Beneficiile sportului asupra creierului

Beneficiile sportului asupra creierului

Beneficiile sportului asupra creierului

Se discută foarte mult și este și dovedit științific despre cât de important este sportul pentru sănătatea noastră fizică. Însă se vorbește foarte mult și despre schimbările pozitive pe care le are sportul asupra psihicului nostru.

Vă prezentăm o sinteză a ceea ce se întâmplă în creierul nostru când facem sport și cum ne influențează acesta în mod pozitiv…

O cercetare, condusă de oamenii de știință de la Center for Neural Science din cadrul New York University (NYU) și publicată în jurnalul de specialitate “Brain Plasticity”, investighează efectul exercițiilor fizice asupră dispoziției și cogniției.

O concluzie a studiului este că sesiunile de o oră de antrenament sportiv sunt folosite în prezent pentru a ajuta la rezolva rea problemelor ce țin de tulburările cognitive și îmbătrânirea creierului, precum și la deficiențele motorii specifice bolii Parkinson, dar și la vindecarea depresiei.

Studiul evidențiază mecanismele și căile neuronale prin care exercițiile fizice pot aduce beneficii în acest sens, datele fiind colectate prin intermediul imagisticii cerebrale.

Cercetările efectuate până acum arată că activitatea fizică poate proteja creierul împotriva neurodegenerării și a altor forme de degradare cognitivă legate de înaintarea în vârstă.

Exercițiile aerobice au avut trei efecte principale: îmbunătățirea proceselor mentale care ne ajută în planificarea evenimentelor, concentrare și executarea atribuțiilor zilnice, îmbunătățirea dispozitiei mentale și scăderea nivelului de stres.

În plus, studiile au arătat că exercițiile aerobice activează mai multe suprafețe ale creierului și ajută la îmbunătațirea nivelurilor neurochimice.

CITEȘTE ȘI: Ce probleme de sănătate pot apărea în această perioadă a anului?

Este vorba, în principal, despre neurotransmițători: cresc nivelul de dopamină, epinefrină, norepinefrină și serotonină.

Dopamina însoțește procesul de învățare și este implicată și în procesele psihologice de compensare, îmbunătățind astfel dispoziția.

Activitățile sportive de intensitate sporită cresc nivelul de serotonină, ce ameliorează anxietatea si depresia. O singură sesiune de exerciții fizice poate crește nivelul neuromodulatoarelor.

Este vorba despre opioidele endogene și endocannabinoidele – substanțele chimice produse în mod natural de creier atunci când facem efort fizic.

Acestea reușesc să explice efectul sedării și starea de bine pe care alergătorii o întâmpină, precum și starea de euforie indusă de efortul fizic crescut.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *