Câte pensii speciale sunt în România și cât s-a plătit pentru ele anul trecut

bani pensii

Peste 9 miliarde de lei au fost bugetați anul trecut pentru plata pensiilor speciale, din care peste 8 miliarde pentru plata pensiilor militare de stat și 1 miliard a pensiilor de serviciu. În total, în România se plătesc, anual, aproape 160.000 de pensii speciale.

CITEȘTE ȘI: O femeie a făcut infarct şi a murit după ce a fost păcălită prin metoda Accidentul

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat luni că vrea să introducă o „taxă de solidaritate” pentru pensiile speciale mai mari de 10.000 de lei. „Minunea” a ținut doar o zi, pentru că Teodorovici a revenit marți, într-o declarație pentru HotNews.ro, precizând că vizate sunt nu doar pensiile speciale, ci toate pensiile, și nici plafonul nu mai este sigur cel de 10.000 de lei, conform hotnews.ro

„Taxa de solidaritate” anunțată de ministrul de Finanțe, vine în contextul în care într-o întâlnire cu colegii de partid a recunoscut că are o gaură în buget de 7 miliarde de lei. Din taxarea pensiilor speciale, într-o variantă teoretică și optimistă pentru Finanțe, s-ar strânge aproape jumătate din sumă. Până acum însă ministrul nu a prezentat nicio estimare oficială.
În categoria pensiilor speciale sunt incadrate, generic, pensiile militare și pensiile de serviciu.
De pensii militare beneficiază cei care au fost încadrați la MApN, MAI și SRI

De pensii de serviciu beneficiază cei care au fost:

  • procurori, judecatori
  • personal aeronautic
  • personal auxiliar în instanțe judecătorești și parchete
  • funcționari publici parlamentari
  • diplomați
  • auditori publici externi ai Curții de Conturi
  • deputați și senatori
Potrivit unui răspuns primit în octombrie anul trecut la o interpelare a deputatei PNL Mara Calista, Ministerul Finanțelor a informat că prin legea bugetului de stat s-au alocat pentru anul 2018 circa 9,096 miliarde de lei, din care circa 8,096 miliarde pentru pensiile militare de stat și 1 miliard pentru pensiile de serviciu.
Pensiile speciale se plătesc din bugetele MAI, MApN și SRI (pensiile militare), Ministerului Muncii (pensiile de serviciu) și Parlamentului (indemnizațiile senatorilor și deputaților).
La aceeași interpelare a răspuns și MAI care a precizat că în anul 2018 numărul beneficiarilor de pensie militară de stat a fost de 83.076, cuantumul brut suportat de bugetul de stat fiind de 2,79 de miliarde de lei. Din date neoficiale, puțin peste 1.200 de pensii din MAI depășesc 10.000 de lei.
MApN precizează și el că suma de la buget destinată plății pensiilor a fost de 3,589 miliarde fără a preciza numărul beneficiarilor. Ultimele date disponibile, la nivelul anului 2016, menționau un număr de circa 75.000 de beneficiari. Din aceleași date, SRI avea în jur de 9.400 de pensionari.
În ceea ce privește pensiile de serviciu, acestea erau în iunie 2019 în număr de 9.312:
  • procurori, judecatori – 3.800
  • personal aeronautic – 1.453
  • personal auxiliar în instanțe judecătorești și parchete – 1.789
  • funcționari publici parlamentari – 805
  • diplomați – 850
  • beneficiari ai Curții de Conturi – 605
Dintre cele 9.312 pensii de serviciu, puțin peste 4.000 depășesc 10.000, potrivit unor date neoficiale.

Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Câte pensii speciale sunt în România și cât s-a plătit pentru ele anul trecut

  1. incredibil(9 miliarde de lei,o suma foarte mare,cu banii acestia s-ar putea face o multime de lucruri in tara asta)nu ii trage nimeni la raspundere pe infractorii astia ce conduc tara spre dezastru!?

  2. Cei 9 miliarde sînt cam 2 miliarde euro , în fiecare an , înmulțit cu 10 ani , egal 20 miliarde euro , o sumă enormă , băgați banii în autostrazi am avea cele mai bune din EU cu acesti bani , sau cu cei 20 de miliarde s ar reface o parte importanta din industria romaneasca , sa spunem industria grea , flota României,locuințe mai ieftine de 1500 de euro metrul pătrat , nu mai vorbesc de spitale , etc etc etc , trece anul , poc , încă 2 miliarde de euro , încă un an,poc , încă 2 miliarde, parca rezerva de aur , cea de la Londra este de 3 miliarde , este bine , mergem inainte , păcat ca in articol nu se spune cît reprezintă pensiile celorlalți români,cei vreo 5 milioane de pensionari , aceia care ies la pensie la 65 de ani și 63 de ani , într-adevăr , s au judecat bine de tot lucrurile , cum am spus , mergem inainte .

  3. Pensii”, Nesimtite”, pentru Nesimtiti ! Nesimtiti din Neamul Romanesc, pe care l-au jefuit ,ruinat si umilit. Va veni si vremea lor.

  4. OPRITI ODATA ACEST JAF !!!!!!!!!!!!! Incepeti o campanie de stringere de semnaturi pentru anularea acestor pensii nesimtite. Fara drept de a ataca in instanta. Dupa ce stringeti vreo 5-6 milioane de semnaturi, mergeti direct la parlament cu ele. Este vointa celor care si-au trimis alesii sa-i reprezinte in acel parlament nenorocit si trebuie votata legea in regim de maxima urgenta. Cu cit se actioneaza mai repede, cu atit mai bine. Economisim bani de la buget, bani care pot fi directionati acolo unde este nevoie de ei. Cei care au deturnat aceste sume prin pensiile speciale, sa fie obligati sa le returneze. Metode de recuperare sint foarte multe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *