The Guardian: Redeschiderea şcolilor nu a dus la o creştere a cazurilor de Covid-19, au fost informaţi miniştrii UE

The Guardian: Redeschiderea şcolilor nu a dus la o creştere a cazurilor de Covid-19, au fost informaţi miniştrii UE

Redeschiderea şcolilor în 22 de ţări europene nu a dus la vreo creştere semnificativă a infecţiilor de coronavirus în rândul copiilor, părinţilor sau personalului, s-a spus la o videoconferinţă a miniştrilor Educaţiei din toată Uniunea Europeană, scrie publicația The Guardian, citată de Rador.

Acum când în Regatul Unit sunt discuţii privind eventualele riscuri implicate de o întoarcere a copiilor în clase, unele state membre planifică cursuri de vară pentru a-i ajuta pe elevii aflaţi în situaţii dezavantajate. Din cele 22 de ţări în care şcolile şi-au reluat cursurile în etape, în ultima lună, 17 au permis întoarcerea copiilor doar în grădiniţe, şcoli primare şi anii finali ai ciclului gimnazial, într-o încercare de ridicare a restricţiilor impuse pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

Douăzeci de ţări au asigurat condiţii pentru ca elevii care termină liceul să poată da examenele, deşi în formate amendate. Totuşi, marea majoritate a şcolilor redeschise şi-au putut relua activitatea doar pentru două săptămâni, ceea ce a determinat-o pe Blaženka Divjak, ministru al Educaţiei din Croaţia, care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, să sugereze că este necesar ca rezultatele pozitive să fie tratate cu oarecare prudenţă.

Danemarca a devenit prima ţară europeană care şi-a redeschis creşele, grădiniţele şi şcolile primare din 15 aprilie, după o lună în care au fost închise, în pofida împotrivirii semnificative a părinţilor care au acuzat guvernul că îi tratează pe copiii lor ca pe cobai.

Într-o conferinţă de presă la finalul întrunirii miniştrilor, Divjak a spus că lipsa unei creşteri semnificative a cazurilor sau a oricărui alt impact negativ ar trebui să fie analizată de asemenea în contextul măsurilor speciale luate pentru ca şcolile să ofere condiţii cât mai sigure posibil. Ea a spus: „Ceea ce s-a subliniat foarte puternic este că aceste şcoli au condiţii extrem de atent urmărite, precum grupuri mai mici decât cele din clasele normale, de obicei de aproximativ 15 (elevi) şi… o cooperare foarte strânsă cu ministerele Sănătăţii şi serviciile epidemiologice la nivel naţional pentru a furniza şcolilor şi profesorilor şi părinţilor recomandări foarte detaliate asupra modalităţilor de a face faţă noii situaţii. Până acum nu am auzit nimic negativ despre redeschiderea şcolilor dar este probabil prea curând pentru a trage concluzii finale în această privinţă.”

Informarea despre starea lucrurilor în cele 27 de state membre UE s-a făcut în timp ce ministrul francez al Educaţiei le-a spus părinţilor că este un risc mai mare să-şi ţină acasă copiii, decât să-i trimită la şcoala, acum când s-a ieşit din izolarea strictă.

CITEŞTE ŞI: Parinții își pot lua zile libere până la terminarea anului școlar. Legea a fost promulgată

Jean-Michel Blanquer a făcut aceste afirmaţii în condiţiile în care un al doilea val de elevi s-a întors în şcolile secundare. Blanquer a spus că prioritatea guvernului este să evite ca tinerii care au probleme la şcoală sau acasă să devină „daune colaterale” ale crizei Covid-19.

La începutul celei de-a doua săptămâni de relaxare a carantinei stricte care a durat opt săptămâni în Franţa, a venit rândul celor doi ani mai mici ai şcolilor secundare să reia cursurile, dar doar în zonele „verzi” ale hărţii Covid-19, unde virusul a încetat să circule pe arii largi şi secţiile de terapie intensivă ale spitalelor nu sunt sub presiune.

Zona Parisului este încă „roşie” pe hartă, împreună cu o mare parte a estului Franţei, unde elevii din şcolile secundare – numite în Franţa ‘colegii’ – au fost anunţaţi să rămână acasă.

Aproximativ 145.000 de elevi din clasele inferioare din 4.000 de gimnazii din zonele verzi au revenit luni în sălile de clasă.

Continuarea pe HotNews.ro

Foto: The Telegraph


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *