Birocrația, mai ceva ca-n anii ’90. Vezi care este situaţia în unele primării din judeţul Timiş

dosare 1

Tehnologia nu ne ajută cu nimic, cel puțin asta este concluzia cetățenilor care au de-a face cu instituțiile statului. Cu toate că suntem pe locul al doilea în Europa la viteza internetului, că primăriile din județul Timiș sunt dotate cu computere, iar angajații, în marea lor majoritate, sunt puși la punct cu operarea pe calculator, hârtia este sfântă în orice instituție a statului.

În era tehnologiei, orice dosar poate fi consultat în format digital, nu însă și când este vorba despre stat. ”Un dosar poate fi consultat la noi la primărie de reprezentanții instituțiilor, însă aceasta nu este o opțiune pentru ei. Vor să-i facem o copie și o să le-o trimitem. Birocrația acum este mult mai mare, sunt mai multe cerințe și mai multe hârtii de elaborat pentru un singur răspuns”, spune Darius Postelnicu, primarul orașului Jimbolia.
gui postelnicu
Birocrația, în opinia edilului-șef, este acum mult mai mare decât în anii ’90. Zeci de hârtii trebuie întocmite pentru un răspuns oficial. În Primăria Jimbolia se consumă circa șapte-opt baxuri de hârtie pe lună, adică vreo… 17.500 de foi.

La Primăria Teremia Mare, situația e la fel. ”Statul persecută statul”, consideră Cornel Gui, primarul acestei localități. Pe lună, la această primărie se consumă patru-cinci baxuri de hârtie, unul singur conținând cinci topuri de foi. ”Toate instituțiile subordonate statului sunt controlate, chiar persecutate. Statului îi e frică să nu fie furat. Birocrația distruge sistemul civilizat.

Am lucrat 28 de ani în Austria și nu am întâlnit atâta birocrație”, consideră primarul din Teremia Mare.

În asemenea condiții nu e de mirare că lucrurile se mișcă greoi în România, iar cozile de la instituțiile subordonate statului sunt interminabile, oamenilor cerându-li-se documente fără relevanță pentru completarea unui dosar. În anii ’90, cel mai important lucru pentru întocmirea unui dosar era chiar… dosarul cu șină. Acum surprizele sunt nebănuite!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *