Comuna cu 2.500 de platani

După ce a rezolvat infrastructura locală, edilul Vasiu Stoian din comuna Tomnatic a trecut la „fineţuri”. A început prin plantarea de puieţi de arbori la marginea carosabilului.

Pe străzile largi, veritabile bulevarde rurale ale localităţii, anul trecut au fost plantaţi 2.500 de platani. Pe celelalte a fost preferat corcoduşul roşu, specie cu care va continua această acţiune.

În total vor fi sădiţi 1.100 de astfel de puieţi. În prezent, este realizat circa 65 la sută din programul de plantări de arbori ornamentali. De menţionat că nici un copac existent nu a fost tăiat, aceştia aflându-se lângă trotuar. Prin aceste plantări a fost realizat un nou şir aliniat de arbori, paralel cu cel existent. Se păstrează astfel şi tradiţia, dar se face loc şi înnoirii.

Alegerea platanului ca specie de copac stradal nu a fost făcută întâmplător, ci cu gândul că acesta face parte din categoria arborilor seculari, cei care dăinuie. Un platan poate atinge vârste onorabile, socotite în secole, atingând înălţimi de invidiat şi circumferinţe aşijderea ale trunchiului. Dintre realizările edilitare din ultimii ani, cel puţin două sunt făcute să dăinuie.

Prima dintre ele este noua biserică ortodoxă aflată în curs de finalizare, iar a doua o constituie aceste şiruri de platani cu 2.500 de exemplare plantate aici, tocmai ca să învingă timpul.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Comuna cu 2.500 de platani

Lasă un răspuns