Călătoria cu „Tramvaiul Poeziei“ continuă

Călătoria cu „Tramvaiul Poeziei“ continuă

Călătoria cu „Tramvaiul Poeziei“ continuă

Tramvaiul Poeziei – ediția a III-a, un eveniment al Asociației „Arta Nu Mușcă“, s-a desfășurat în primul weekend din iunie la Timișoara, dar călătoria nu s-a încheiat!

Ca parte din proiect, Svetlana Cârstean, Moni Stănilă, Alina Purcaru, Radu Vancu și Andrei Dosa, poeții invitați în Tramvaiul Poeziei pentru dialoguri și lectură, au creat un poem colectiv, finalizat chiar în aceste zile, ca extensie a evenimentului.

„Florile de cireș înfloresc nevăzute și toamna – în casele bătrâne, în inima mea – ori de câte ori revin acasă – străzile nevăzute până atunci – ajung drumuri știute – & drumurile ajung amintiri – & inima mea e flori de cireș – & creierul meu e o casă bătrână – în care tu îți încălzești picioarele degerate – la soba în care arde cireșul uscat.

Bega curge limpede, stele și turnuri – de apă se reflectă în ea, din depou tramvaiul – își sună clopoțelul, vatmanul străluceșten livrea. & seara & dimineața în orașul acesta străin – e cel puțin o casă în care te-așteaptă cineva – ai venit în sfârșit, spune. intră-n curtea mea interioară.

Plouă peste cireșele din Iosefin – & seara & dimineața e acasă în orașul străin“.

Poemul e dedicat Timișoarei și oamenilor săi, și adună laolaltă efectele și afectele orașului asupra celor 5 poeți, ce poate deveni în timp, o altfel de stație a poeziei.

„Mi-am dorit mult să rămână ceva concret în urma proiectului și aveam demult ideea unui poem colectiv, iar când pregăteam pentru Timișoara, am știut că voi lucra cu scriitorul Bogdan Munteanu.

CITEȘTE ȘI: Șefa unei instituții publice din Timișoara a scos la concurs un post de șef de birou fix după ce s-a anunțat debirocratizarea țării

Eram prieteni pe Facebook și văzusem cu un an în urmă proiectul lui din Timișoara „Poezie în stradă“ (versuri pictate pe asfalturi) și i-am scris.

A fost încântat și foarte dornic să colaborăm“, a declarat Loredana Munteanu, fondatoarea Asociației „Arta Nu Mușcă“ și organizatoare a evenimentului.

Evenimentul a strâns în jurul poeziei, al frumosului și al dorinței de a descoperi o altă perspectivă asupra orașului un număr impresionant de participanți, la fiecare călătorie, garantând succesul proiectului în capitala culturală europeană.

Vă reamintim că Tramvaiul Poeziei a ajuns pentru prima dată în afara Bucureștiului, la Timișoara, oferind publicului ocazia incursiunii în lumea poeziei contemporane, a orașului, în compania unor artiști locali care au susținut recitaluri muzicale inedite la flaut, vioară și violoncel, și a unui ghid turistic local care-a punctat pe traseu povești valoroase despre Timișoara.

Preț de 2 ore, în 2 zile consecutive, participanții s-au bucurat de 5 călătorii în tramvaiul desenat de artistul Dan Perjovschi, de lecturi ale celor 5 poeți și de dialoguri cu esență moderate de Anca Vancu.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023.

Sursa foto: Facebook/Arta nu mușcă


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *