Timișoreanul Emilian Popovici spune că valul 4 al noului coronavirus va fi scurt, dar foarte puternic

Profesorul Emilian Popovici: „Se arată un posibil val 6 al pandemiei. Circulă o variantă rezistentă la antivirale și anticorpi”

Valul 4 al noului coronavirus, caracterizat prin dominaţia variantei Delta, va fi scurt, dar foarte puternic, avertizează specialiștii. Conf.dr. Emilian Popovici, medic epidemiolog, vicepreşedinte al Societăţii Române de Epidemiologie, spune că dacă privim spre ţările în care această variantă Delta a devenit dominantă cu destul de mult timp înainte ca să devină dominantă la noi, înspre Israel, de exemplu, sau SUA, vom putea aprecia într-o oarecare măsură ceea ce se va întâmpla şi la noi.

„Dacă ne uităm la Israel, acolo avem o populaţie vaccinată în proporţie de 60-70 la sută – deci, o diferenţă semnificativă între situaţia de la ei şi situaţia de la noi în privinţa vaccinării – şi totuşi, ei se confruntă cu un număr foarte mare de cazuri. Este adevărat, la foarte multe teste efectuate, pentru că ei realizează cam 100.000 pe zi.

Eu estimez că, în România, vârful de val va fi undeva la jumătatea lunii octombrie. Până atunci, va fi o creştere progresivă a numărului de infecţii depistate zilnic. Această creştere va depinde de felul în care oamenii respectă măsurile care sunt valabile în acest moment, respectiv purtarea măştii la interior şi distanţarea.

Eu am spus de multe ori că nu trebuie ca oamenii să aştepte să le spună autorităţile când să poarte mască şi când nu. Se ştie clar că în spaţiile interioare trebuie purtată masca, prin urmare, trebuie s-o poarte. De asemenea, toate celelalte măsuri sanitare trebuie respectate atunci când oamenii se simt ameninţaţi.

Pentru că varianta Delta are această caracteristică – este extrem de transmisibilă. Şi, aşa cum spuneam, dacă ne uităm către Israel, ne putem gândi că la noi va fi cel puţin la fel de rău dacă nu chiar mai rău, ţinând cont de faptul că acoperirea vaccinală este net inferioară la noi.

Şi mai avem acel procent semnificativ – pe care nu-l cunoaştem în realitate – de persoane care au fost infectate şi care au dobândit imunitate post-infecţioasă. Spuneam că nu-i ştim pe cei cu forme uşoare şi asimptomatice şi, în al doilea rând, nu ştim câţi dintre ei au păstrat o imunitate protectivă. Practic, transmisibilitatea aceasta mult mai crescută a variantei Delta va fi compensată în parte de acest procent de vaccinaţi şi de procentul de oameni cu imunitate dobândită post-infecţioasă”, argumentează Emilian Popovici

Valul 4 va ţine trei-patru luni

Potrivit specialistului timișorean, acest val 4 va ţine trei-patru luni. „Pentru că varianta Delta va infecta un număr atât de mare de oameni, într-un timp relativ scurt, încât nu va mai avea pe cine să infecteze. De aici vine autolimitarea. Infectând un număr mare de persoane, acestea vor dobândi imunitate post-infecţioasă şi valul se va autolimita, această limitare fiind determinată şi de procentul de persoane vaccinate”, explică epidemiologul.

Ceea ce este foarte important este că persoanele vaccinate trebuie să respecte aceleaşi măsuri sanitare ca persoanele nevaccinate.

„Pentru că s-a constatat deja în numeroase studii că procentul de persoane vaccinate la care s-a semnalat infecţia este destul de mare. Deci, vaccinarea este foarte protectivă faţă de formele grave de boală, dar este doar parţial protectivă faţă de infecţie. Oamenii trebuie să înţeleagă că masca trebuie purtată, chiar dacă eşti vaccinat, şi păstrată şi distanţarea. Pentru că un vaccinat nu va face forme grave de boală – s-a văzut asta în statisticile israelienilor, care sunt foarte bine puse la punct –, însă el, dacă se infectează, poate să transmită”, atrage atenţia medicul timișorean.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Timișoreanul Emilian Popovici spune că valul 4 al noului coronavirus va fi scurt, dar foarte puternic

  1. Nu conteaza.
   Inclin sa cred ca are dreptate, vazind ce se intimpla in Europa, in state mai vaccinate decit noi si care nu poarta masca pe barbie.
   Problema e ca suntem si saraci, si guvernati de indivizi pe care nu ii doare de noi, deci spitalele varza !
   Si vor muri nevinovati.

Lasă un răspuns