâri pentru care legea sau statutul nu prevăd o altă modalitate de aprobare

Pentru a găsi și alte răspunsuri legale, de la specialiști, în legătură cu problemele și neclaritățile cu care vă confruntați în asociațiile de proprietari în care locuiți, nu ezitați să ne contactați folosind cele două adrese de e-mail disponibile: [email protected] și [email protected].

Foto: Adrian Pîclișan


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *