Armistițiu în sistemul timișean de sănătate

medic de familie 2

În țară protest, în Timiș consens! Medicii de familie timișeni au bătut palma cu Casa de Sănătate. Pacienții vor beneficia de servicii medicale decontate din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS), vor putea primi rețete compensate, bilete de trimitere, adeverințe și alte acte de acest fel.

Conflictul declarat autorităților, la sfârșitul anului trecut, de Societatea Timiș de Medicina Familiei, care reclama subfinanțarea asistenței medicale primare și tarifele mici pentru cei care lucrează în centele de permanență (la care pot apela atât persoanele asigurate cât şi cele neasigurate pentru servicii medicale gratuite de urgență, cabinete funcționând în timpul săptamânii, pe timpul nopții – între orele 20 și 8 -, și non-stop, în weekend şi sărbători legale), s-a stins.

În ultima zi lucrătoare a anului trecut, în urma dialogului dintre reprezentanții Societății Timiș de Medicina Familiei și conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiș s-a decis semnarea de către doctori a actelor adiționale la contractul derulat în 2017.

Astfel, în baza acestora, pe primele trei luni ale acestui an, medicii vor fi plătiți atât pentru fiecare pacient aflat pe listă (așa-numita plată ”per capita”, un fel de abonament al fiecărui pacient, decontat din FNUASS care include un examen anual și alte câteva servicii) și pentru fiecare serviciu acordat (cu excepția celor incluse în ”abonament”, adică consultațiile la cabinet sau la domiciliu).

Prețul înțelegerii

Spiritul revoluționar a… murit în județul nostru din cauza banilor. Mai exact, sunt prea mulți medici de familie și ca atare fiecare dintre aceștia are un număr mai mic de pacienți față de colegii din alte părți ale țării. În cazul unei acțiuni de protest de tipul întreruperii colaborării cu Casa de Sănătate, doctorii fie nu ar fi lucrat, fie ar fi făcut-o ”pro bono” sau ar fi perceput diferite tarife pentru serviciile oferite.

Toate acestea nu ar fi acoperit cheltuielile cabinetelor medicale, ba mai mult, medicii riscau să piardă din pacienții înscriși pe listă. Nemulțumirile bolnavilor ar fi fost generate de costurile pentru procurarea tratamentului sau pentru consulturile de specialitate pentru că doctorii nu ar mai fi putut elibera rețete compensate și nici trimiteri la specialist.

În plus, medicii de familie timișeni susțin că există semnale conform cărora gărzile din centrele de permanență vor fi mai bine remunerate, tarifele urmând a fi dublate.

La cât s-ar fi ridicat pierderea medicilor de familie în cazul unui protest? Spre exemplu, în luna ianuarie a anului trecut, CJAS Timiș a decontat medicilor de familie sume cuprinse între 3.700 de lei și peste 22.000 de lei, dintre care aproape două treimi au reprezentat plata ”per capita”, restul fiind valoarea serviciilor . Cu acești bani, doctorii trebuie să asigure toate cheltuielile pentru funcționarea cabinetului, salariile angajaților, acoperirea serviciilor de mentenanță IT, a celor de contabilitate și altele.

În cazul centrelor de permanență, sumele decontate pot ajunge la peste 20.000 de lei pe cabinet, însă sunt medici care au primit doar 326 de lei într-o lună. Anul trecut, peste 400 de medici de familie se aflau în contract cu CJAS Timiș, iar numărul centrelor de permanență trecea de 40.

De ce au dat medicii înapoi?

”Știm că în Timiș există multe particularități față de restul județelor țării chiar și față de cele cu centre universitare. De aceea noi, medicii de familie din Timiș, suntem cu probleme specifice. Majoritatea dintre noi avem un număr mic de pacienți față de restul medicilor din țară, care au liste cu peste 2.000 de înscriși. Suntem mulți medici de familie raportați la populație, la numărul de pacienți, deci excedentari față de alte județe care au deficit, și avem multe centre de permanență active.

Adiționalele concepute inițial de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, înainte de prorogarea înscrierii în acreditarea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, prevedeau și obligativitatea depunerii dovezii de înregistrare la contractarea pe 2018, deci și la semnarea actului adițional.

La parafarea acestuia nu este necesară nici o dovadă de înscriere în procesul de acreditare. De asemenea, funcționarea centrelor de permanență depinde de existenta contractului cu CJAS. Știm sigur că va exista o majorare a valorii plății în centrele de permanență, ordinul va aparea în curând în Monitorul Oficial. Este vorba de o creștere de la 12,8 la 40 lei pe oră pentru un medic și de la 8-10 lei la 20-22 lei pe oră pentru asistenți.

Acești bani sunt înscriși pe fila de buget a Ministerului Sănătății, deci banii nu sunt luați din FNUASS. În această situație nu se poate spune că vor afecta valoarea punctului <<per capita>> și <<per serviciu>>. Noi știm că ”bugetul” este deja aprobat de Parlament. Cunoaștem și faptul că există o mărire a bugetului FNUASS dar nu poate fi pusă în aplicare, pentru că nu s-a publicat în Monitorul Oficial din cauza nepromulgării bugetului de către președintele României.

Noi știm ca în luna ianuarie este vacanță parlamentară, deci bugetul pentru medicina de familie va fi discutat abia în februarie de către Parlament. În concluzie, noi în Timiș nu putem să nu semnăm adiționalele până în februarie pentru că nu vom rezista”, a explicat Claudia Iftode, președinta Societății Timiș de Medicina Familiei.

Potrivit reprezentanților CJAS Timiș, toți medicii de familie vor să păstreze relația contractuală și dau asigurări că toate persoanele vor beneficia de asistența medicală necesară, fără întrerupere. ”Spre deosebire de alte județe, în Timiș a fost o colaborare bună. Toți medicii de familie semnează actele adiționale”, a declarat Victor Dumitrașcu, președintele CJAS Timiș.

În țară, protestele continuă

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) constată că nu s-a finalizat niciuna dintre problemele pentru care medicii de familie protestează de mai bine de o lună. Potrivit reprezentanților asociațiilor, debirocratizarea este doar un deziderat, iar finanțarea asistenței medicale primare a fost tratată de autorități cu mărunțișuri, suma alocată prin suplimentarea bugetului fiind nesemnificativă față de nevoile reale ale cabinetelor pentru ca pacienții să poată beneficia de servicii medicale de calitate.

În plus, nu a fost identificată o soluție pentru a se găsi practic doctori care să preia pacienții pentru perioada în care medicii de familie la care aceștia sunt înscriși să poată beneficia de vacanță. Mai mult, la nivel național, medicii consideră să suplimentarea fondurilor pentru buna funcționare a centrelor de permanență a rămas la stadiul de promisiune. De asemenea, reprezentanții SNMF și cei ai FNPMF susțin că medicii au fost intimidați de către conducerile caselor județene de asigurări de sănătate, pentru a asigura depunerea unor cereri fără valoare, neprevăzute în contract și pentru semnarea actelor adiționale, care de ani buni sunt iscălite retroactiv, fără ca până acum aceste proceduri să fi fost clamate ca ilegale. Aceștia consideră hilare amenințările adresate doctorilor cum că ar putea fi înlocuiți, în condițiile crizei grave de personal și din cauza incapacității CJAS-urilor de a asigura medici înlocuitori pentru perioadele de concediu.

Medicii de familie din mai multe zone ale țării anunţă că îşi vor continua protestul şi nu vor semna actele adiţionale la contractul-cadru cu Casa de Sănătate, fiind nemulţumiţi de fondurile alocate. Ei solicită acordarea a zece procente din FNUASS pentru 2018, în proiectul de buget fiind alocate doar 5,8 procente, cu o creștere de 0,03 la sută față de 2017.

Potrivit SNMF, mai mult de jumătate dintre medicii de familie din țară nu au semnat actele adiționale cu Casa de Sănătate. În cazul protestatarilor, fiecare cabinet îşi gestionează activitatea cum doreşte: fie oferă consultații gratuite, fie practică tarife mai mici sau mai mari. Nu se acordă rețete gratuite, ci doar simple, pacienții trebuind să plătească contravaloarea tratamentului. Asociațiile de pacienți susțin solicitările medicilor de familie, fiind la rândul lor nemulțumiți de birocrația existentă și de slaba finanțare a asistenței medicale primare.

Conform datelor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, la nivelul țării, peste 60 la sută din medicii de familie au semnat actul adițional de prelungire a contractului în baza căruia se acordă servicii medicale în sistemul public de asigurări de sănătate.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *