Biblioteca UPT – o sută de ani de la prima atestare documentară

biblioteca

Biblioteca Universității Politehnica Timișoara împlinește, astăzi, 15 martie, 100 de ani de la prima atestare documentară. În 1920, când prin Decret Regal s-a hotărât înfiinţarea Școlii Politehnice la Timișoara, la articolul 38 se stipula că „Personalul administrativ al Şcoalei… cuprinde în afară de director şi subdirector: un bibliotecar”. Primul bibliotecar menţionat în Anuarele Şcolii a fost Eustaţiu Pandele.

În 15 martie 1921, acesta înregistra prima carte intrată în patrimoniul bibliotecii: „Beton Arme. Abaques Pratiques pour l’Etablissement des Hourdis et des Poteaux”, o lucrare în limba franceză, apărută la Paris în 1920. Fondul iniţial de publicaţii pentru constituirea bibliotecii a fost obținut, ulterior, prin generozitatea primilor dascăli.

Activitatea bibliotecii Școlii Politehnice a fost începută în clădirea şcolii primare de pe strada Telbisz, unde a activat până în anul 1947, când colecţiile acesteia au fost mutate în sediul de pe strada Piatra Craiului.

După un an de la înființare, a urmat o perioadă de 16 ani în care, pe lângă bibliotecar, apare menţionat şi un custode de sală, ceea ce demonstrează creşterea numărului de publicaţii şi a numărului de cititori. Din noiembrie 2014, funcționează în sediul de pe strada Vasile Pârvan nr. 2B.

Astăzi, Biblioteca UPT înseamnă circa 1.000.000 de volume, peste 10 kilometri de documente la raft, 8.400 de metri pătrați pe șase niveluri, 600 de locuri pentru lectură, peste 200 de calculatoare.

Dar Biblioteca Universității Politehnica Timișoara este mai mult decât un spațiu de lectură, aici desfășurându-se o serie de evenimente, în special din domeniul cultural-artistic: proiecții de filme, seri muzicale, expoziții, festivități, lansări de carte etc.

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *