Bănățenii au descoperit paradisul secret al Europei (foto)

albania

Albania, numită și paradisul secret al Europei, este o destinație ce atrage, mai nou, ca un magnet turiștii din vestul României. Cu un climat tipic mediteranean, văile Coastei Adriatice sunt ideale pentru cei care iubesc marea de turcoaz și plajele cu nisip fin. Țara este aidoma unui giuvaier neșlefuit ce așteaptă să fie dezvăluit de căutătorii de comori turistice și culturale. Aceștia vor avea bucuria de a descoperi moștenirea culturală fascinantă a unui ținut bogat în vestigii din perioada în care era locuit de iliri, de greci și, mai apoi, de romani, bizantini, venețieni și otomani.

Relaxare și încântare spirituală

Sesizând potențialul deosebit de ofertant al zonei, operatorii români din turism au inclus Albania între destinațiile estivale, iar răspunsul locuitorilor din zona de vest a țării a fost peste așteptări: cei care și-au petrecut concediul în această țară au revenit și-n anul următor.

O agenţie de turism din Timişoara le propune turiștilor din Banat – și nu numai – un sejur de 11 zile care îmbină fericit clipele de răsfăț pe plajele cu nisip fin (ce rivalizează cu cele din Grecia sau Croația, însă cu servicii la prețuri mult mai mici), în apele de turcoaz cu nuanțe de chihlimbar, cu posibilitatea vizitării unor destinații deosebite, încărcate cu puternice semnificații culturale și spirituale.

Kolaveri Resort, locul unde se asigură cazarea în sejurul oferit de agenţie în Albania, este foarte aproape de mare, într-o zonă cu pini care învăluie turiștii cu o umbră răcoritoare.

Locul unde Pompei l-a învins pe Cezar

Nota dominantă a celor 11 zile ale sejurului e marcată de clipele de destindere petrecute pe plajele cu nisipul auriu mărginite de apele limpezi ale Mării Adriatice. Pentru ca răsfățul să nu fie însă umbrit de monotonie, sejurul e punctat, în unele zile, cu surprize ce oferă posibilitatea descoperirii unor locuri fascinante. Astfel, în a treia zi li se propune turiștilor un tur panoramic în Durres, cel mai căutat oraș-stațiune al Albaniei (inclus în topul CNN al celor mai frumoase orașe necunoscute ale Europei). Întemeiat în secolul al VII-lea î. Hr. de coloniștii greci din Corint și Corcyra (Corful de astăzi), Durres a fost transformat în colonia romană Dyrrhachium. Acesta este locul unde Pompei l-a învins pe Cezar într-o celebră bătălie purtată în anul 48 î.Hr.

În cadrul turului panoramic, vor putea fi admirate zidurile fostei cetăți și singurul turn de apărare care a rezistat timpului, Turnul Venețian. Zidurile medievale duc de la Turnul Venețian până la Amfiteatrul Roman.

Pe urmele lui Traian și ale lui Mahomed Cuceritorul

Construit în secolul al II-lea înainte de Hristos, în timpul domniei împăratului roman Traian, Amfiteatrul Roman este unul dintre cele mai mari descoperite până acum în Europa. Aici se găsește o criptă ce datează încă de la începuturile creștinismului.

În cadrul turului panoramic mai poate fi admirată Moscheea Fatih, denumită astfel după numele lui Fatih Sultan Mehmet (Sultanul Mahomed Cuceritorul), cel care, ajuns sultan la vârsta de 12 ani, a cucerit apoi, în 1453, Constantinopolul, devenind, astfel, cel mai renumit conducător din lumea musulmană și declanșând sfârșitul Imperiului Bizantin.

Turnul Venețian și Zidul lui Iustinian încheie întâlnirea cu istoria propusă de Ultramarin în cadrul turului panoramic organizat în Durres.

Skanderbeg vs. Murad al II-lea

Iar surprizele nu se opresc aici. După alte două zile de relaxare pe plajele Adriaticii, în a cincea zi a sejurului oferit de Ultramarin se organizează o excursie opțională în orașul-cetate Kruja. În anul 1450, sub comanda lui Skanderbeg, garnizoana cetății a ținut piept, din 14 mai, unui asediu pus la cale de o armată otomană formată din 100.000 de ostași, condusă de însuși sultanul Murad al II-lea. După pierderi uriașe suferite în urma deselor atacuri duse de albanezi sub comanda lui Skanderbeg, armata otomană s-a retras, în 26 octombrie. Poetul Naim Frashëri a scris despre rezistența eroică a albanezilor la asediul Krujei, care a salvat Europa de o invazie otomană, epuizantul conflict militar stând la baza romanului „Asediul”, al lui Ismail Kadare.

Suveniruri, antichități, giuvaieruri…

Pentru a ajunge la cetatea din Kruja, se traversează cel mai cunoscut bazar din Albania, vechi de peste patru secole, unde doritorii au la dispoziție o ofertă nelimitată de suveniruri și antichități, articole autentice lucrate manual de meșterii și artiștii locali, inclusiv bijuterii de argint care durează o viață. Sunt vizitate, apoi, Muzeul de Istorie și cel de Etnografie.

Premiul European pentru Spațiu Public

În seara celei de-a șasea zile, după orele petrecute sub cupola triadei mare-plajă-soare, se pleacă într-un tur al capitalei Tirana, unde poate fi admirată diversitatea arhitectonică generată de clădirile ridicate de italieni, pe vremea regimului comunist sau în epoca modernă. Va fi vizitată Piața Skanderbeg, câștigătoare, în 2018, a Premiului European pentru Spațiu Public. Esplanada face parte din cea mai mare zonă pietonală din Balcani, spațiul având o gamă largă de utilizări diferite, de la rugăciunile de dimineață până la concertele de seară.

Moscheea renașterii spirituale

În această zonă se află Teatrul Național de Operă și Balet, Muzeul Național și Moscheea Ethem Bey, renumită pentru frescele venețiene cu motive rar întâlnite în arhitectura islamică. Aceasta a fost închisă în timpul dictaturii comuniste, însă în anul 1991, peste 10.000 de oameni au trecut de opoziția autorităților și au intrat în ea pentru a se ruga, acest moment simbolizând renașterea libertății religioase în Albania.

„Piramida” și clopotul din mii de gloanțe

În cadrul turului prin capitala albaneză mai pot fi admirate Turnul cu Ceas, Cetatea Tirana, Bulevardul Eroilor Naționali, Galeria Artelor și centrul cultural „Piramida”. Proiectată de Pranvera Hoxha, fiica dictatorului albanez Enver Hoxha, pentru a găzdui un muzeu închinat tatălui ei, această clădire a fost cea mai scumpă construcție ridicată vreodată în Albania.

În fața ei se află „Clopotul păcii”, o instalație construită de copiii din Shkodra în anul 1999 ca un monument închinat păcii. Metalul din care este confecționat clopotul provine de la mii de gloanțe ce au fost trase de-a lungul anilor 90, o perioadă zbuciumată a istoriei Albaniei.

Turul mai include Palatul Congreselor, monumentul lui Ismail Qemali (inițiatorul declarației de independență din anul 1912) și un buncăr militar postat în centrul orașului.

Orașul Celor O Mie de Ferestre

Plajă, mare, soare… și în a șaptea zi, după masa de prânz, este programată o excursie opțională la Berat, Orașul Celor O Mie de Ferestre. Acesta este considerat unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, centrul său vechi fiind inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Vor fi vizitate aici Muzeul Etnografic, Moscheea Regelui, Moscheea Roșie și Muzeul Onufri.

Dacă ar fi să reținem doar câteva dintre aceste destinații culturale și turistice, alături de plajele superbe și apele de turcoaz ale Mării Adriatice, înțelegem de ce „New York Times”, „Huffington Post” și Editura „Lonely Planet” au inclus Albania în topul destinațiilor care trebuie neapărat vizitate.

Ierusalimul Balcanilor

După încă o zi dedicată în întregime relaxării, în ziua a noua se pleacă spre orașul-cetate Ohrid (Ohrida), una dintre bijuteriile Republicii Macedonia de Nord. Arheologii consideră că Ohrid este cea mai veche așezare umană din Europa, lacul pe malul căruia se află având o vechime de peste trei milioane de ani.

Supranumit Ierusalimul Balcanilor, în orașul aflat în Patrimoniul UNESCO există peste 350 de biserici, bazilici și mănăstiri. Aici pot fi vizitate Muzeul Ohridului, Biserica Sf. Sofia, Mănăstirea Sf. Clement, Fortăreața lui Samuil și Biserica Sf. Ioan Teologul „Kaneo”.

La statuia lui Alexandru Macedon

În a zecea zi a sejurului se pleacă spre casă, nu înainte de a vizita Skopje, capitala Macedoniei de Nord. În Piața Macedoniei pot fi admirate mai multe statui, monumente și clădiri de importanță națională, iar în mijlocul acesteia, statuia ecvestră a lui Alexandru Macedon, care, cu tot cu soclul format dintr-o coloană cu basoreliefuri, măsoară 24,5 metri înălțime.

Memorialul Maica Tereza

Memorialul Maica Tereza este un alt obiectiv turistic important din Skopje. Maica Tereza s-a născut în acest oraș, în anul 1910, din părinți albanezi și a fost botezată într-o catedrală romano-catolică din Skopje, devenind mai târziu o personalitate marcantă a Bisericii Catolice.

După memorial se ajunge la Podul de Piatră ridicat peste râul Vardar, care face legătura între Piața Macedonia din Orașul Nou și Orașul Vechi, între trecutul și prezentul orașului Skopje. După ce se vizitează vechiul bazar, se continuă drumul spre Timișoara. Un sejur de vis ce se încheie va fi urmat, cu siguranță, de un altul cel puțin la fel de bogat în experiențe unice, de neuitat.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Bănățenii au descoperit paradisul secret al Europei (foto)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *