Castelul Huniade ne aduce și vești bune…

muzeul banatului

Aflat în plin centrul Timișoarei, Castelul Huniade reprezintă un monument istoric important și cea mai veche clădire din oraș, construită între anii 1308 și 1315 de Carol Robert de Anjou și reconstruită după cutremurul din 1443 de către Ioan de Hunedoara.

CITEȘTE ȘI: Avertisment de vreme rea: ploi torenţiale, vijelii şi căderi de grindină! Zonele vizate

Castelul medieval a fost distrus în timpul asediului Timișoarei din 1849 și refăcut în forma sa actuală în anul 1856. În ciuda numeroaselor modificări, castelul și-a păstrat organizarea în jurul unei curți patrulatere, poziția turnului-donjon și Sala Cavalerilor. Fațada principală a fost refăcută într-un stil romantic. Ferestrele, terminate în arc în plin centru dar cu o decorație neogotică deasupra, au luat locul orificiilor pentru piesele de artilerie, iar fațada a fost realizată în cărămidă aparentă.

Primul etaj, construit pe înălțimea a două caturi normale, conține două săli boltite în stil neogotic, una cu trei nave iar cealaltă, cu două, construite din cărămidă și susținute de un șir de coloane masive. Clădirea se termină în plan vertical printr-un etaj-mansardă iar din punct de vedere al plasticii exterioare, în partea superioară a fațadei se află un coronament crenelat.

CITEȘTE ȘI: The Guardian: Redeschiderea şcolilor nu a dus la o creştere a cazurilor de Covid-19, au fost informaţi miniştrii UE

Turnul castelului este de formă rectangulară, de mică înălțime, cu ferestre mici, fiind decorat cu creneluri la extremitatea superioară astfel încât acoperișul nu este vizibil. Intrarea principală a fost modificată și este flancată de doi pilaștri masivi care au în partea superioară câte o colecție de arme specifice Evului Mediu, ce contribuie la aspectul gotic al clădirii.Istoria acestui edificiu s-a blocat în anul 2006, de când clădirea, care găzduia câteva secții importante ale Muzeului Național al Banatului, nu mai poate fi vizitată.

Timp de mai bine de zece ani aici a fost un șantier pentru lucrări de reparații și consolidări, care au constituit și obiectul unui proces. În luna iunie 2016, în Sala Cavalerilor a plouat… ca afară, degradând și mai mult o parte a castelului. Abia în luna iunie 2019 autoritățile județene, care răspund de Castelul Huniade, au reușit să semneze recepția pentru lucrările de consolidare a laturii de nord-vest.

Cu sprijin de la nivel central Ideea unei colaborări cu Institutul Național al Patrimoniului a apărut anul trecut, iar în aceste zile Consiliul Județean Timiș a anunțat un bine-venit și multașteptat pas înainte. „În timp ce toată lumea spune că nu se poate, că nu se face nimic, că totul este blocat, că nu o să reușim, aducem una dintre cele mai așteptate vești, chiar în preajma Zilei Internaționale a Muzeelor. Alături de Institutul Național al Patrimoniului anunțăm că s-a semnat contractul pentru serviciile de proiectare pentru Castelul Huniade Muzeul Național al Banatului! Totul trebuie să fie gata în următoarele cinci luni. Următorul pas important va fi licitația pentru proiectul tehnic și pentru lucrările de execuție. Proiectul este inclus în Programul național de restaurare a monumentelor istorice (PNR), finanțat de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii și gestionat de Institutul Național al Patrimoniului”, a anuțat președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.

Cu toate că avem de-a face cu prima veste bună după foarte mult timp, posibilitatea ca în anul 2021 Castelul Huniade să fie deschis pentru public este totuși îndoielnică. Într-o variantă optimistă, turiștii și timișorenii mai tineri ar putea vizita o aripă a clădirii, astfel că frumoasa clădire ultracentrală mai rămâne o perioadă de timp învăluită în resemnare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Castelul Huniade ne aduce și vești bune…

  1. Sa intelegem ca pina acum ( adica ma bine de 10 ani) totul a fost bine , iar de acum inainte cjt va face minuni .

  2. Patru ani a durat reconstrucția după cutremur.
    De zece ani se derulează joaca de-a cârpitul, o baba oarbă mioritică si de fapt nu s-a făcut nimic.
    Calculați voi în câți ani se va redeschide!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *