Bolnavii de cancer au nevoie de un institut oncologic

E suficient să rosteşti cuvântul „cancer” şi starea de spirit să se schimbe. Nimic nu mai e ca înainte, toate priorităţile sunt date peste cap, iar ţinta principală devine învingerea acestei maladii care face tot mai multe victime. Cum poate fi stopat cancerul şi cu ce vine Timişoara în lupta cu acest duşman perfid?

Profesorul Virgil Păunescu, artizanul proiectului „Oncogen” de la Timişoara, apreciază că o abordare unitară este determinantă în obţinerea succesului:

„Ideal ar fi ca Timişoara să aibă un institut oncologic, aşa cum sunt cele din Bucureşti, Cluj-Napoca sau Iaşi. Construirea unui asemenea institut ar însemna reunirea tuturor specialităţilor medicale, adică chirurgie, radioterapie şi cercetare, pentru a oferi pacientului cele mai bune condiţii de tratament.

Din păcate, la Timişoara, asistenţa oncologică e fragmentată. Diagnosticul se dă într-o parte, tratamentul se face în alt loc, operaţia, în altă clinică şi la fel se întâmplă cu radioterapia.

Suntem într-un handicap evident, pentru că în ţările civilizate de pacientul oncologic se ocupă o echipă interdisciplinară, care discută într-o singură locaţie pe marginea fiecărui caz şi ia deciziile cele mai potrivite. Diferenţa între abordarea fragmentară şi cea unitară este uriaşă”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

0 Comments

No Comment.