Capitala Banatului, printre cele mai atractive oraşe pentru investitorii în spaţii comerciale

spatii comerciale

Spațiile comerciale reprezintă un segment imobiliar din ce în ce mai atractiv pentru investitori, iar Timişoara se numără printre oraşele cele mai dinamice, din acest punct de vedere. Piața naţională a spaţiilor comerciale înregistrează creșteri anuale de circa 15 procente, potrivit unei analize realizate de platforma imobiliară online wizmo.ro, dedicată atât sectorului rezidenţial, cât şi celui de business.

În condiţiile unei creşteri sporite, dezvoltatorii care se orientează preponderent spre orașele mari ale țării mizează pe obținerea unor randamente – prin raportare la costul investiţiei – în jur de şapte procente pe an. În 2017, de pildă, marile oraşe româneşti s-au dovedit mai profitabile pe segmentul dezvoltării de spaţii comerciale decât cele din Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia.

Timişoara, printre oraşele cu cele mai ridicate randamente

„Pe fondul unei creșteri constante a puterii de cumpărare, în ultimii ani s-a dezvoltat din ce în ce mai vizibil apetitul pentru consum al populației, care s-a materializat, printre altele, și în piața de investiții imobiliare, respectiv în segmentul comercial.

Conform specialiștilor wizmo.ro, principalele motoare ale pieței imobiliare comerciale sunt randamentele, rata de ocupare a proprietăților și încrederea în investițiile imobiliare. În acest moment, România oferă randamente mult mai atractive decât țările din regiune pe acest segment”, se afirmă în analiza elaborată de portalul specializat.

O altă concluzie a studiului este că investițiile comerciale s-au îndreptat în ultima perioadă către orașele cu peste o sută de mii de locuitori, unde finanțatorii mizează pe obținerea unor randamente anuale în jurul a şapte procente. În ceea ce privește municipiile cu cele mai mari randamente pe acest segment, Timișoara se regăseşte, la nivelul ţării, printre primele patru în topul preferinţelor investitorilor, alături de București, Cluj-Napoca și Iași. Mai exact, randamentul anual al investiţiilor în spaţii comerciale este estimat la şapte la sută pentru Timişoara, aceeaşi valoare consemnându-se şi la Iaşi, în timp ce în Bucureşti şi Cluj-Napoca este de aproximativ 7,25 procente.

Dezvoltatorii optează pentru închiriere

Spațiile comerciale în suprafețe generoase, excelent localizate, cu vizibilitate și expunere bune, au fost ocupate treptat de branduri internaționale care au în spate, pe lângă o imagine bine conturată, și o putere financiară superioară. Așadar, intrarea pe piață a comercianților care își permit susținerea unor chirii pe termen lung, alături de dezvoltarea constantă a pieței locale, au dus în timp la creșterea segmentului de spații comerciale. Pentru achiziții, în special în zonele centrale, un interes continuu l-au manifestat investitorii care vizează spațiile deja închiriate cu termene contractuale ferme și randamente bune.

În general, cererea pentru achiziții este condiționată de oferta foarte restrânsă, fapt datorat orientării proprietarilor mai mult înspre închiriere decât spre vânzarea spațiilor comerciale.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *